O degustare de vin, într-un cerc restrâns de prieteni cu aceeași pasiune, poate fi foarte plăcută, dar și plină de informații utile. Alături de pâine proaspătă, cuburi de brânză sau alte gustări, vinul are un gust mai bun și nu se urcă atât de rapid la cap. În schimb, la degustările profesionale, acest lucru este permis și nici înghițirea vinului.
Începând cu luna martie încep degustările de vinuri în toată lumea. În lunile ce urmează, degustătorii profesioniști au o agendă foarte încărcată. Nu este o coincidență că toate târgurile de vinuri majore (care sunt, de obicei, rezervate doar pentru comercianți) își deschi ușile în săptămânile ce urmează. În perioada 13-15 martie a avut loc târgul Prowein din Dusseldorf, deschizând anul pentru numeroși cumpărători profesioniști și jurnaliși. Astfel s-au deschis ușile pentru marile târguri europene ce urmează, cum este ”Vinitaly” din Verona sau ”London Wine Trade Fair”. Totuși, degustarea profesională la aceste târguri se deosebește prin diversitatea și varietatea extinsă de vinuri, față de un târg dedicat doar degustărilor de vinuri. În România sunt de notat târgul ”Good Wine” la Romexpo între 15 – 17 aprilie și ”Târgul de Vinuri , băuturi alcoolice și non-alcoolice” de la Romexpo din 2 – 6 noiembrie.
Degustarea profesională: Niciodată nu înghițiți vinul!
Înghițirea vinului este absolut interzisă la o degustare profesională – după analizarea mosteri de vin, aceasta este mereu ”scuipată” în recipiente speciale. Acest lucru este inevitabil, că până la urma somelierii profesioniști ajung să deguste și 100 de mostre pe zi. O altă diferență între degustările profesionale și cele între prieteni, este lipsa totală a pâinii sau alte gustări, pe care oamenii le folosesc să ”neutralizeze” simțurile între două mostre de vin. Deoarece pâinea nu se comportă ca un neutralizant, se presupune deseori că afectează grav gustul vinului. Puterea făinii este convertită, când se mestecă, în zaharuri, lucru ce poate adăuga o tentă acidă vinului.
Degustarea vinului: Neutralizarea boltei palatine nu este necesară după fiecare mostră de vin
Este întâlnită și neutralizarea gustului cu nuci sau migdale, în anumite degustări private, dar nici aceste metode nu sunt bine văzute de către profesioniști. Neutralizarea boltei palatine după fiecare mostră de vin nu este necesară. Întotdeauna profilul aromatic al noii mostre de vin îl va șterge pe cel anterior. Doar când se schimbă total vinurile, de la roșii grele la vinuri albe ușoare sau dulci, un profesionist ia o gură mică de apă pentru a-și ”curăța” limba.
Dacă ți-a plăcut acest articol, de ce nu te-ai abona la newsletter-ul nostru pentru cele mai fresh și recente știri și curiozități? Sau, dacă ai întrebări cu privire la ceea ce tocmai ai citit, te încurajăm să ne scrii. Folosește secțiunea de comentarii de mai jos sau intră într-o discuție cu noi pe pagina de Facebook.