Een keuken is geen keuken zonder een (goede) koelkast, maar wat is de beste plek om die te plaatsen? Waaraan moet je denken bij het ontwerpen van uw keuken? Hieronder geven we vijf richtlijnen die u hierbij kunnen helpen.

 1. Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat uw toestel naast of onder een warmtebron (oven, radiator, kookplaat) staat. Ook contact met direct zonlicht is af te raden. Zo zorgt u er voor dat de compressor (de motor) niet constant draait, wat immers niet ten goede komt van de levensduur én verbruik van de koelkast.

planning-kitchen_1_liebherrHet houdt steek: voorzie een plaats om uw voedsel neer te zetten en te bereiden

 1. Houd de afstand tussen het werkblad en de koelkast zo klein mogelijk. Zo zal de deur minder lang moeten openstaan, waardoor de temperatuurschommelingen verkleinen en het verbruik zal verlagen. Ook het gebruiksgemak vergroot hier gevoelig door.
planning-kitchen_3_liebherr

Belangrijk: voorzie genoeg ventilatie

 1. Genoeg ventilatie is ook van cruciaal belang bij het inbouwen van een koelkast. Zowel bovenaan als onderaan moet genoeg plaats voorzien zijn voor het aanzuigen en afgeven van lucht. Dit zorgt voor een minder verbruik en een langere levensduur van het toestel. Wij raden een ventilatieruimte van minsten 200 cm² aan. Immers, hoe meer ruimte, hoe zuiniger het toestel;

 

 1. Denk na over hoeveel bewaarcapaciteit u nodig heeft en wees zeker dat het toestel alle temperatuurzones heeft dat u wenst (bijvoorbeeld BioFresh). Het is zinvol om uw eetgewoontes onder de loep te nemen (eet u veel fruit en groenten?) en het aantal personen in het huishouden in rekening te brengen.
 • Inhoud van een koelkast: algemene regel
  Voor huishoudens van één tot twee personen is een netto inhoud van 70 tot 100 een goede richtlijnen. Grotere huishoudens moeten hierbij 40 tot 50 liter per person extra rekenen.
 • Inhoud van een diepvries: algemene regel
  Indien u een kleine tot een gemiddelde hoeveelheid aan diepgevroren producten bewaart is een netto inhoud van 50 tot 80 liter genoeg. Wanneer u vaak gebruik maakt van uw diepvriezer is een netto inhoud van ongeveer 130 liter per person aan te raden.
 1. Plan ergonomisch! Wij raden bijvoorbeeld aan om een toestel met een hoogte van 122 cm of minder een stuk boven de vloer te installeren. Zo vermijdt u om constant te moeten bukken.
planning-kitchen_2_liebherr

 

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

Hoe vaak wenst u de nieuwsbrieven te ontvangen?

Door mijn e-mailadres in te voeren en op de knop ‘Registreren!’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat Liebherr-Hausgeräte Gmbh mij wekelijks of maandelijks een samenvatting van de laatste artikelen per e-mail stuurt. Mijn toestemming aan Liebherr-Hausgeräte GmbH kan ik te allen tijde herroepen. Meer informatie in ons privacybeleid.

// Afdrukken