Iubite de copii, tineri, părinți, vorbim de fructele preferate de pe timpul verii – căpșunile. În Europa Centrală, sezonul de căpșuni e în plină desfășurare din mai până în iulie – deci chiar acum, așa că vrem să ne uităm puțin la ce oferă aceste frumuseți și cum să fie depozitate corect.

Istoria căpșunilor

S-ar putea să fiți surprinși să aflați că, încă din epoca de piatră, strămoșii noștri erau dornici să găsească această varietate de fructe mici. Așa că dragostea noastră pentru căpșuni a început cu mult timp în urmă! Din vremurile clasice acest fruct delicios a rămas aproape de inimile strămoșilor noștri și a câștigat titlul de „fructul zeilor” de la poeții romani Ovid, Pliny și Virgil. Cu toate acestea, abia în secolul al XIV-lea și al XV-lea, căpșunul cu fructe mici a început să fie cultivat în Anglia și Franța și nu mai devreme de secolul al XVII-lea soiul cu fructe mai mari a fost introdus în Europa din Canada. După acest lung proces, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, căpșuna ce o cunoaștem și iubim a obținut în cele din urmă popularitatea răspândită după merit.

Delicioase și sănătoase

Odată ce vine sezonul de căpșuni – lunile mai, iunie și iulie – multe persoane consideră că e imposibil să se abțină tentației câmpurilor de căpșuni și cedează impulsului copleșitor de a alege câteva ispite roșii proaspete și apetisante pentru ei înșiși. În afară de textura lor ce se topește în gură, căpșunile sunt și un adevărat „hit de vitamine”, cu un conținut mai mare de vitamina C decât lămâile sau portocalele. Sunt și bogate în minerale precum calciu, fier sau zinc. Mai mult, cu aproximativ 32 kcal la 100 grame, au un conținut de calorii ce vă lasă să vă bucurați de ele fără nicio grijă.

Poate că neașteptat, deși căpșunile conțin 90% apă, reușesc să ofere satisfacție deplină și din punctul de vedere al aromelor. În restul de 10% se regăsesc secretele acestui gust puternic. Cu cât primesc mai mult soare în timpul coacerii, cu atât mai substanțial este conținutul de acizi de fructe, fructoză și „substanțe aromatice” ce construiesc acest secret al gustului inegalat.

E chiar o surpriză să aflați cât de populare sunt?

Păstrarea căpșunilor proaspete cât mai mult timp

Este probabil de la sine înțeles că cele mai bune căpșuni sunt cele consumate imediat după recoltare, deoarece, după doar câteva ore, încep să își piardă aroma. Odată strânse, căpșunile trebuie să fie depozitate cât mai repede în frigider, și pentru cele mai bune rezultate, spălate și așezate pe o tavă acoperită de un șervețel de bucătărie.

În frigider se vor păstra timp de 1-2 zile, dar dacă doriți să vă bucurați de ele chiar mai mult, depozitați-le într-un compartiment BioFresh de la Liebherr, unde vor fi păstrate până la 7 zile. Rețineți următoarele: căpșunile foarte coapte sunt sensibile la presiunea fizică și umiditate, ambele având un efect negativ asupra aromei, conținutului de nutrienți și formei. De aceea nu este recomandabilă păstrarea căpșunilor lungi perioade de timp.

Ce să luați în considerare atunci când le înghețați

Deși căpșunile congelate pot fi păstrate în condiții de siguranță timp de până la 2 ani, aspectul lor va suferi inevitabil într-o oarecare măsură în timpul procesului de dezghețare, datorită conținutului lor ridicat de apă. Căpșunile care au fost dezghețate de la congelator nu sunt, prin urmare, ideale pentru prăjituri sau tarte în cazul în care sunt folosite pentru aspect. Sunt mai degrabă utilizabile în mousses, cheesecakes sau înghețate.

Sfatul nostru: spălați căpșunile înainte de a le îngheța, dar conștientizați că nu le plac dușurile reci sau jeturile directe de apă. Cea mai bună modalitate este într-un castron de apă. După clătire, așezați căpșunile pe o tavă pentru a se usca. Abia în acest moment ar trebui să fie îndepărtate tulpinile și frunzele, altfel se va pierde aroma.

Compartimentul pentru verdețuri și fructe de pădure oferă cele mai bune condiții

Compartimentul pentru verdețuri și fructe de pădure vă permite înghețarea perfectă a căpșunilor. Ele nu se vor lipi una de cealltă în timpul înghețării și pot fi proporționate și transferate în pungi sau containere de congelare. Căpșunile sunt întinse pe toată suprafața compartimentului și sunt lăsate să înghețe între 10 și 12 ore. Plăsuțele clasice pentru congelator sau recipientele ermetice din plastic sunt adecvate pentru depozitarea ulterioară, dar acestea trebuie să fie etanșe pentru a preveni pierderea apei. Toate căpșunile cu semne de mucegai sau stricate trebuie îndepărtate imediat, deoarece prezența lor poate strica și celelalte fructe.

 

Îmbrățișați, deci, sezonul de căpșuni! Faceți torturi delicioase, salată de fructe sau alte gustări cu fructe.

Cum preferați căpșunile? În combinație cu alte fructe sau vă bucurați întru totul doar de savoarea lor? Povestiți-ne de momentele voastre preferate în care nu vă mai puteați opri din a servi căpșuni. Folosiți secțiunea de comentarii de mai jos sau porniți o discuție pe pagina noastră de Facebook.

*Toate indicaţiile sunt valori orientative şi depind în caz particular de sortiment, resp. de depozitarea adecvată tehnic fără întreruperea lanţului de răcire de la recoltare/producţie până la aparatul Liebherr. În cazul alimentelor cu termen de garanţie specificat este valabilă întotdeauna data indicată pe ambalaj.