De minimale houdbaarheidsdatum (MHD) wordt door veel gebruikers graag gelijkgesteld met de vervaldatum. Hierdoor belanden veel levensmiddelen direct in de vuilnisbak. Ook wanneer die nog perfect eetbaar zouden kunnen zijn. Als de MHD niets te maken heeft met de vervaldatum, wat kunnen we er dan uit opmaken? Waarom hebben sommige producten geen MHD? Hoe kunnen we afval van levensmiddelen vermijden?

Stethoskop und Apfel Obst

Wat gaat er schuil achter de minimale houdbaarheidsdatum?

De minimale houdbaarheidsdatum (MHD) garandeert dat bepaalde eigenschappen van het product tot deze datum behouden blijven. Als deze datum wordt overschreden, kan dit bijvoorbeeld tot kwaliteitsverlies in de vorm van een lager vitaminegehalte of kleur- of geurverlies leiden. Dat betekent echter niet dat de levensmiddelen niet meer lekker zijn of schadelijk zijn voor de gezondheid. Om te bepalen of de levensmiddelen nog eetbaar zijn, moet u vertrouwen op uw ogen, neus en tong. Pas bij een abnormale smaak, geur, uitzicht of een rare consistentie kan het product best niet meer worden geconsumeerd. Hoe langer (maanden of zelfs jaren) de producten volgens de MHD houdbaar zijn, hoe langer ze ook na de MHD nog eetbaar zijn.

Mogen levensmiddelen met een afgelopen MHD nog worden verkocht?

Een afgelopen minimale houdbaarheidsdatum zorgt niet voor een verkoopsverbod. In de handel worden levensmiddelen die de MHD naderen of reeds hebben overschreden, meestal met korting verkocht om de snelle verkoop te bevorderen. Dit is echter niet wettelijk verplicht. De handelaar moet alleen de vlekkeloze toestand controleren. Ook wanneer de koper bewust voor een product met een afgelopen MHD kiest, heeft hij bij een niet-vlekkeloze kwaliteit het recht om een klacht in te dienen.

Wat is het verschil met de gebruiksdatum / vervaldatum?

De minimale houdbaarheidsdatum is zeer duidelijk te onderscheiden van de begrippen gebruiksdatum / vervaldatum. Die staan meestal met “te gebruiken tot” op de verpakkingen van licht bederfelijke levensmiddelen zoals vis, vlees of worsten. Als deze datum is overschreden, moet u het product onmiddellijke weggooien. Na deze datum kan een schadelijk effect op de gezondheid namelijk niet meer worden uitgesloten. De verkoop van levensmiddelen met overschreden gebruiksdatum is daarom ook verboden.

Bij de gebruiksdatum staat als aanvulling meestal een bewaartemperatuurrichtlijn tussen +2 °C en +4 °C. Een groot deel van de koelkasten is met een temperatuur van +4 °C tot +8 °C echter duidelijk warmer ingesteld. Als men nu de temperatuur van de volledige koelkast laat zakken, leidt dit tot een duidelijk hoger energieverbruik en niet langer geschikte omstandigheden voor andere levensmiddelen. Liebherr heeft hiervoor de perfecte oplossing: in het BioFresh-vak heerst de perfecte bewaartemperatuur voor groenten, fruit, vis en vlees. Salami aan het stuk kan in DrySafe tot 180 dagen worden bewaard. Dit is dus 100 dagen langer dan in het traditionele koelgedeelte. Appels blijven in de HydroSafe tot 80 dagen eetbaar. Dit gebeurt heel natuurlijk bij de hoogste energie-efficiëntie.

Reste der hausgemachte vegetarische Pizza von oben

Studies tonen aan: Belgen gooien één op de acht levensmiddelen weg

Aangezien veel gebruikers de minimale houdbaarheidsdatum gelijkstellen met de gebruiksdatum, belanden veel nog eetbare levensmiddelen bij het afval. Elke Belg gooit volgens studies van de EU gemiddeld 13,5 kilogram aan consumeerbare levensmiddelen weg. Dit stemt overeen met een waarde van circa 300 (!) euro.

Bij de weggegooide levensmiddelen gaat het voornamelijk om fruit, groenten en bakkerijproducten, die echter meestal nog niet bedorven zijn en dus nog perfect eetbaar zijn. Daarbij moet men niet alleen aan het product zelf denken, maar ook aan alle energie die in de productie, de verwerking, de verpakking, het transport en de opslag wordt gestoken. Deze verkwisting zorgt voor een schaarste en een prijstoename bij de grondstoffen.

Tips om afval van levensmiddelen te vermijden

We hebben een paar tips opgesteld waarmee u het weggooien van levensmiddelen kunt vermijden en daarbij ook nog geld kunt besparen:

  • De planning voor de aankoop vormt de kern van de zaak: Maak voor de aankoop een nauwkeurige lijst met de levensmiddelen die u de komende dagen voor het overeenkomstige aantal personen nodig hebt. Zo vermijdt u foute aankopen.
  • De correcte bewaring is belangrijk: Om zo lang mogelijk van uw levensmiddelen te kunnen genieten, moet u op de bewaring van uw producten letten. De nieuwe BluPerformance Premiumapparaten van Liebherr beschikken bijvoorbeeld over een geïntegreerde bewaarlijst in de displays. Zo weet u hoelang en waar de levensmiddelen kunnen worden bewaard. Sommige levensmiddelen vereisen bijzondere bewaaromstandigheden om zo lang mogelijk vers te blijven. Liebherr bezorgt met BioFresh optimale bewaaromstandigheden zodat uw levensmiddelen langer vers en houdbaar blijven.
  • Restjes gebruiken: Gooi overgebleven restjes van eten niet onmiddellijk in de vuilnisbak, maar laat uw creativiteit de vrije loop en probeer ze opnieuw te gebruiken. Zo is de overgebleven tomatensaus van de pasta van de vorige dag bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor het beleg van de pizza op de volgende dag. U kunt de saus ook gewoon invriezen. Zo hoeft u niet te koken wanneer u eens minder tijd hebt.
  • Houdbaarheid controleren: Voor u beslist om levensmiddelen weg te gooien, zou u altijd een controle met de ogen, neus en mond moeten uitvoeren. U kunt het beste voor uzelf beslissen of de afgelopen levensmiddelen volgens uw smaak nog eetbaar is.

Zijn er ook levensmiddelen zonder een MHD?

Bepaalde producten zijn volgens een EU-besluit vrijgesteld van de verplichting van een minimale houdbaarheidsdatum om onnodig afval van levensmiddelen te vermijden. Hierbij gaat het om voedingsmiddelen waarvan de kwaliteit bij een langere bewaring niet verandert, zoals kauwgom, wijn, tafelzout of azijn.

 

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

Hoe vaak wenst u de nieuwsbrieven te ontvangen?

Door mijn e-mailadres in te voeren en op de knop ‘Registreren!’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat Liebherr-Hausgeräte Gmbh mij wekelijks of maandelijks een samenvatting van de laatste artikelen per e-mail stuurt. Mijn toestemming aan Liebherr-Hausgeräte GmbH kan ik te allen tijde herroepen. Meer informatie in ons privacybeleid.