Италианците обичат ризотото, в Япония обичат суши, а в Колумбия никой не иска да пропусне порцията си ориз с пилешко. Интересното е, че днес почти никоя нация не би искала да премахне ориза от ежедневната си диета и режим на хранене. Поради тази причина събрахме вълнуваща и полезна информация за вас.

За повече от половината население на нашата земя оризът е най-важната част от режима им на хранене, а в някои страни до 80 процента от приема на храна е ориз. Той се отглежда в почти всеки тропически и субтропичен регион. Най-големите площи за отглеждане на зърнената култура могат да бъдат намерени в Индия, Пакистан и Бангладеш, както и в Китай, който произвежда почти 140 милиона тона годишно, което го прави най-големия производител в световен мащаб.

От бял през кафяв и до ориз за суши

Оризът не е само ориз – повечето хора знаят това. Но какво точно отличава различните видове тази зърнена култура? На първо място: дали ориз басмати, жасмин или суши – всички те принадлежат към вида Oryza sativa L. И има повече от 10 000 различни сортове от този тип! Поради тази причина оризът се разделя на няколко различни категории: кръглозърнест, среднозърнест и дългозърнест ориз.

Можете също да различите бял от кафяв ориз. Кафявият е като натуралният или пълнозърнестия . Белият ориз се смила, така че сребърната мембрана и разсадът се отстраняват. Понякога, в зависимост от целта, той също се полира. Плюсовете на белия ориз са, че той издържа по-дълго от кафявия ориз. Тъй като разсадът, който все още се придържа към кафявия е с високо съдържание на мазнини и затова той има тенденция да гранясва по-рано.

Големият минус на белия ориз е съдържанието на хранителни вещества. Чрез отстраняването на външните слоеве се премахва съществена част от минералите, витамините и фибрите. Например съдържанието на витамин В1 в кафявия ориз е седем пъти по-високо, отколкото в белия. Кафявият се готви най-добре под високо налягане и водна пара, така че микронутриентите да бъдат притиснати във вътрешността на зърното и по този начин да се запазят. Едва след това обелвате и полирате ориза и имате бял ориз, който е с по-високо съдържание на микроелементи.

Какво има в ориза?

Оризът е преди всичко: богат на сила. Средно той съдържа 75 гр. нишесте. В зависимост от това дали е кръгъл или дългозърнест, съдържанието на нишесте варира изключително много. Кръглите зърна се слепват едно към друго след готвене и това означава, че има повече нишесте и затова другото му име е лепкав ориз. Дългозърнестият ориз има значително по-малко скорбяла и следователно е по-гранулиран и рохкав – например ориз Басмати.

Освен нишесте, оризът съдържа средно около 7 гр. протеин и от 0,7 до 2,6 гр. мазнини (2,6 гр. мазнини се срещат в кафявия ориз). Между другото, тази зърнена култура не съдържа глутен – за разлика от много от неговите роднини като пшеница или ръж.

Знаехте ли? Черният див ориз – въпреки че името му подсказва – изобщо не е ориз. Всъщност това е напълно различен род растения. Семената на му са зелени, когато се берат и потъмняват чрез сушене.

Готвене с ориз

На първо място, страхотното нещо за ориза е неговия срок на годност. Това го прави идеалната зърнена култура, наред с тестените изделия и брашното. Ако го съхранявате в тъмен и сух съд, ориза може да оцелее изключително дълго време, което се дължи на ниската му водна активност. От друга страна, с кафявия ориз обаче трябва да бъдете внимателни: поради по-високото съдържание на мазнини той гранясва значително по-бързо, а след това не е годен за консумация.

Кой е най-добрият начин за приготвяне на ориз? Има различни методи, а първо ще ви запознаем с лесния метод, който е подходящ за повечето видове. За да сварите зърнената култура просто добавете ориз и вода в съотношение 2 към 1 (в полза на водата) в тенджера. Добавете малко сол, покрийте и варете. След завиране на водата е необходимо да намалите силата на котлона до почти минимална мощност.  Най-хубавото в този случай е, че оризът трудно може да изгори! След 10 – 20 минути – в зависимост от сорта – вашият ориз е готов. Много лесно, нали?

Опитвали ли сте се някога да използвате бульон вместо вода за готвене на ориз? Може да опитате използвате такъв с вкус на зеленчуци и/или различен вид месо. По този начин може да подчертаете основното ястие много успешно.  Добавете ситно нарязан и пържен бял лук, чесън и имате традиционната ориенталска гарнитура, наречена пилаф.

Естествено има изключително много различни и разнообразни рецепти, които всеки един от вас може да опита да приготви. Не забравяйте, вие сте експериментаторите и винаги може да приготвите нещо уникално!