Koelkasten zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar aan het werk om alles zo lang mogelijk goed te houden. Maar op welke temperatuur kun je deze het beste instellen om je producten zo lang mogelijk goed te houden zonder onnodig veel energie te verbruiken?

Stel de temperatuur van de koelkast in op 5°C

De ideale temperatuur van uw koelkast is 5°C. Bij deze temperatuur zijn verse groenten, vlees en zuivel lang houdbaar en krijgen bacteriën minder kans.

Wil je groenten, fruit, vlees, vis en zuivel nog langer vers houden? Kies dan voor een koelkast of koel/vriescombinatie met BioFresh. Een optimale luchtvochtigheid en temperatuur van net boven 0°C zorgen voor de optimale bewaaromgeving. De temperatuur van de koelkast kan onafhankelijk van de BioFresh zone worden ingesteld.

Heb je een koelkast met een draaithermostaat die niet op de graad nauwkeurig kan worden ingesteld? Een goed uitgangspunt is om deze op de middelste stand in te stellen. Meet hierna (op de juiste manier zoals hieronder uitgelegd) of de temperatuur ongeveer 5°C is.

Meten is weten

Als je koelkast of vriezer geen display heeft die de werkelijke temperatuur aangeeft kun je met een goede thermometer ook zelf de temperatuur meten. Let er wel op dat je dit op de juiste manier doet voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat!

Leg om te beginnen geen losse thermometer in je koelkast. Temperatuurmetingen in een koelkast zijn een momentopname. De lucht in een koelkast warmt vrij snel op, zeker in de “stilstand-periode” van de koelkast en wanneer de deur wordt geopend om de thermometer af te lezen.

Daarom moeten temperatuurmetingen altijd plaatsvinden in een glas water. Het water neemt na ongeveer 12 uur in de koelkast te hebben gestaan dezelfde temperatuur aan als de kerntemperatuur van de producten in je koelkast. Door de thermometer af te lezen terwijl hij nog in het glas water staat, krijg je een betrouwbare temperatuurmeting. Het glas kun je het beste in het midden van de glasplaat boven de groenteladen plaatsen.

Heb je vragen over het instellen van de temperatuur van uw koelkast? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.