Wens je plastic verpakkingen volledig uit jouw dagelijkse leven te bannen of op zijn minst jouw gebruik ervan te beperken? Of het nu is voor gezondheidsredenen of voor het milieu, hier zijn enkele tips voor het invriezen zonder plastic!

Als je jou ooit hebt afgevraagd of je voedsel zou kunnen invriezen zonder de gebruikelijke diepvrieszakken of plastic dozen, dan toont dit artikel dat er verschillende trucs bestaan en het zet de voor- en nadelen van de verschillende alternatieven op een rij. Voor we echter tot de kern van de zaak komen, zijn hier enkele algemeenheden over invriezen.

Om de versheid van het voedsel te behouden, is het essentieel om het juiste verpakkingsmateriaal te kiezen. Over het algemeen moeten materialen worden gebruikt die het vocht in het voedsel vasthouden. Maar velen weten niet dat het gebruik van slechte verpakking het uitdrogen van diepvriesproducten bij lage temperaturen kan versnellen. Dit fenomeen heet “vriesbrand“. Wat moet er in dit geval gebeuren?

Een verkeerde verpakking kan vriesbrand veroorzaken

Tijdens het stockeren van voedingswaren, beschermt een luchtledige en goed afgesloten verpakking deze enerzijds tegen uitdroging (vriesbrand) en oxidatie (reactie met zuurstof), maar ook tegen het binnendringen van micro-organismen. Daarom wordt het niet aanbevolen om papier, papieren zakken of karton als verpakkingsmateriaal voor diepvriesproducten te gebruiken, omdat ze een goede afdichting en dus een goede voedselconservering tegengaan.

Optimale kenmerken voor het verpakken van ingevroren voedingswaren

 • Geschikt voor levensmiddelen: Dit wordt aangegeven door het EU-logo voor de voedselveiligheid voorgesteld door het symbool met het glas en de vork.
 • Koudebestendig: Ook bij lage temperaturen mag de verpakking niet breekbaar of poreus worden.
 • Hitte- en vaatwasmachinebestendig: Dit is belangrijk wanneer de verpakking meerdere keren moet worden gebruikt.
 • Hermetisch: De verpakkingen moeten bescherming bieden tegen het binnendringen van zuurstof, vocht en geuren.
 • Geurloos en smaakloos
 • Bestand tegen vetten, zuren en alkalische oplossingen
 • Scheurbestendig
 • Aanpasbaar aan de grootte van het diepvriesproduct
 • Geschikt voor bepaalde ontdooiprocessen (kokend water, magnetron of oven)
 • De juiste grootte en vorm: Bij vlakke verpakkingen kan de koude snel tot in het middelpunt van de verpakkingsinhoud doordringen.

De beste alternatieven voor plastic

 1. Glas of glazen schaal

Puree, compote, soep, sauzen of zelfs verse kruiden en bessen zijn uiterst geschikt om in glazen bokalen met schroefsluiting of glazen schalen in te vriezen. Onze tip: Bij het invriezen van vloeistoffen mogen de bokalen slechts ¾ worden gevuld aangezien ze anders springen. Ook glazen kommen met deksels zijn geschikt om levensmiddelen in te vriezen.

 1. Roestvrijstalen potten

Net als bij glazen schalen mogen roestvrijstalen potten niet tot aan de rand met vloeibaar voedsel worden gevuld. Ook hier moet de ¾-regel worden nageleefd. Het deksel mag pas na het invriezen hermetisch worden gesloten. Het voordeel van roestvrijstalen potten ten opzichte van glas: Ze zijn onbreekbaar.

 1. Seizoensproducten zonder verpakking in het vriesvak

Afhankelijk van het soort levensmiddel kan je de producten ook zonder enige verpakking invriezen. Bijvoorbeeld: rabarber of bessen. Onze tip: Vooraf even kort reinigen en een geschikte plaats zoeken in het vriesvak. Deze methode wordt enkel aanbevolen voor kort bewaren omdat bij langdurig bewaren dit ook tot uitdroging van de voedingswaren kan leiden. Bij langere bewaring in het vriesvak dienen de voedingsmiddelen steeds op de juiste manier te worden verpakt en is deze beschermde laag noodzakelijk.

Deze verpakkingen zijn niet geschikt om producten in te vriezen

Karton, papier, stoffen doeken of katoenen zakjes zijn niet geschikt als verpakkingsmateriaal aangezien ze niet voldoen aan de bovenstaande criteria. Bij deze materialen kan het vocht uit de levensmiddelen ontsnappen waardoor het op de koudere plaatsen in de vriezer als ijs zal worden afgezet. Door deze vochtonttrekking kunnen de ingevroren levensmiddelen taai en droog worden.

Samenvatting:

Glas, glazen potten met schroefdeksel of afsluitbare potten van roestvrijstaal zijn goede alternatieven voor plastic dozen. Anderzijds, als je jouw voedsel in goede omstandigheden wil bewaren, gebruik dan geen verpakkingen van karton, papier, stof of katoen.

Verpakking is belangrijk om jouw voedsel te bewaren, want als je niet de juiste kiest, stijgt het risico op vriesbrand en dit kan de smaak van jouw voedsel veranderen.

 

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat een reactie achter onder deze post of discussieer met ons op Facebook!