Op bijna elk etiket van een wijnfles zult u de zin ‘bevat sulfieten’ zien staan. Dit lijkt wel een waarschuwing voor mogelijk schadelijke chemische bestanddelen, maar sulfieten zijn eigenlijk een volledig onschadelijk ingrediënt dat essentieel is voor het maken van wijn en dat sinds de oudheid vanzelfsprekend wordt gebruikt.

Dit lijkt misschien een beetje verwarrend. Wijn is toch een natuurlijk product uitsluitend gemaakt van zuivere druiven en natuurlijk druivensap? Maar nu kijkt u naar het etiket en leest u deze merkwaardige verklaring: ‘bevat sulfieten’. Wat is er aan de hand? Wijn met toegevoegde chemicaliën? Dat kan niet goed zijn!

Maak u geen zorgen: sulfieten zijn helemaal niet slecht!

Wees gerust, het is eigenlijk een heel gebruikelijke procedure om kleine hoeveelheden zwavel (sulfer) als conserveringsmiddel tijdens het wijnbereidingsproces toe te voegen en dit ingrediënt moet op het etiket worden vermeld met de zin ‘bevat sulfieten’. Zwavel wordt toegevoegd om te voorkomen dat de wijn voortijdig bederft en om de fruitige accenten in het aroma te behouden.

Ten eerste voorkomt zwavel oxidatie, d.w.z. het beschermt de wijn tegen de schadelijke effecten van zuurstof en ten tweede belet het de groei van ongewenste microben en gisten, die anders de goede wijn snel in onsmakelijke azijn zouden veranderen. Het is wellicht verrassend te horen dat de toevoeging van een kleine hoeveelheid zwavel geen recente ontwikkeling is; integendeel, dit is al eeuwen de gewoonte bij wijnproductie, zelfs al in de tijden van de oude Grieken en Romeinen.

Hoewel zwavel vrijwel essentieel is voor de productie van goede wijn, blijven sommige wijnliefhebbers in de moderne tijd echter argwanend dat het op een of andere manier schadelijk kan zijn voor hun gezondheid en welzijn. Maak u geen zorgen; er is echt geen reden tot bezorgdheid. In de eerste plaats voegen alle gerenommeerde wijnmakerijen alleen zwavel met uiterste terughoudendheid toe – deels omdat, hoewel zwavel in kleine hoeveelheden ontegensprekelijk positieve voordelen biedt voor de wijn, het een boeket van een wijn onderdrukt en het aroma onaangenaam domineert wanneer het te rijkelijk wordt gebruikt; en deels omdat de EU precies gedefinieerde grenzen stelt voor aanvaardbare zwavelgehalten. Een droge rode wijn mag bijvoorbeeld niet meer dan 150 mg zwavel per liter bevatten en in de praktijk zijn de opgenomen hoeveelheden doorgaans veel lager dan deze bovengrens.

Zwavel heeft geen negatieve invloed op onze gezondheid en welzijn

Een gewone, droge Duitse Riesling bevat ongeveer 80 mg zwavel per liter, waarvan maximaal de helft vrije, reactieve zwavel is. Behalve in het zeer zeldzame geval van een zwavelallergie, kunt u erop vertrouwen dat de zwavel die wordt gebruikt bij de productie van wijn geen schadelijke invloed heeft op uw gezondheid of welzijn. De bekende Britse wijnauteur Hugh Johnson vestigde de aandacht op dit feit toen hij schreef dat iedereen die denkt dat hij hoofdpijn krijgt van de zwavel in wijn dringend op een streng dieet moet gaan, omdat veel alledaagse voedingsmiddelen zijn behandeld met hoeveelheden zwavel die veel hoger zijn dan die in wijn! Ter verduidelijking: de maximaal toegelaten hoeveelheid van 150 mg zwavel per liter in rode wijn blijkt nagenoeg verwaarloosbaar in vergelijking met andere producten: gedroogde aardappelproducten (bijv. instant puree) kunnen tot wel 400 mg per kg bevatten, noten zonder schaal tot 500 mg en gedroogde abrikozen tot wel 2.000 mg!

 

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

[wysija_form id=”1″]