În acest articol am adunat câteva mici trucuri de gătit care vă vor fi cu siguranță utile în bucătărie. Ele vă vor oferi multe idei noi despre cum să folosiți mult mai bine alimentele obișnuite în procesul de gătire. Chiar dacă sunteți un bucătar cu experiență, suntem siguri că aceste sfaturi vă vor ajuta să deveniți și mai pricepuți în bucătărie.

  1. Baconul nu trebuie prăjit, ci copt.

Dacă sunteți fan al baconului crocant, cu siguranță vă va plăcea acest sfat. Și el este acesta: nu prăjiți baconul într-o tigaie. În schimb, feliați-l și coaceți-l în cuptor. Aceasta este metoda folosită la restaurantele americane pentru pregătirea baconului delicios în cantități industriale. Baconul copt nu este la fel de crocant ca cel prăjit, dar pe de altă parte este foarte gustos și aromat.

  1. Cum să faceți un filet de pui suculent într-o pungă

Dacă v-ați plictisit de puiul fiert, dar în același timp nu doriți să-l prăjiți, puteți încerca următorul truc: adăugați condimente (nu exagerați cu sarea), puneți puiul într-o pungă de gătit din hârtie și coaceți-l la cuptor.

Punga trebuie să fie bine sigilată, astfel asigurându-se ca sosului de carne să rămână în interior. Trebuie să aveți în vedere că dacă punga este de un singur strat de hârtie, puiul poate deveni prea uscat. Dar dacă folosiți o foaie dublă de hârtie pentru a face o pungă, rezultatul final va fi un filet de pui fraged și suculent. Garnisiți cu verdeață.

  1. Încălziți condimentele pentru mai multă aromă

Înainte de a adăuga condimentele la mâncare, vă sugerăm să le încălziți ușor într-o tigaie. Astfel, ele vor elibera mai mult aromă decât de cea conținută de obicei. Bineînțeles, condimentele/ierburile pe care le folosiți pentru salata nu trebuie să încălzite. Dar aceasta este o idee foarte bună pentru toate celelalte feluri de mâncăruri.

Un mic sfat: Păstrați întotdeauna condimentele în ambalaje bine sigilate pentru a-și păstra aroma bogată pentru un timp mai lung.

  1. Un sos de usturoi fără miros neplăcut și puternic

Mulți oameni evită să mănânce usturoi din cauza mirosului specific foarte puternic.

Însă usturoiul tratat termic (prăjit sau copt) este o bază excelentă pentru a face un sos delicios de usturoi, al cărui miros este mai puțin puternic. Bineînțeles, sosul respectiv nu este un complement potrivit pentru meniul dvs. în timpul pauzei de prânz, dar este perfect pentru cina pe care o veți avea acasă.

Modul de pregătire: Coaceți la cuptor un cap de usturoi sau prăjiți câțiva căței, până când se înmoaie și iau o nuanță cafeniu-aurie. După aceea, folosind o presă specială de usturoi, apăsați până ce se formează o pastă. Apoi adăugați o linguriță de unt și sare și bateți până când amestecul este alb. Adăugați puțin suc de lămâie și bateți din nou. La baza de sos deja obținută puteți adăuga orice suplimente la alegere (condimente, pastă de ardei sau de roșii, ierburi proaspete etc.). Sosul merge perfect cu tot felul de mâncăruri vegetale și de carne.

  1. Pregătirea mult mai rapidă a piureului de dovleac în cuptorul cu microunde

Piureul de dovleac nu numai că va fi foarte delicios, ci și foarte repede dacă îl gătiți în cuptorul cu microunde. Tot ce trebuie făcut este să curățați dovleacul, să-l tăiați în bucăți mici și să-l puneți într-un castron care se poate folosi în cuptorul cu microunde pentru aproximativ 10-15 minute, în funcție de puterea cuptorului. Apoi scoateți castronul și amestecați bucățile cu o furculiță. Cu piureul de dovleac obținut, puteți face un tort sau orice alte dulciuri.

  1. Tofu mai gustos prin apăsare

Multor oameni nu le place gustul de tofu de soia și îl compară cu carton sau hârtie. De fapt, tofu poate fi aromatizat foarte ușor dacă i se adaugă mirodenii și apoi se presează. Pentru a înmuia brânza tofu tare și a facilita procesarea, folosiți următorul truc: strângeți-l astfel încât să se scurgă apa în exces. După aceea, când brânza tofu a devenit mai elastică, puteți începe să gătiți cu ea.

  1. Legume mai sănătoase pregătite prin coacere

Legumele coapte sunt mult mai sănătoase decât legumele fierte și motivul pentru această este foarte simplu – o mare parte din substanțele nutritive conținute în legume se pierd în timpul gătitului prin fierbere. Prin urmare, este mai bine să coaceți legumele. În felul acesta vă veți bucura nu numai de o mâncare delicioasă, dar și foarte sănătoasă. Coaceți sfecla, morcovii si cartofii la grătar. Apoi decojiți-le și faceți o salată. Adăugați sare și condimente preferate.

Tăiați varza în bucăți mici, adăugați sare și condimente. Apoi coaceți-o în cuptor. Când varza este gata, ungeți-o cu unt și întoarceți la cuptor pentru alte 5 minute. Prin acest lucru va dobândi o nuanță roșiatică și o aromă apetisantă.

Coaceți ardeii întregi până ce devin moale. După aceea, puneți-le într-o cratiță și lăsați la foc pentru puțin, timp de aproximativ 5 minute. În acest timp, coaja se va separa de corpul ardeiului, astfel decojirea se face mai ușor. Puneți ardeii deja decojiți într-un vas separat pentru a-i marina într-un amestec de condimente, sare, vin sau oțet balsamic. Lăsați ardeii să se marineze pentru câteva ore. Rezultatul final va fi foarte gustos.

Vinetele coapte au de asemenea un gust superb. Atunci când sunt pregătite la cuptor decojirea și gătirea lor este foarte ușoară. Puteți să le tăiați în bucăți, să le pasați într-un blender cu niște maioneză sau să le prăjiți. În orice caz, vinetele coapte vor fi un fel de mâncare foarte moale, aromată și delicioasă pe masă dvs.

Cu mazăre verde congelată, uscată la cuptor, puteți avea o gustare delicioasă și crocantă, care nu este în niciun caz inferioară chipsurilor și snack-urilor. Tot ce trebuie făcut este să adăugați condimentele dvs. preferate la mazăre și să le lăsați să se usuce la cuptor.

  1. Broccoli aburit este mai delicios și sănătos

Am menționat mai sus că legumele trebuie coapte, și nu fierte. Dar cu broccoli, lucrurile stau puțin mai diferit. Acesta trebuie să fie aburit, deoarece în orice alt tratament termic își pierde multe din substanțele utile. Prin procesul de gătire la aburi, broccoli nu numai că își păstrează ingredientele benefice, dar și obține un gust mai bun.

  1. Dezghețați legumele la cuptor

Pe etichetele legumelor înghețate, de obicei, se indică că acestea pot fi gătite și într-un cuptor cu microunde. Sigur că acesta este un mod rapid de a le pregăti, dar există un dezavantaj – atunci când sunt gătite în cuptorul cu microunde, legumele înghețate devin grele de mestecat, lipsite de aromă și aromă.

Prin urmare, este mai bine să le dezghețați în cuptor. Acolo, legumele vor obține o nuanță cafenie și se vor usca. În plus, în cuptor se va evapora excesul de umiditate. După coacerea la cuptor, legumele pot fi servite direct sau prelucrate ulterior prin prăjire sau folosite pentru gătirea unei supe. În orice caz, gustul este excelent.

  1. După coacere, lăsați carnea și produsele de panificație „să se odihnesc” puțin

Niciodată nu serviți carnea cât încă este fierbinte. Lăsați-o să se odihnească pentru puțin, adică să se răcească un pic. Acest lucru o va face și mai delicioasă. Acest lucru este valabil și pentru toate produsele de panificație gătite la cuptor. De examplu, când scoateți un tort/cupcake sau plăcintă din cuptor, dacă le tăiați imediat acestea se vor zdrobiți, chiar dacă în acest scop veți folosi un cuțit foarte ascuțit. În schimb, ar trebui să așteptați până când aluatul se răcește puțin și numai atunci puteți felia și servi.

Un mic sfat: în cazul diferitelor variante de plăcintă, este de preferat ca imediat ce le scoateți din cuptor să întoarceți tava pe dos (așezând-o pe câteva boluri) și să așteptați timp de 15-20 de minute până ce plăcinta se răcește și se umflă (din cauza gravitației). Apoi întoarceți tava în poziția normală, feliați și atacați.

Dar Dvs. aveți sfaturi personale în bucătărie care vă economisesc timp și asigură ca mâncărurile dvs. să aibă un gust delicios? Împărtășiți-le în comentariile de Facebook.