Брюкселско зеле: съвети и трикове за съхранение и приготвяне

Брюкселското зеле, кръстено на столицата на Белгия, е култивирано там за пръв път. В тази връзка можем да кажем, че това е един от малкото зеленчуци създадени в Северна Европа. Започнало да се използва най-напред във Франция и Англия през деветнадесети век, днес то продължава да е важна част от менюто на тези страни. В хладилните витрини на магазините в нашата страна все по-често можем да видим замразено брюкселско зеле, ставащо неизменна част и от нашето меню.

На външен вид подобен на зелето, но в доста по-умален вид, този зеленчук е малко по-мек на вкус от него и с по-плътна текстура. Представител на семейство кръстоцветни, брюкселското зеле съдържа значителни количества антиоксиданти, витамин С, бета каротин и азотни съединения, наречени индоли, за които се смята, че помагат за намаляване риска от някои видове ракови заболявания.

Съхранение

Как да съхраняваме по най-добрия начин брюкселското зеле, за да извлечем максимума от високата му хранителна стойност?

В оставащите редове на тази статия ще отговорим на тези и други любопитни въпроси за този типичен за ноември и декември зеленчук.

Поднесено като чудесна гарнитура или под формата на вкусна салата, брюкселското зеле може да се намери в търговската мрежа под формата на миниатюрни зелки оцветени в зелено-бяло и с диаметър от около 10 до 50 mm, добавящи към менюто ни добра доза растителен протеин с полезни аминокиселини. Съдържа и витамините А, С и В, калий и калций, желязо, магнезий, натрий и фосфор.

В допълнение към всички тези ползи, смята се, че брюкселското зеле притежава и тонизиращ ефект. С други думи – помага за облекчаване на напрежението и стреса.

Качествените плодове на брюкселското зеле са ярко зелени, нямат пожълтели или увехнали листа и не трябва да бъдат с мека текстура. Съхранявайте го в хладилника неизмито в отделението за плодове и зеленчуци. Оставено там (в найлонов плик и далеч от ябълки – вижте защо) може да остане свежо до 10 дни.

Ако искате да го съхраните за по-дълъг период, бланширайте с вряла вода, преди да го поставите във фризера. Това ще го запази свежо в продължение на до 1 година. Повече за бланширането преди замразяване вижте тук.

Факти за здравето

Няколко полезни съвета за брюкселското зеле:

  • Не го купувайте ако листата му са пожълтели
  • При приготвяне, внимавайте да не отрежете стъблата, тъй като при варене листата може да се разпаднат.
  • Ако е прекалено твърдо, направете разрез под формата на “Х” на всеки от зелките, за да може топлината да проникне в сърцевината.
  • За всяка чаша брюкселско зеле използвайте една чаша вода
  • Поставен в хладилника, този зеленчук ще остане свеж до 10 дни, а в отделението BioFresh на Либхер ще запази свежестта си до цели 20 дни
  • Брюкселското зеле е подходящо за замразяване