Steeds meer mensen denken erover na om veganist te worden. Tegelijkertijd vinden we in de supermarkten meer en meer veganistische producten. We kunnen er ook wijn kopen die volgens het etiket veganistisch is. Maar wijn wordt toch van druiven gemaakt, dus is het niet sowieso een veganistisch product dat enkel plantgebaseerd is? Een woordje uitleg.
Volgens de EU-verordening 1308/2013 is wijn een product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost.
Het woord “uitsluitend” geeft duidelijk aan dat er geen bijkomende ingrediënten gebruikt worden voor de productie van wijn. Ook ingrediënten van dierlijke oorsprong worden daardoor uitgesloten. Wijn mag dan ook met recht en rede omschreven worden als een louter plantgebaseerd product. Dat betekent echter niet dat wijn in de productiefase niet in contact komt met andere dierlijke producten. Zo zijn er enkele traditionele productieprocessen van wijn waarbij stoffen van dierlijke oorsprong worden gebruikt.
Welke dierlijke producten kunnen worden gebruikt bij het maken van wijn?
Bij het klaren van de wijn bijvoorbeeld. Met andere woorden wanneer de troebele stoffen worden verwijderd, worden dierlijke proteïnen zoals eiwit of melk gebruikt. Vroeger werd wijn zelfs vaak geklaard met vislijm, ofwel eiwitgranulaat dat gemaakt wordt van de gedroogde zwemblaas van steur. Ook gelatine gemaakt van dierlijk materiaal dat collageen bevat, wordt vooral voor rode wijn vaak gebruikt. Let wel, deze substanties van dierlijke oorsprong blijven niet in de wijn zitten. Ze worden verwijderd door filtratie zodra ze hun taak hebben vervuld.
Wanneer is wijn veganistisch?
Vanuit wettelijk standpunt gaat het hier niet om de ingrediënten zelf, maar om technische additieven. Hoewel er van deze substanties niets overblijft in de wijn wanneer die gebotteld wordt, is voor sommige veganisten de gedachte alleen al dat ze in contact kwamen met de wijn, een echte afknapper. Steeds meer wijnproducenten vermijden deze additieven dan ook en stappen over naar plantgebaseerde eiwitalternatieven zoals erwten, bonen en aardappelen.
Ze mogen dus met een gerust geweten hun producten als veganistisch omschrijven op het etiket. Hoewel het woord niet altijd specifiek vermeld staat op het etiket, worden heel wat wijnen sowieso op een veganistische manier geproduceerd, zonder dat de wijnmakers dit expliciet aangeven. Dat komt omdat veel wijnmakers het klaren met traditionele additieven volledig vermijden en gewoon wachten tot de troebelheid van de wijn op een natuurlijke manier naar de bodem van het vat zakt.
Lees ook:
Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.