Vă întrebați dacă sunt bune de mâncat sau nu. Pare cunoscut, nu? Poate le-ai spart deja și le-ai mirosit, dar există și câteva metode sigure de a afla cât de proaspete sunt ouăle. Acum vă vom arăta cum:

  1. Testul cu apă

Puneți oul suspect într-un pahar înalt cu apă rece. Dacă el rămâne în partea de jos (pe fundul paharului), atunci este proaspăt. Dacă se înclină ușor într-o parte, înseamnă că este de câteva zile, iar dacă plutește la suprafață, atunci este atât de vechi încât nu se recomandă să îl consumați și trebuie aruncat. Motivul pentru care ouăle plutesc la suprafață este că, cu trecerea timpului, umezeala din interiorul oului se evaporă prin coajă și spațiul liber se umple cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.

  1. Testul prin spargerea oului

Spargeți oul să vedeți în ce stare sunt albușul și gălbenușul. Dacă gălbenușul este bulbucat și albușul este vâscos și adunat împrejurul gălbenușului, atunci oul este încă proaspăt. Dar dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, începând imediat să curgă, atunci oul este cu siguranță vechi.

Motivul: la ouăle mai vechi, lanțurile proteice se descompun astfel încât gălbenușul și albușul nu mai sunt bine legați și este mai ușor de amestecat unul cu altul.

  1. Testul sunetului (prin agitarea oului)

Dacă agiți oul și nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior, atunci acesta este proaspăt. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci acest lucru inseamnă că a intrat aer în ou și s-a expandat bula de aer a acestuia, iar lichidul rămas lovește pereții coajei.

 

  1. Atenție la termenul de valabilitate

Pe ambalajul ouălor este specificat termenul de valabilitate. Producătorul garantează că ouăle pot fi consumate cel puțin până la data respectivă, în condiții de depozitare corespunzătoare. Dar, în general, chiar și după această dată ouăle pot fi consumate în siguranță dacă acestea sunt supuse unui tratament termic bun. De aceea, nu vă grăbiți să aruncați ambalajul de carton sau plastic din ouă. Pe lângă faptul că împiedică absorbirea altor mirosuri prin coajă, veți avea întotdeauna perioada de valabilitate la îndemână.

Igiena joacă un rol semnificativ în depozitarea și consumul ouălor. În primul rând trebuie luate în considerare următoarele aspecte privind Salmoneloza:

Cumpărați ouă cât mai proaspete și apoi mâncați-le cât mai curând posibil. Nu vă aprovizionați cu cantități mari.

Păstrați ouăle la frigider. Motivul: la temperaturi sub 6°C bacteria Salmonella practic nu se dezvoltă. Cu toate acestea, la temperatura camerei, aceasta se dezvoltă ca o avalanșă. Răcirea ulterioară nu mai poate întoarce procesul.

În procesul de gătire cu ouă crude, folosiți întotdeauna cele mai proaspete.

Ouăle pentru micul dejun trebuie fierte timp de cel puțin 5 minute.

Ouăle cu perioada de valabilitate expirată trebuie consumate numai după un bun tratament termic. La temperatura de 70°C, bacteriile Salmonelozei mor.

Ouăle ale căror coji sunt crăpate trebuie folosite imediat și numai pentru mâncăruri care necesită un tratament termic puternic.

 

Cum se păstrează ouăle în frigiderele Liebherr?

În secțiunea standard de refrigerare, ouăle rămân proaspete până la 15 zile, iar în compartimentul Biofresh acest proces crește cu până la 45 de zile întregi.

 

Un fapt curios:

 

Pentru a afla dacă ouăle pe care le-ați îndepărtat din plită de cuplor sunt fierte tari, puteți face următorul lucru: rotiți ouăle și observați cât timp se vor roti.

Ouăle care sunt fierte tari se vor roti mai mult și mai uniform decât cele moi, deoarece centrul lichid din oul crud îl protejează de inerția mai puternică pentru a-i menține rotirea.

Când păstrați ouă fierte tari, puteți simți un miros ciudat în frigider. Acesta este cauzat de hidrogenul sulfurat, care se formează pe ouăle fierte. Mirosul acesta este doar neplăcut, dar este cu totul nepericulos și, de obicei, dispare după câteva ore.

Dacă decideți să fierbeți ouă, folosiți pe cele care stau în frigiderul Dvs. pentru mai mult timp, deoarece cu cât sunt mai puțin proaspete, cu atât este mai ușor să le decojiți după aceea.

Ei bine atunci, care este testul Dvs. preferat pentru a verifica dacă un ou este proaspăt. Scrieți-ne. De asemenea, vă rugăm să împărtășiți experiența Dvs. mai jos în câmpul de comentarii sau alăturați-vă discuției noastre de pe Facebook.