Slider_-18degrees_Liebherr

Producătorii de preparate alimentare recomandă ca temperatura ideală de congelare a alimentelor să fie de  -18°C. Citește în continuare pentru a afla de ce este această recomandare și ce legătură are Uniunea americană a fructelor și legumelor cu acest aspect.

Îți mai amintești când ți-ai cumpărat primul frigider sau congelator? Când mi-am luat eu primul congelator, acum câțiva ani, am primit prezentarea pas cu pas a fantasticelor caracteristici ale congelatorului meu, printre care mi s-a spus că temperatura lui ar fi ideal să fie setată la  -18°C. Când am întrebat de ce  -18°C este temperatura magică, consultantul de vânzări s-a uitat confuz la mine și nu a putut să-mi dea un răspuns, astfel m-am hotărât să caut singur răspunsul…

Inițial, la începuturile congelării moderne, -10°C era considerată temperatura ideală pentru depozitarea alimentelor congelate. Totuși, cu cât s-a descoperit mai multe despre natură și despre beneficiile congelării, temperaturile mai joase au fost considerate mai adecvate. La sfârșitul anilor 30, Uniunea americană a fructelor și legumelor a susținut că o temperatură de congelare de 0°F (echivalent la -17.8°C) trebuie menținută, pe baza faptului că 0°F era un număr rotund, și nu pe alte motive științifice specifice. După o perioadă destul de lungă temperatura de -18°C a fost acceptată ca temperatura standard de congelare a alimentelor în Europa.

Directiva EC pentru alimentele congelate a fost adoptată în 1989

În 1964, Institutul Internațional al Refrigerării a recomandat o temperatură minimă de -18°C pentru alimentele congelate. Comitetele naționale și cele internaționale au fost de acord cu acest lucru și au adoptat cu fermitate această temperatură în standarde, norme și legi. Apoi, pe baza ”Codului practicii pentru alimentele congelate”, Comisia Europeană  de atunci a creat propria ”Directivă pentru alimente congelate rapid”, și în 1989 a prescris o temperatură minimă de -18°C pentru depozitarea alimentelor congelate.

În esență temperaturile mai scăzute încetinesc reacțiile și proliferarea microorganismelor. Totuși, nu există o reducere uniformă a vitezei cu care reacțiile chimice apar când temperatura este scăzută, deși este o oarecare legătură cu regula lui Van’t-Hoff (velocitatea reacțiilor chimice crește de două sau mai multe ori la fiecare creștere a temperaturii cu 10°C).

Experții au descoperit că atunci când sunt depozitate la temperaturi între -30°C și -18°C, viteza de reacție pentru fructe și legume este de două sau trei ori mai lentă. Pentru substanțe mai sensibile acest lucru înseamnă o deteriorare semnificativ mai rapidă a conținutului de vitamine la temperaturi mai mari. După un an de depozitare la  -12°, vitamina C din legume este cam la 20% din conținutul de vitamina C a celor depozitate la -18°C pe aceeași perioadă de timp.

Cu cât mediul este mai rece, cu atât sunt mai calitative alimentele congelate. Totuși, menținerea temperaturilor scăzute implică un consum energetic crescut, -18°C reprezentând un compromis optim între calitatea alimentelor și consumul energetic.

Ai întrebări sau comentarii despre această postare? Scrie-ne! Folosește funcția de comentariu de mai jos sau vino pe Facebook!