Om koelkasten en diepvriezers optimaal te laten functioneren, waar ze ook staan, krijgen ze een klimaatklasse toegewezen. De klimaatklasse kan worden teruggevonden op het typeplaatje en geeft informatie over het omgevingstemperatuurbereik waarin het toestel kan worden gebruikt.

sn-t_2016

Het is zeker de moeite waard om regelmatig te overwegen om uw koelkast of diepvriezer te vernieuwen. Nieuwe toestellen bieden immers heel wat opwindende toepassingen die uw aankoopbeslissing kunnen beïnvloeden. U moet echter ook rekening houden met de plaats van het toestel en u bewust zijn van het omgevingstemperatuurbereik op die plaats. Niet alle toestellen zijn immers geschikt voor elke locatie.

De Household Refrigerating Appliances standard (norm voor huishoudelijke koelapparaten) IEC 62552 helpt u hiermee. Deze specificeert de eigenschappen van de koelkasten en diepvriezers en de testmethoden die erbij zijn gebruikt. Toestellen krijgen een of meer van de vier klimaatklassen toegewezen. De klimaatklassen worden aangegeven op het toestel en specificeren het temperatuurbereik waarin het toestel geschikt is voor gebruik. De classificatie/het label stelt u als klant in staat om het omgevingstemperatuurbereik te zien waarin het toestel de nodige bewaartemperaturen in stand zal kunnen houden. En voor ons zijn de klimaatklassen uitermate belangrijk omdat Liebherr zijn koelkasten en diepvriezers in bijna elk land ter wereld verkoopt, in klimaatzones die gaan van extreem koud tot heet en vochtig.

De klimaatklassen:

SN = Subnormaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10 °C tot +32 °C

N = Normaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16 °C tot +32 °C

ST = Subtropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16 °C tot +38 °C

T = Tropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16 °C tot +43 °C

Misschien hebt u een tweede koelkast of diepvriezer in uw veranda of garage, waar in de winter vaak kouder is dan +10 °C? Het is van vitaal belang dat u aandacht schenkt aan de klimaatklasse-informatie op het toestel aangezien de werking, de levensduur en de energie-efficiëntie van uw toestel nadelig worden beïnvloed.

cnpes4858__p_rgb_72dpi

De CNPes 4858 biedt de volledige reeks klimaatklassen (SN-T)

Overigens bieden ongeveer 98 % van Liebherrs vrijstaande en 80 % van de inbouwtoestellen twee of meer klimaatklassen. De CNPes 4858 biedt bijvoorbeeld klimaatklassen SN-T, waardoor dat model geschikt is voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10 °C tot +43 °C. Sommige van onze toestellen, zoals onze diepvriezers met NoFrost en SmartFrost, kunnen worden gebruikt in koudere omgevingen tot +5 °C, waardoor ze de standaardvereisten overtreffen.

Welke overwegingen moet u nog maken met betrekking tot de  klimaatklassen?

Het geval hierboven uitgezonderd, mag u een toestel ontworpen voor gebruik binnen het SN-T bereik niet gebruiken in temperaturen lager dan +10 °C omdat de olie in de compressor dan viskeuzer zal worden.  Met dit verlies van vloeibaarheid is een optimale ‘smering’ niet meer verzekerd en kan de compressor beschadigd raken.

U vindt de informatie over de klimaatklasse van uw toestel op het typeplaatje en in de gebruikshandleiding.

 

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

Hoe vaak wenst u de nieuwsbrieven te ontvangen?

Door mijn e-mailadres in te voeren en op de knop ‘Registreren!’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat Liebherr-Hausgeräte Gmbh mij wekelijks of maandelijks een samenvatting van de laatste artikelen per e-mail stuurt. Mijn toestemming aan Liebherr-Hausgeräte GmbH kan ik te allen tijde herroepen. Meer informatie in ons privacybeleid.