Koelkasten en diepvriezers zijn echte duuratleten: ze werken 24 uur per dag, 365 dagen per jaar om een constante koude omgeving te verschaffen. Met oudere, minder energie-efficiënte modellen kan dat een aanzienlijke kost met zich meebrengen. Een nieuw toestel kopen is dus dikwijls de moeite waard, alleen al om energie te besparen. Iedereen die er aan denkt om een nieuw toestel te kopen zou moeten rekening houden met de energie-efficiëntieklasse van het model (als een vuistregel geldt: hoe meer plustekens, hoe energie-efficiënter het toestel). Dat is goed nieuws voor uw portefeuille en goed nieuws voor het milieu. Als u wilt weten hoe energie-efficiënt een toestel exact is, kan u het EU-energielabel bekijken. Dit label vertelt u nog veel meer.

haus mit energie etikett

In 2010 trad een nieuwe Europese richtlijn in werking over de energielabels op huishoudelijke koel- en vriesapparaten. Sindsdien heeft het gestandaardiseerde EU-energielabel consumenten in alle 27 EU-lidstaten (en Groot-Brittanië) voorzien van details over het energieverbruik van koelkasten en diepvriezers en van allerlei andere informatie. Het label heeft een taalneutraal design met pictogrammen die de informatie overbrengen, wat het gemakkelijk maakt om verschillende modellen en producenten met elkaar te vergelijken.

Het label gebruikt standaardkleuren en biedt consumenten informatie over:

 • De energie-efficiëntieklasse: individuele klassen worden aangegeven door gekleurde pijlen en door de letters A tot D, waarbij A het meest energie-efficiënt is. Donkergroen staat voor erg efficiënte toestellen; rood wordt gebruikt voor toestellen die minder energie-efficiënt zijn. Plustekens (+) na de klasseletter (bijv. A+++) bieden een preciezere indicatie van de energie-efficiëntie. Hoe meer plustekens, hoe energie-efficiënter het toestel. Bijvoorbeeld, A++ apparaten zijn 21 % energie-efficiënter dan A+ apparaten, terwijl A+++ apparaten tot 48 % energie-efficiënter zijn. Liebherr legt de lat zelfs nog hoger met de  verschillende modellen in A+++-20%. Deze zijn zo’n 20 procent energie-efficiënter dan de huidige A+++ drempel.

Verdere informatie op het EU-energielabel

 • Een melkkarton met een hoeveelheid in liter om het totale opslagvolume van alle koelvakken aan te geven.
 • De sneeuwvlok met een hoeveelheid in liter om het totale opslagvolume van alle vriesvakken aan te geven.
 • Een luidsprekerpictogram om het geluidsniveau (geluidsprestatie) tijdens het gebruik aan te geven in decibels, dB(A). Alle Liebherr-huishoudapparaten hebben een decibelniveau tussen 32 dB(A) en 44 dB. Geluiden in verschillende toonhoogtes maar met dezelfde sterkte worden op verschillende volumes ervaren. Diepe en erg hoge tonen in het bijzonder worden door het menselijke gehoor als stiller ervaren. Om hiermee rekening te houden, worden de gemeten geluidsniveaus in A-gewogen decibels, dB(A), vermeld. De tonen van een trompet en het lawaai van een graafmachine op een bouwterrein hebben ongeveer hetzelfde geluidsniveau, maar worden volledig anders ervaren.

Diverse voorbeelden voor vergelijking:

 • Sirene: 150 dB(A)
 • Pneumatische hamer: 120 dB(A)
 • Graafmachine/trompet: 115 dB(A)
 • Gesprek: 70 dB(A)
 • Liebherr WKEes553: 32 dB(A)
 • Tikken van een horloge: 20 dB(A)
 • Ruisen van bladeren, licht ademen 10 dB(A)

Om terug te komen op energiebesparing… zoals vermeld zou iedereen die een nieuw toestel koopt, aandacht moeten schenken aan het energie-efficiëntielabel. Als u kiest voor een toestel in een hoge energie-efficiëntieklasse bent u gerust en geniet u van de voordelen van een lagere elektriciteitsrekening. Vandaag de dag bevinden de meeste van de toestellen die op de markt verkrijgbaar zijn zich in efficiëntieklassen A+++, A++ of A+, omdat de Ecodesign-regulering 643/2009 sinds 2012 verbiedt om compressor-bestuurde koelkasten/diepvriezers op de markt te brengen in de energie-efficiëntieklasse A of lager. Desondanks kunnen handelaars nog steeds toestellen verkopen die voor deze datum op de markt zijn gebracht.

De volgende twee voorbeelden tonen hoeveel u kunt besparen met Liebherr-apparaten: de Liebherr CN 4815 koel-vriescombinatie met energie-efficiëntieklasse A+++ verbruikt 58 procent minder energie dan een model van 12 jaar oud. De inbouw IKP 1650 gebruikt een nog indrukwekkendere 69 procent minder elektriciteit dan het oudere KI 1840-model.

Hebt u vragen over energie-efficiëntie en het energielabel? Mail ons of gebruik de commentaarfunctie onderaan de post.

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

Hoe vaak wenst u de nieuwsbrieven te ontvangen?

Door mijn e-mailadres in te voeren en op de knop ‘Registreren!’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat Liebherr-Hausgeräte Gmbh mij wekelijks of maandelijks een samenvatting van de laatste artikelen per e-mail stuurt. Mijn toestemming aan Liebherr-Hausgeräte GmbH kan ik te allen tijde herroepen. Meer informatie in ons privacybeleid.

// Afdrukken