Zodra het kouder wordt, nemen uitbraken van griep en verkoudheid toe. Wat kun je doen om beter bestand te zijn tegen deze virussen? In het artikel van vandaag leren we je vitaminerijke voedingsmiddelen kennen die tijdens de winter in seizoen zijn en die je kunnen helpen gezond te blijven.

Je hebt het volgende zeker al eens meegemaakt: je komt aan op kantoor, opgewekt en vroeg, en ziet overal rondom je mensen snotteren en hoesten. Er gaat een alarmbel rinkelen: het is tijd om actie te ondernemen en je immuunsysteem te versterken met de juiste voedingsmiddelen. Bepaalde groenten en fruit zijn in seizoen tijdens de wintermaanden en kunnen je helpen gezond te blijven door je metabolisme te activeren, je een vitamineboost te geven of zelfs je zenuwen te kalmeren. Hier is onze lijst met seizoensgebonden voedingsmiddelen die tijdens de koudere dagen altijd op je boodschappenlijst zouden moeten staan:

Schorseneren

 

Schorseneren bevatten weinig calorieën en zeer veel voedzame vitaminen en mineralen, waardoor het een van de beste groente is om je tijdens de winter gezond te houden. Je bereidt deze groente door het te schillen en in water te koken. Schorseneren worden traditioneel gegeten met hollandaisesaus en met ham, maar gekookt kunnen ze ook worden opgediend in een salade, als garnering of als bijgerecht. In de koelkast bewaard blijven schorseneren tot 55 dagen vers en met Liebherr’s BioFresh-technologie zelfs tot 110 dagen.

Spruiten

 

Spruiten zijn een ander voorbeeld van seizoensgroenten boordevol vitaminen, waaronder vitamine C, E en K en de mineralen mangaan en zink. Spruiten moeten worden bereid door de buitenste bladeren te verwijderen, de stelen af te snijden en ze in zout water te wassen. De ideale kooktijd voor spruiten is 5-7 minuten en ze kunnen naargelang je smaak worden geserveerd als een bijgerecht bij vlees of vis. Ze zijn ook lekker in combinatie met rode kool! Spruiten blijven tot 11 dagen vers in de koelkast en tot 20 dagen in een BioFresh-vak.

Veldsla

 

Veldsla is een klassieker. De smaakvolle bladeren zitten boordevol vitaminen, ijzer, fluoride en ook essentiële oliën, die een verzachtende werking hebben op de maag. Aangezien er zand en vuil kan blijven zitten tussen de bladeren van veldsla, moet je de bladeren goed wassen voordat je ze opeet. Of je veldsla nu zo eet of in combinatie met andere soorten groene sla, het geeft altijd een leuke toets aan je gerecht. Na aankoop moet veldsla in de koelkast worden bewaard om het vers te houden en in een Liebherr BioFresh-vak blijft het tot 19 dagen vers.

Rode biet

 

Hoewel rode biet het hele jaar door te verkrijgen is, wordt het nog steeds beschouwd als een typische wintergroente. Of je rode biet nu serveert als een bijgerecht of in een salade, het levert belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en foliumzuur. Zijn natuurlijke kleurstof, betanine, wordt soms gebruikt om andere voedingsmiddelen kleur te geven. Als rode bieten in de koelkast worden bewaard, blijven ze tot 6 dagen vers. In een Liebherr BioFresh-vak is dit tot 18 dagen.

Appels

 

Er wordt niet voor niets gezegd “Een appel per dag houdt de dokter uit huis”. Met hun breed scala aan mineralen en essentiële vitaminen beschermen appels je namelijk tegen hart- en vaataandoeningen en versterken ze je immuunsysteem. Hoewel appels het hele jaar door te verkrijgen zijn, worden ze vooral in de winter populair. Of je appels nu mengt met ander fruit in een fruitsalade of ze eet als een vers tussendoortje, ze zijn altijd een gezonde keuze. In een gewone ijskast kun je appels tot 50 dagen bewaren en in een Liebherr BioFresh-vak tot 80 dagen.

Uiteraard blijven we tijdens de koudere perioden van het jaar niet alleen gezond door een gezonde en evenwichtige voeding. Regelmatige lichaamsbeweging, frisse lucht, voldoende slaap en regelmatig je handen wassen zijn even belangrijk voor een goede gezondheid als vitaminen en een voedzaam eetpatroon. De beste aanpak is zoals altijd om van alles met mate te genieten en er dus voor te zorgen dat je volledige lichaam goed is beschermd, waardoor je minder snel een virus oploopt.

Wat is uw lievelingseten in deze periode van het jaar? We horen graag jouw tips om verkoudheid en griep te vermijden. Gebruik de commentaarfunctie onder dit artikel of start een discussie / praat mee met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

Hoe vaak wenst u de nieuwsbrieven te ontvangen?

Door mijn e-mailadres in te voeren en op de knop ‘Registreren!’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat Liebherr-Hausgeräte Gmbh mij wekelijks of maandelijks een samenvatting van de laatste artikelen per e-mail stuurt. Mijn toestemming aan Liebherr-Hausgeräte GmbH kan ik te allen tijde herroepen. Meer informatie in ons privacybeleid.