Het lijkt zo simpel, een extra koelkast of vriezer in het tuinhuis of in de garage plaatsen. Maar wist u dat veel vriezers en koel/vriescombinaties niet goed werken als de omgevingstemperatuur beneden +10°C komt? Liebherr heeft gelukkig een breed assortiment toestellen die wel goed blijven functioneren bij lage omgevingstemperaturen. Handig voor onverwarmde ruimtes!

Klimaatklassen

 

Laat ons eerst even herhalen wat een klimaatklasse juist is. Elke koelkast of vriezer, of dit nu een Liebherr is of een ander merk, is ingedeeld in een klimaatklasse. Deze klimaatklasse geeft het temperatuurbereik aan waarin het apparaat probleemloos blijft werken. Deze klimaatklassen zijn internationaal gestandaardiseerd:

  • SN = Subnormaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C
  • N = Normaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +32°C
  • ST = Subtropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +38°C
  • T = Tropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +43°C

Een samenstelling hiervan kan ook, bijna alle Liebherr apparaten hebben twee klimaatklassen. Een Liebherr KBies 4370 heeft bijvoorbeeld klimaatklasse SN-T en koelt daarom bij +10°C net zo goed als bij +43°C.

“Maar u zei toch net dat er vriezers en koel/vriescombinaties zijn die ook bij lagere temperaturen goed functioneren?”

Dat klopt. Alle Liebherr koel/vriescombinaties en alle vrijstaande Liebherr diepvriezers zijn ontworpen om ook bij lagere temperaturen goed te blijven werken. De innovaties van Liebherr lopen dus eigenlijk voor op de internationale normeringen.

FrostProtect

Vriezers worden regelmatig in een schuur, een garage of een bijkeuken geplaatst. Deze ruimtes zijn over het algemeen niet verwarmd en tijdens barre winters kan de omgevingstemperatuur aanzienlijk dalen. Temperaturen onder +10°C zijn in België niet uitzonderlijk. Daarom heeft Liebherr het FrostProtect systeem ontwikkeld!

Bij Liebherr zijn alle SmartFrost vrieskasten en vrieskoffers sinds 1 juli 2017 uitgerust met FrostProtect. Deze vriezers zijn geschikt voor plaatsing in een ruimte met een omgevingstemperatuur vanaf -15°C en zijn de veilige keuze voor strenge winters.

Alle NoFrost vriezers van Liebherr bieden professionele vrieskwaliteit en zorgen voor optimale bewaarcondities vanaf een omgevingstemperatuur van 0°C.

Precies zien welke vrieskasten en vrieskisten over FrostProtect beschikken? Klik de filter ‘Geschikt voor onverwarmde ruimte (> -15°C)’ aan om te zien welke modellen geschikt zijn voor de meest winterse omstandigheden.

DuoCooling

Ter herinnering, DuoCooling betekent dat het koelgedeelte en het vriesgedeelte afzonderlijk kunnen worden ingesteld dankzij twee koelcircuits en twee afzonderlijke thermostaten. Het DuoCooling systeem is geïntegreerd in alle Liebherr koel/vriescombinaties van 60 en 70 cm breed met het vriesgedeelte onderaan en zorgt voor een normale werking van het toestel vanaf 0°C.

Welke apparaten zijn niet geschikt?

In koel/vriescombinaties met slechts één thermostaat is het vriesgedeelte direct verbonden met het koelgedeelte. Het vriesgedeelte wordt alleen gekoeld wanneer de motor begint met het koelen van het koelgedeelte. Bij een lage omgevingstemperatuur (0° tot 10°C) zal de motor slechts zelden of helemaal niet starten, omdat de koelzone koud genoeg is. Resultaat? De temperatuur in de vrieszone neemt toe en de bevroren producten kunnen zelfs ontdooien.

Wenst u precies te weten welke modellen voorzien zijn van DuoCooling? Op onze website filtert u eenvoudig welke modellen geschikt zijn voor onverwarmde ruimtes.

Vond u dit artikel leuk? Schrijf ons! Laat een reactie achter of discussieer met ons op Facebook.