Probabil de multe ori v-ați întrebat ce înseamnă codul marcat pe ouăle cumpărate. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe fiecare ou trebuie să fie aplicate, prin ștanțare, următoarele informații:

 

Sistemul de creștere a găinilor este reprezentat cu cifre de la 0 la 3, astfel:

– cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic

– cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber

– cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa

– cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

După această cifră, este însemnat un cod de două litere care reprezintă țara de origine (RO: România, PL: Polonia etc.). Urmează un alt cod de două litere care reprezintă județul (BZ: Buzău, BC: Bacău etc.) și se încheie cu un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Totodată, se aplica (tot prin ștanțare) pe fiecare ou, data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Această dată trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului. Cele două categorii de informații se aplică pe fiecare ou supus comercializării.

Pe cofraj trebuie să fie menționate, cu caractere vizibile și lizibile, informații referitoare la:

– mărimea și greutatea oului: ouă XL (cel puțin 73g), ouă L (între 63g și 73g), ouă M (între 53g și 63g) și ouă S (mai puțin de 53g)

– numărul de ouă aflate în cofraj

– numele sau denumirea unității care a ambalat ouăle

– țara de origine

– sistemul de creștere a găinilor (0, 1, 2 sau 3)

– termenul de valabilitate, urmat de recomandările de depozitare.

Dacă vreți să aflați cum să verificați dacă ouăle cumpărate sunt proaspete, citiți această postare. Dacă v-a plăcut acest articol, abonați-vă la newsletter-ul nostru, să fiți la curent cu toate noutățile Liebherr.