Koelkasten en diepvriezers zijn constant aan het werk, 24 op 24, 7 dagen op 7. Dit maakt hen tot één van de meest energieverslindende huishoudtoestellen. Toch zijn er enkele handige tips om gevoelig minder te verbruiken. Wij zetten 9 tips op een rijtje die u helpen om energie te besparen met uw koelkast of diepvries.

  • Vervang uw oude koelkast

Oude koelkasten en diepvriezers verslinden energie. Daarom is het een goed idee om de aanschaf van een nieuw toestel te overwegen. Liebherr biedt een groot gamma aan energiezuinige oplossingen aan, waaronder toestellen in A+++ en zelfs A+++-20%. Hierdoor is Liebherr de grootste aanbieder aan zuinige apparaten in de markt. U hebt niet alleen een nieuw toestel, maar ook een koelkast die u geld helpt besparen.

  • Koop een energiezuinig toestel

De informatie op het energielabel geeft u een goede indicatie van het verbruik van een nieuwe koelkast. Op zich is het zeer eenvoudig: hoe meer +-tekens na de A, hoe zuiniger het toestel. Zo kan u flink op uw energiefactuur besparen!

  • De locatie is cruciaal

Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat uw toestel naast of onder een warmtebron (oven, radiator, kookplaat) staat. Ook contact met direct zonlicht is af te raden. Genoeg ventilatie is ook essentieel, zowel voor inbouw als voor vrijstaande toestellen. Zo zorgt u er voor dat de compressor (de motor) niet constant draait, wat immers niet ten goede komt van de levensduur én verbruik van de koelkast.

Stromdose Geld und Taschenrechner

  • Stel de optimale temperatuur in

Stel de temperatuur correct is 5°C, voor een diepvries is dit -18°C. Elke graad die hieronder wordt gegaan is goed voor een extra energieverbruik van ongeveer 6%. Hoewel het in sommige gevallen aan te raden is om de temperatuur (tijdelijk) te verlagen, helpt een bewuste instelling van de temperatuur kosten te besparen.

  • Sluit de deur!

Elke keer dat u de deur van de koelkast opent, ontsnapt er koude lucht uit en komt er warme lucht binnen. De koelkast zal hierna hard moeten werken om de gewenste temperatuur opnieuw te behalen. Hoe langer de deur openblijft, hoe meer het toestel hierdoor zal verbruiken. Laat de deur dus niet te lang openstaan en denk reeds na wat je nodig hebt voordat je de deur opent.

  • Ontdooi in de koelkast

Wanneer diepgevroren producten ontdooid moeten worden, kan u ze best in de koelkast plaatsen. Dit is niet alleen beter voor het veilig ontdooien van de levensmiddelen, de temperatuur binnenin de koelkast neemt ook af. Zo hoeft de compressor (de motor) minder te draaien, met een lager energieverbruik als gevolg.

  • Plaats enkel afgekoeld eten in de koelkast

Warm eten in de koelkast plaatsen zorgt voor een temperatuursverhoging in de binnenkant. De temperatuurschommelingen die dit veroorzaakt zijn niet goed voor de andere bewaarde producten. Ook het energieverbruik wordt hierdoor flink de hoogte ingestuwd. Laat uw eten dus eerst afkoelen voordat ze in de koelkast worden geplaatst.

  • Ontdooi uw diepvries

Een dikke ijslaag aan de wanden van de diepvries vormt een natuurlijke isolatielaag, waardoor de koude moeilijk tot in de binnenkuip van de diepvries geraakt. Hierdoor moet het toestel harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Liebherr heeft hiervoor het ideale alternatief –  toestellen die uitgerust zijn met de NoFrost-technologie kennen geen ijsvorming aan de wanden!

  • Controleer het deurruber

Het deurruber zorgt voor een geode afsluiting van de koelkast, waardoor koude niet ontstnapt en warmte niet binnenkomt. Het is dus belangrijk om geregeld te controleren als deze nog volledig intact is en goed sluit. Laat het deurruber vervangen indien dit niet het geval is. Bij de nieuwe generatie Liebherr-toestellen is het vervangen zelfs zo eenvoudig dat je het zelf kan doen!

Indien u rekening houdt met deze 9 tips kan u jaarlijks een aardige som besparen. En u draagt een steentje bij tot het beschermen van het milieu!

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

[wysija_form id=”1″]