Is er weer te veel vlees over van het laatste feestmaal? De beste oplossing is om de ongebruikte en ongebakken stukken vlees in te vriezen. Maar hoe moet het vlees worden verpakt zodat er geen vriesbrand ontstaat? En wat is vriesbrand eigenlijk en is de consumptie van de “verbrande” producten schadelijk?

Bij vriesbrand gaat het om uitgedroogde plaatsen in bevroren levensmiddelen. Vriesbrand ontstaat wanneer levensmiddelen in niet-luchtdichte verpakkingen worden ingevroren. Daardoor komt er lucht in de verpakking en droogt het diepvriesproduct uit. Op de plaatsen die aan de verse lucht worden blootgesteld, ontstaan dan lelijke zwart-grijze verkleuringen. Ook temperatuurschommelingen, die vaak tijdens het transport ontstaan, kunnen bij een ontoereikende verpakking tot vriesbrand leiden.

Eerst en vooral het goede nieuws: Ook als de zwart-grijze verkleuring er onsmakelijk uitziet en niet echt uitnodigt om op te eten, gaat het slechts om een uitgedroogde plaats. Hetzelfde geldt voor een plakje worst dat te lang is blootgesteld aan lucht. Alle waterhoudende levensmiddelen hebben de neiging om bij kamertemperatuur vocht af te geven aan de omgeving. Dan blijft deze lelijk, donker verkleurde plek achter. Om dus op onze beginvraag te antwoorden: Vriesbrand ziet er weliswaar niet mooi uit, maar het is niet gevaarlijk.

De verpakking is essentieel om vriesbrand te vermijden

Het invriezen van producten is perfect om te vermijden dat waterhoudende levensmiddelen uitdrogen. Daardoor wordt het water in de levensmiddelen bevroren en is het als vaste stof veilig ingesloten. En toch kunnen levensmiddelen uitdrogen wanneer u alles invriest. Bij de gebruikelijke -18 °C in het vriesvak kan het ijs weliswaar niet smelten maar wel verdwijnen.

De oplossing: Begrens de ruimte van het diepvriesproduct door een zo nauw mogelijk aansluitende en waterdampdichte verpakking (bijv. diepvrieszakjes). Uw diepvriesproduct verliest daardoor nauwelijks vocht. Geef uw diepgevroren levensmiddelen dus de correcte verpakking. Alleen zo kunt u ook na enkele maanden bewaring nog van de volledige verse kwaliteit genieten. Lees hier alles over het verpakken van voedsel voor de diepvries.

Een bijkomende tip: schakel de SuperFrost-modus in bij uw Liebherr-toestel. Hierdoor verlaagt de temperatuur tijdelijk van -18° naar -32°. De producten zullen sneller in temperatuur dalen, waardoor vriesbrand minder kans krijgt. De vuistregel bij het invriezen is dan ook: hoe sneller ingevroren, hoe beter voor de kwaliteit van het product.

Welke ervaringen hebt u met vriesbrand? Laat het ons weten! Gebruik daarvoor de commentaarfunctie onder deze bijdrage of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

Hoe vaak wenst u de nieuwsbrieven te ontvangen?

Door mijn e-mailadres in te voeren en op de knop ‘Registreren!’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat Liebherr-Hausgeräte Gmbh mij wekelijks of maandelijks een samenvatting van de laatste artikelen per e-mail stuurt. Mijn toestemming aan Liebherr-Hausgeräte GmbH kan ik te allen tijde herroepen. Meer informatie in ons privacybeleid.