10-curiozitati-despre-dovleac

Dovlecii câștigă tot mai multă popularitate, dar v-ați gândit ce îi face atât de deosebiți? Citește mai departe pentru a afla!

  1. Se crede că dovlecii au originea în America de Nord. Semințele de dovleac găsite în Mexic au fost datate din anii 7000-5500 î.Hr. Acum sunt cultivate aproape oriunde în lume.
  2. Antarctica este singurul continent pe care nu se pot cultiva dovlecii.
  3. Există 800 de soiuri de dovleci, dintre care „doar” 200 sunt comestibile. Nu doar cantitatea de soiuri este impresionantă, ci familia este și multicoloră: albi, galbeni, verzi, pătați, cu dungi etc. Forma este, de asemenea, flexibilă: dovlecii pot fi rotunzi, sub formă de pară sau în formă de ceapă.10-curiozitati-despre-dovleac-1
  4. Toți dovlecii sunt de iarnă. Cele mai mari soiuri pot cântări peste 2000 kg, deși cele pe care le cumpărăm în mod obișnuit sunt de 6-18 kg.
  5. Când cumpărați un dovleac, asigurați-vă că are tulpina sa. Un dovleac fără tulpină s-ar putea să nu mai fie comestibil. De asemenea, dovleacul trebuie să fie mai greu decât pare. Bateți-l puțin și dacă sună gol, înseamnă că este copt.10-curiozitati-despre-dovleac-2
  6. Probabil că cea mai populară utilizare a dovlecilor nu este consumul lor. O tradiție despre care se crede că își are originea în Irlanda, este decuparea acestuia în anumite forme cu ocazia sezonului ce culminează cu sărbătoarea Halloween. Interiorul este scos, dovleacul are sculptată o față mai mult sau mai puțin înfricoșătoare și o sursă de lumină plasată în interior pentru a crea efectul de felinar. Se clătește interiorul dovleacului gol cu oțet și se pulverizează exteriorul cu fixativ pentru a evita mucegaiul.
  7. Morton, Illinois este auto-declarată capitala dovleacului în lume. Uzina de prelucrare a dovleacului situată acolo este responsabilă de peste 90% din dovleacul consumat în SUA. Începând cu anul 1966, se organizează anual un festival care sărbătorește dovleacul.
  8. „Pumpkin Spice Latte” a fost inițial creat pentru a evoca condimentele folosite într-o plăcintă de dovleac, nu gustul dovleacului în sine. Prezentat în 2003, celebrul mix original al celebrului lanț de cafea (Starbucks) conținea dovleac real pentru prima dată abia în 2015.
  9. Este nevoie de aproximativ 35 de dovleci pentru a obține un litru de ulei din semințe de dovleac. Această specialitate din Austria și Slovenia este foarte benefică pentru sănătate: scade nivelul colesterolului și conține vitaminele A, E și K.
  10. Dovlecii pot fi depozitați în locuri reci, uscate și întunecate timp de câteva săptămâni. După ce a fost tăiat un dovleac, trebuie să îl păstrați la frigider, unde va rezista până la 30 de zile.10-curiozitati-despre-dovleac-4

10-curiozitati-despre-dovleac