Multă vreme, vodka a fost una dintre cele mai populare băuturi spirtoase pentru prepararea băuturilor alcoolice și cocktailurilor. Fie că este vorba despre „Vodka Lemon”, „Vodka Bull”, „Cosmopolitan”, „Bloody Mary” sau „Sex on the Beach”, vodka a fost o necesitate absolută în prepararea lor. Evident, aroma sa relativ neutră o validează ca ingredient perfect la un cocktail. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că vânzările de vodka continuă să crească, dar în ciuda popularității, există multe concepții greșite despre această băutură. Vă prezentăm 7 dintre ele:

  1. Vodka nu îngheață

Rușii beau vodka pentru că nu îngheață. Aceasta este probabil una dintre cele mai persistente concepții greșite din lumea alimentelor și a băuturilor. Adevărul este că vodka îngheață perfect. Sub -24°C alcoolul încetează să mai existe sub formă lichidă. Această temperatură este cu siguranță mai mică decât temperatura medie de la Moscova, care e de -9.3°C, dar este semnificativ mai mare decât cea mai rece temperatură înregistrată vreodată în capitala Rusiei, de -34.8°C.

Dacă pur și simplu puneți vodka într-un congelator, nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu înghețarea. Temperaturile din congelator sunt în general de -18°C. Vodka nu se va transforma în gheață. Cu toate acestea, aveți grijă dacă congelatorul dvs. Liebherr este echipat cu funcția SuperFrost. Dacă această opțiune este activată, temperatura va scădea la -32°C pentru o perioadă scurtă de timp, un nivel prea scăzut pentru băutura noastră.

  1. Vodka este făcută din cartofi

Dacă vodka poate fi făcută din cartofi, secara ar reprezenta în mod tradițional baza acestei băuturi. Vodka are un gust foarte neutru, iar secara este populară deoarece produce băuturi foarte dulci. În schimb, orzul și grâul sunt frecvent utilizate în producția sa, iar apa este un alt ingredient foarte important.

  1. Vodka are întotdeauna același gust

Cum am spus, vodka trebuia să fie cât mai neutră, dar astăzi, cu siguranță, s-au găsit metode prin care să aibă propria personalitate. Pe lângă substanțele de bază ale cerealelor, în Europa sunt permise și alte materii prime. Portocalele, strugurii și merele sunt acum folosite în producție. Vodka aromată devine, de asemenea, tot mai populară. Iarba de bizon, lămâia, ardeii și fructele de pădure conferă unor tipuri de vodka o aromă specială, iar apa folosită pentru fierbere influențează și gustul final. Profesioniștii pot determina cu adevărat diferențele subtile în funcție de claritatea lichidului. Regula generală ar fi următoarea: cu cât vodka este mai clară, cu atât calitatea este mai mare.

  1. Vodka provine din Rusia

Se discută foarte des de proveniența acestei băuturi. Într-adevăr, Polonia reclamă paternitatea. Un lucru e cert: Polonia a fost mai rapidă la înregistrarea oficială a producției, după cum reiese dintr-un document ce datează din 1405. Cu toate acestea, istoria acestei băuturi merge chiar mai departe. De exemplu, precursorii votcii existau deja în secolul al XIV-lea. Cu toate acestea, vodka nu a ajuns în lumea occidentală decât după primul război mondial și a dobândit notorietate în anii ’60.

  1. Vodka după masă este bună pentru digestie

Pentru început, vodka nu este servită ca aperitiv sau digestiv. În realitate, vodka este băută în timpul mesei, nediluată, pentru a-și respecta semnificația de „apă mică”. Cu toate acestea, ar trebui să serviți cel puțin o murătură marinată după ce ați servit un păhărel de vodka pentru a atenua gustul. În acest sens, rușii fac probabil lucrurile corect. Într-adevăr, s-a demonstrat că alcoolul nu este bun pentru digestie. Ficatul începe prin tratarea alcoolului care a fost băut, iar grăsimea prezentă în alimente trebuie să își aștepte rândul. Alcoolul stimulează doar circulația sângelui. Relaxează mușchii din jurul stomacului și, în anumite circumstanțe, senzația de balonare este mai puțin evidentă. Cu toate acestea, nu ajută digestia. Cel mai bine este să serviți un aperitiv înainte de masă. De exemplu, compușii amari din sherry, Martini sau Campari stimulează eliberarea de acid prin peretele stomacului, care poate facilita ulterior digestia.

  1. Vodka este folosită doar ca băutură alcoolică

Greșit! Este o băutură cu talente ascunse, ce poate face minuni, mai ales acasă. Atunci când este diluată în apă, este ideală pentru curățarea ochelarilor sau lustruirea monedelor. Dacă o lăsați să acționeze câteva minute, vă va face monedele ca noi. Reziduurile de lipici sunt de asemenea mai ușor de îndepărtat cu vodka. Poate elimina mirosurile neplăcute din materiale textile, precum lâna. Pentru aceasta, completați o sticlă cu pulverizator cu o doză de vodka în trei doze de apă, pulverizați îmbrăcămintea sau căptușeala și apoi asigurați o ventilație bună pentru uscare.

  1. Vodka este ieftină

Este adevărat că puteți găsi alcool ieftin pe rafturile supermarketurilor. Dar există vodka de prestigiu. Un distilat francez și-a croit drumul pentru a se stabili ca un brand premium de vodka. Vodka de grâu este îmbogățită cu apa pură de izvor și, prin urmare, iese un produs de înaltă calitate. Cea mai scumpă vodka din lume este și cea mai exclusivistă. Numele se traduce, fără modestie, prin „vodka miliardarului”. Se filtrează prin diamante, iar cristalele Swarovski împodobesc sticla. Această băutură e disponibilă într-o sticlă cu 3000 de diamante pentru o sumă care depășește câteva milioane de dolari.

Acestea fiind spuse: „Vashe zdorovie!” (în rusă), „Na zdrowie!” (în poloneză) și sănătate!

*Abuzul de alcool este periculos pentru sănătatea dumneavoastră, consumați cu moderație.

 

7-mituri-despre-vodka