Energie besparen met onze kookhacks – zo eenvoudig kan het zijn!

Zelf koken is leuk, gezond en in de meeste gevallen veel goedkoper dan elke dag uiteten gaan. Zoals we echter weten, stijgen de energiekosten, dus het is de moeite waard om de kookgewoonten onder de loep te nemen – met slechts een paar tips en trucs kan je eenvoudig het energieverbruik tijdens het koken verminderen.

Ongeveer 10% van het totale energieverbruik van huishoudens is toe te schrijven aan koken in huis. Toch zijn er tal van manieren om elk item te lokaliseren dat energie verspilt in de keuken en daarom niet alleen geld bespaart, maar ook iets goeds doet voor het milieu. Of het nu gaat om het kiezen van de juiste keukenartikelen, de juiste apparaatinstellingen of andere slimme trucs – het kan best eenvoudig zijn om energie te besparen en te beginnen met energiezuinig koken.

7 tips om energiezuinig te koken

De volgende zeven tips zijn bedoeld om te helpen energiezuiniger te koken:

1. Voor elke pan is er een deksel

Deze zin slaat de spijker op de kop: op elke pot past een deksel. En hoewel je het misschien niet eens bent met dit gezegde in zijn romantische context, is het zeker waar in de keuken. 1,5 liter water aan de kook brengen met deksel bespaart zo’n 65% aan stroom of gas. En dat niet alleen, het hele proces gaat ook nog eens drie keer zo snel. Een andere toegevoegde bonus is dat je eten eerder klaar is, in plaats van je kostbare vrije tijd in de keuken te verspillen. Het is ook een goed idee om glazen deksels te gebruiken, omdat je altijd in de pan kunt kijken en je zelden het deksel hoeft op te tillen om te controleren en onnodig warmte verliest.

En natuurlijk is de pan net zo belangrijk als de deksel! Zorg ervoor dat uw pan geschikt is voor de grootte van de kookplaat. Een te kleine pan voor de kookplaat verspilt onnodig energie en een te grote pan verlengt het opwarmproces. En denk er altijd aan om voor elke maaltijd de kleinst mogelijke pan te kiezen, omdat deze sneller opwarmt – wat weer energie en tijd bespaart.

2. Probeer het zonder voorverwarmen en gebruik restwarmte

Voor veel producten is het aan te raden om de oven voor te verwarmen. Echter, vaak is dit niet nodig en kun je zonder nadenken je gerechten direct in de oven zetten. Dit kan de kooktijd iets verlengen, maar het bespaart ook veel energie. Nog een tip: schakel de oven een paar minuten voor het einde van de kooktijd uit. De restwarmte in de oven is meestal voldoende om het gerecht af te maken. Hetzelfde geldt voor de kookplaat – ook hier kun je de kookplaat eerder uitzetten om tijdens het koken energie te besparen en blijft het water toch koken.

3. Het juiste kookgerei gebruiken

Hoewel het inderdaad zo is dat je niet alles hoeft te vervangen wat oud is, is het ook een feit dat oude of defecte pannen snel kunnen leiden tot energieverlies. Als de bodem van het kookgerei oneffen en niet meer vlak is, gaat er energie verloren tijdens de warmteoverdracht. Bovendien maken nieuwe potten en pannen het mogelijk om met minder energie te koken omdat ze de warmte langer vasthouden.

Ook de juiste bakplaten en bakvormen kunnen je helpen bij energiezuinig koken. Items die geëmailleerd of zwart geverfd zijn, zijn bijzonder efficiënt in het absorberen van warmte. Bovendien moeten bakplaten en roosters die niet nodig zijn uit de oven worden gehaald, omdat ze onnodig opwarmen en er energie verloren gaat.

4. Verwarm de oven met luchtcirculatie in plaats van met boven-/onderwarmte en houd de deur gesloten

Als je in recepten de mogelijkheid hebt om te kiezen tussen convectie en boven-/onderwarmte, kun je het beste altijd voor convectie kiezen. Hierdoor bespaar je tot wel 40% energie tijdens het koken. Daarnaast kan de temperatuur zo’n 30 graden lager worden ingesteld en kunnen er meerdere bakplaten tegelijk worden gebakken.

Ook al is het aroma dat uit de oven komt verleidelijk, het is het beste om de deur gedurende de hele kooktijd gesloten te houden. Elke keer dat u de ovendeur opent, gaat ongeveer 20% van de warmte verloren. Hierdoor moet de oven meer opwarmen en is er meer energie nodig.

5. De vele toepassingen van de eenvoudige ketel

Gebruik de waterkoker niet alleen voor het zetten van thee, maar ook voor milieuvriendelijk koken. Gebruik de waterkoker in plaats van het water in een pan op te warmen. Dit kan 50% van het elektriciteitsverbruik besparen ten opzichte van een elektrische kookplaat. En let erop dat je alleen zoveel water gebruikt als je nodig hebt, wat niet alleen energie bespaart, maar ook water en tijd.

6. Doe kleine maaltijden in de magnetron

Wil je een gerecht voor één persoon opwarmen of drankjes en snacks opwarmen, dan is het energiezuiniger om de magnetron te gebruiken in plaats van het fornuis. Voor grotere hoeveelheden van meer dan 1 kg/1 liter raden we echter het fornuis of de oven aan.

7. Verse broodjes van de bakker…nou ja bijna!

Broodjes die over zijn gebleven van de vorige dag krijgen een tweede leven als ze even worden opgewarmd. Maar gebruik hiervoor niet de oven, verwarm ze op het warmhoudrekje van de broodrooster. Hiermee bespaar je tot wel 50% energie!

Met deze simpele tips en tricks is het mogelijk om het energieverbruik in de keuken fors te verlagen, zodat je met stijgende energiekosten toch wat minder omkijken hebt.

Energiezuiniger koken – een kort overzicht van alle zeven tips

  • Kook altijd met deksels en kies pannen die zo precies mogelijk op de kookplaat passen.
  • Verwarm de oven niet voor en zet hem een ​​paar minuten eerder uit om gebruik te maken van de restwarmte.
  • Zoek naar energiezuinig kookgerei met een gelijkmatige bodem.
  • Zet je oven vaker op convectie en open de deur niet zo veel mogelijk.
  • Gebruik alleen zoveel water als nodig is en kook het met de waterkoker in plaats van op de kookplaat.
  • Kleinere maaltijden kunnen energiezuiniger in de magnetron worden opgewarmd
  • Maak het brood van gisteren weer krokant vers door het warmhoudrekje op de broodrooster te gebruiken in plaats van de oven

Nog meer tips over energiebesparing tijdens het koken? Laat een reactie achter op één van onze social media kanalen of discussieer met ons op Facebook.