Wat past het best bij u: een wijnbewaarkast, een wijnklimaatkast of een multitemperatuur wijnkast? Wat zijn de verschillen? Welke voordelen bieden Liebherr-toestellen als u uw wijn optimaal wil bewaren? Duidelijke antwoorden vindt u hieronder, want uw wijn is een kostbaar goed dat om de allerbeste behandeling vraagt.

types-of-wine-storage_3_liebherr

 

Als wijnliefhebber investeert u – met plezier – heel wat tijd en geld in het selecteren van kwaliteitswijnen; een geweldige, smakelijke hobby. Het bewaren van uw waardevolle wijnen in de meest optimale omstandigheden lijkt dan een evidentie, toch? Een onbehoorlijke opslag kan voortreffelijke wijnen richting gootsteen verwijzen – zonde van het geld en erg frustrerend. Wijn in de beste omstandigheden bewaren, zodat zijn volle aroma en smaak tot ontplooiing komt, kan enkel als aan vier essentiële voorwaarden is voldaan: een correcte temperatuur, een uitgekiende luchtkwaliteit en luchtvochtigheid, een bescherming tegen uv-licht en een trillingsvrije bewaring.

Enkele vaststellingen

In moderne woningen is er vaak geen enkele ruimte meer die de optimale klimaatomstandigheden van een behoorlijke wijnkelder kan benaderen. De bewaarplaatsen in recent gebouwde huizen zijn meestal te warm en te droog om wijn langdurig en veilig te bewaren.  Dat is nefast voor de wijn. Met de te hoge temperatuur vergroot immers ook de kinetische energie van de moleculen. Hierdoor versnelt het rijpingsproces, waardoor de wijn meer kans maakt om te bederven.

Als algemene regel wordt een temperatuur tussen +10 °C en +12 °C aangeraden voor langdurige opslag. Een natuurlijke kelder, voor zover aanwezig, kan deze omstandigheden benaderen; wijnkasten garanderen ze sowieso. Door het aanhouden van een constante, gelijke temperatuur en een geoptimaliseerd klimaat, bieden wijnkasten de optimale garantie. Ze zorgen ervoor dat wijnen zich kunnen ontwikkelen om hun volle potentieel te bereiken.

Over het algemeen geldt: hoe kouder een wijn wordt bewaard, hoe langer zijn ‘levenscyclus’ of rijpingsevolutie duurt. Hier geldt de ‘Van ‘t Hoff’-regel: met een temperatuursverhoging van +10 °C verdubbelen de biochemische reactiesnelheden, soms verdriedubbelen ze zelfs. Zo krijgt u dus een idee van hoe temperatuur wijnen kan beïnvloeden.

Nu duidelijk is dat een wijnkast de beste oplossing is, blijft de vraag: wélke wijnkasten zijn er en welke past het best bij u?

types-of-wine-storage_2_liebherr

Wat is een wijnbewaarkast?

Wordt een wijn op de juiste manier bewaard, dan ontwikkelt zijn natuurlijke aroma en smaak zich verder in de fles en wordt hij dieper en complexer naargelang het rijpingsproces vordert. Succesvolle langdurige bewaring van wijn vereist twee dingen: een wijn van inherent goede kwaliteit en consistente, geschikte bewaaromstandigheden. Wijnbewaarkasten van Liebherr creëren omstandigheden die gelijkaardig zijn aan die van wijnkelders, perfect voor rijping op fles. Er heerst een constante temperatuur doorheen heel de kast. Het maakt van wijnbewaarkasten de optimale keuze voor het langdurig opslaan en rijpen van wijnen.

Bij Liebherr hebt u de keuze uit twee modelseries: GrandCru en Vinothek. Aan u de keuze.

GrandCru wijnbewaarkasten van Liebherr

GrandCru-wijnbewaarkasten zijn er in verschillende hoogtes. De circulatiekoeling zorgt voor de noodzakelijke temperatuurstabiliteit voor alle wijnflessen, ongeacht boven of onderin geplaatst. Dankzij het aanbod van verscheidene modellen, kunt u het toestel kiezen dat het beste past bij uw specifieke vereisten en uw beschikbare ruimte. Daar waar ons grootste model, de Wkt 6451, een opslagcapaciteit heeft van 312 Bordeauxflessen, bevat de Wkes 653 ruimte voor maximaal 12 Bordeauxflessen. Deze laatste past gemakkelijk in een klein hoekje. Een constante temperatuur tussen +5 °C en +20 °C wordt aangehouden doorheen heel het compartiment. Bovendien kunt u deze temperatuur zelf traploos instellen naar wens. De GrandCru-lijn is zowel als vrijstaande -en inbouw-wijnbewaarkast beschikbaar
Klik door naar alle wijnbewaarkasten in de GrandCru-serie

types-of-wine-storage_4_liebherr

Vinothek wijnbewaarkasten van Liebherr

Vinothek-wijnbewaarkasten zijn allemaal vrijstaand en verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Net als de toestellen uit de GrandCru serie is de temperatuur traploos instelbaar en verzekert de circulatiekoeling de noodzakelijke temperatuurstabiliteit. De Vinothek wijnbewaarkasten verschillen echter in design van de kasten uit de GrandCru-serie. Hun opslagcapaciteit varieert tussen 200 Bordeauxflessen bij de Wkb 4212 of de WKr 4211 en 66 Bordeauxflessen voor de Wkr 1811 of WKb 1812.
Ontdek meer over de beschikbare maten en toepassingen in de Vinothek-serie

types-of-wine-storage_1_liebherr

Wat is een wijnklimaatkast?

Het aroma van een wijn ontplooit zich ten volle wanneer hij op de juiste drinktemperatuur wordt geserveerd. Die temperatuur varieert in functie van de wijn maar ook van de persoonlijke voorkeur, het seizoen en of hij al dan niet bij de maaltijd wordt geserveerd. De basisregel is dat rode wijnen warmer moeten worden geserveerd dan witte wijnen. Het aroma en de smaak van schuimwijnen en champagnes komen prominent tot uiting als ze goed zijn gekoeld. Een Liebherr multitemperatuur wijnkast biedt de mogelijkheid om zowel een gekoelde fles champagne als een exquise fles rode wijn op zijn ideale temperatuur klaar te hebben om onverwachte gasten te verwelkomen.

Liebherr biedt de multitemperatuur wijnkasten aan in de Vinidor serie, zowel vrijstaand als inbouw.

Vinidor wijnklimaatkast van Liebherr

Vinidor-toestellen bestaan uit twee of drie temperatuurzones die onafhankelijk van elkaar tot op de graad nauwkeurig kunnen worden ingesteld tussen +5 °C en 20 °C. Dit maakt meteen dat Vinidor-toestellen zich onderscheiden door hun enorme veelzijdigheid. In een Vinidor-kast kan u, op hetzelfde moment, rode wijn, witte wijn of champagne kwijt, elk op een optimale drinktemperatuur. Als het nodig is, kunnen de wijnkasten in de Vinidor-serie ook worden ingesteld om de ideale klimaatomstandigheden te creëren voor langdurige wijnopslag.
Ontdek hier meer over Liebherrs Vinidor multitemperatuurwijnkasten

types-of-wine-storage_9_liebherr

Vinothek wijnklimaatkasten van Liebherr

Vinothek wijnklimaatkasten beschikken over een gespecialiseerde technologie die exacte temperatuurlagen produceren binnen hetzelfde toestel. In het bovenste gebied kunnen rode wijnen bijvoorbeeld worden bewaard op 18 °C. Het onderste gebied is uitermate geschikt om schuimwijnen of champagnes te bewaren op een serveertemperatuur van +5 °C, terwijl het ideaal is om witte wijnen iets hoger te bewaren op serveertemperatuur. De middelste sectie is dan weer geschikt voor de langdurige opslag van witte wijnen, rode wijnen, schuimwijnen en champagnes. Wijnklimaatkasten zijn enkel beschikbaar als vrijstaand toestel.
Ontdek hier meer over Liebherrs Vinothek wijnklimaatkasten

types-of-wine-storage_10_liebherr

Vier unieke bijkomende troeven waar elke Liebherr kast aan beantwoordt.

  1. Bescherming tegen uv-licht

Onzichtbare ultravioletstralen (UV) in het lichtspectrum veroorzaken schadelijke chemische reacties in wijnen. Ze zorgen ervoor dat rode wijnen verbleken en dat witte wijnen goudgeel van kleur worden. De Franse wijncultuur beschrijft dit als “le goût de lumière” (letterlijk de “smaak van het licht”). Om deze aantasting te voorkomen worden wijnen dikwijls in flessen van gekleurd glas bewaard, die reeds een groot deel van de uv-stralen absorberen. Dit volstaat echter niet, tenzij de flessen in het donker worden bewaard. De wijnkasten met glasdeur van Liebherr hebben daarom geïsoleerde glazen deuren met speciale uv-bescherming. Hun constructie met ten minste een dubbele beglazing, bestaande uit een gekleurde glasruit en een gemetalliseerde “low-e”-glasruit, zorgt ervoor dat de meeste schadelijke uv-straling wordt geweerd. Daarnaast beschikken de kasten over ledverlichting, die een perfecte verlichting van het interieur garandeert zonder enige uv-blootstelling. Het led-lichtspectrum bevat immers geen uv-stralen. Leds bieden nog een tweede voordeel: ze genereren heel weinig warmte, zodat wijnen langdurig verlicht kunnen worden zonder op te warmen.

  1. Ideale bewaartemperaturen gegarandeerd door precieze controlesystemen.

De ideale bewaartemperatuur voor uw wijn ligt tussen +10 °C en +12 °C. Het is belangrijk dat de bewaartemperatuur constant blijft. Liebherr garandeert dit – zelfs wanneer de omgevingstemperatuur erg fluctueert – door precieze elektronische controlesystemen te gebruiken in combinatie met de laatste nieuwe klimaatcontroletechnologie.

types-of-wine-storage_7_liebherr

  1. Optimale luchtkwaliteit en ideale vochtigheid

Liebherr-wijnkasten hebben een ingebouwde FreshAir-koolfilter die zorgt voor de optimale luchtkwaliteit. Deze filter voorkomt dat omgevingsgeuren, die de smaak van de wijn kunnen aantasten, hun weg vinden naar het inwendige compartiment. Een bijkomende factor in de succesvolle langdurige opslag van wijn is de vochtigheidsgraad. Natuurlijke kurken beginnen te krimpen bij een vochtigheidsgraad van minder dan 50 %. Als de pasvorm van de kurk is aangetast, kan zuurstof de fles binnendringen en zal de alcohol beginnen te verdampen, wat zorgt dat wijnen zoeter worden en uiteindelijk bederven.

  1. Vibratiebescherming voor optimale opslag

Speciaal ontwikkelde compressoren met extreem lage vibratie zorgen ervoor dat wijn in Liebherr-kasten met de grootst mogelijke voorzichtigheid wordt bewaard en beschermd is tegen trillingen. Héél wat toestellen zijn bovendien uitgerust met het gedempte SoftSystem-deursluitingsmechanisme. Het SoftSystem zorgt ervoor dat de deur zachtjes en automatisch sluit vanaf een openingshoek rond 45° in vrijstaande modellen (vanaf 30° in ingebouwde modellen). En stevige, handgemaakte houten planken zorgen voor een efficiënte en rolvrije opslag. De houten planken hebben een onbehandelde natuurlijke finish, waardoor de wijnen rijpen zonder schade te ondervinden van verfchemicaliën.

types-of-wine-storage_5_liebherr

Samengevat

Bij Liebherr hebben we een passie voor wijn en werken we enthousiast aan de ontwikkeling van innovatieve toestellen die de optimale omstandigheden creëren voor uw waardevolle kwaliteitswijnen. Of u nu op zoek bent naar een vrijstaande wijnkast of een geïntegreerde oplossing.

 

Hebt u vragen of opmerkingen? Schrijf ons! De commentaarfunctie vindt u onder deze bijdrage. Of discussieer met ons op Facebook.

 

Of schrijf u in voor onze FreshMag nieuwsbrief!

Hoe vaak wenst u de nieuwsbrieven te ontvangen?

Door mijn e-mailadres in te voeren en op de knop ‘Registreren!’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat Liebherr-Hausgeräte Gmbh mij wekelijks of maandelijks een samenvatting van de laatste artikelen per e-mail stuurt. Mijn toestemming aan Liebherr-Hausgeräte GmbH kan ik te allen tijde herroepen. Meer informatie in ons privacybeleid.


Opmerking


Laat een reactie achter