Afhankelijk van aan wie je dit vraagt, zijn er drie mogelijke antwoorden op de vraag of je warm eten in de koelkast mag zetten: “Ja”, “nee” en “ja, maar …”

Verschillende plaatsen, verschillende benaderingen voor het bewaren van eten

De meningen in de VS en Europa verschillen sterk als het gaat om het bewaren van warm eten in de koelkast. De nadruk in de VS ligt op de snelle ontwikkeling van bacteriën die het voedsel kunnen aantasten en doen bederven. In Europa, waar elektriciteit in het algemeen duurder is dan in de VS, laten mensen hun eten eerst afkoelen omdat het energieverbruik stijgt wanneer warm eten in de koelkast wordt gezet.

Warm eten: De feiten

Beide benaderingen zijn gebaseerd op feiten en ze zijn allebei te rechtvaardigen. Ze zijn zelfs niet echt tegenstrijdig. Denk eraan dat de koelkast werd uitgevonden voor deze specifieke reden: voedsel koud houden om het langer te kunnen bewaren.

Je koelkast moet veel harder werken om het ‘koude’ niveau binnenin te behouden wanneer een bijzonder warm voedingsmiddel in de koelkast wordt gezet. Hoe warmer het eten en hoe groter de hoeveelheid ervan, hoe langer de koelkast nodig heeft om terug de temperatuur te verkrijgen waarop deze oorspronkelijk is ingesteld.

Aan de andere kant ontwikkelen bacteriën zich snel. Het Amerikaans Ministerie van Landbouw noemt het temperatuurbereik tussen 4 °C en 60 °C, waaronder de gemiddelde kamertemperatuur (18 °C en 24 °C) valt, de ‘gevaarlijke zone’. Bewaar gekookt voedsel niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur of niet langer dan 1 uur als de temperatuur constant meer dan 32 °C bedraagt.

Warm eten kan het al gekoelde voedsel in de buurt opnieuw wat warmer maken, waardoor de bewaartijd van deze voedingsmiddelen wordt verkort. Dit geldt ook voor de stoom afkomstig van warm eten. Stoom afkomstig van warm eten leidt tot condens, waarbij waterdruppels of zelfs ijs worden gevormd op de achterwand van de koelkast.

Warm eten in de koelkast zetten? Doe dit!

 • Laat het warm eten afkoelen tot op kamertemperatuur
  Je hebt gelijk: bacteriën ontwikkelen zich redelijk snel als eten buiten de koelkast wordt bewaard, maar je hebt nog wat speling. Als je in een warm klimaat leeft, breng je je eten best naar een omgeving met airconditioning in plaats van het buiten te laten liggen. Vergeet niet: je moet enkel wachten tot de kamertemperatuur is bereikt. Meestal gebeurt dit terwijl je aan het eten bent, tenzij je het eten op het fornuis of in de oven laat staan.

 

 • Plaats warm eten indien mogelijk in verschillende kleinere bewaardozen, in plaats van één grote, om het afkoelen te versnellen.
  Bij koeling is oppervlakte en volume belangrijk: Hoe kleiner de portie, hoe sneller het afkoelt.

 

 • Als je warm eten wilt bewaren, sluit je de doos af met een deksel.
  Dit helpt condens en ijsvorming te voorkomen.

 

 • Een koudwaterbad zorgt voor een snellere afkoeling van warm voedsel.
  Leg de kookpot / het deksel / de braadpan in koud water en voeg enkele ijsblokjes toe. Laat het eten niet nat worden.

 

 • De voedingsmiddelen worden correct koel bewaard en de koelkast zit niet te vol, zodat er genoeg luchtcirculatie is en het voedsel optimaal wordt gekoeld.
  Raadpleeg de handleiding van uw koelkast voor aanbevelingen over waar in de koelkast u welke voedingsmiddelen het beste bewaart. Let er ook op dat je de koelkast niet te vol laadt.

 

 • Zet SuperCool aan!
  Als je Liebherr-koelkast is uitgerust met de SuperCool-technologie, schakel je deze in VOORDAT je voedingsmiddelen in de koelkast zet, bijvoorbeeld kort voordat je ze opdient. SuperCool verlaagt tijdelijk de temperatuur in de koelkast om voedingsmiddelen sneller te laten afkoelen (en wat al in de koelkast stond kouder te houden). SuperCool wordt automatisch uitgeschakeld na de ingestelde tijd, maar denk eraan dat een lagere temperatuur in de koelkast betekent dat deze tijdelijk meer energie verbruikt. 

 

Heb je vragen? Of nog een andere leuke tip? Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

Hoe vaak wenst u de nieuwsbrieven te ontvangen?

Door mijn e-mailadres in te voeren en op de knop ‘Registreren!’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat Liebherr-Hausgeräte Gmbh mij wekelijks of maandelijks een samenvatting van de laatste artikelen per e-mail stuurt. Mijn toestemming aan Liebherr-Hausgeräte GmbH kan ik te allen tijde herroepen. Meer informatie in ons privacybeleid.