Congelarea alimentelor este una dintre modalitățile cele mai bune și recomandate pentru a le păstra proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp. Admitem totuși că nu folosim congelatorul nostru la maxima lui valoare și eficiență, motiv pentru care ne-am gândit să concepem o listă de 10 greșeli comune pe care le facem în materie de congelare și câteva soluții pentru a le remedia.

 

1. Dezordinea

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru a folosi congelatorul în mod eficient este să îl mențineți organizat. Dacă tocmai ați adunat lucruri în congelator care nu au ce să caute acolo, este ușor să pierdeți evidența lucrurilor. Unele ambalaje sau pungi vor fi, cel mai probabil, împinse în spatele congelatorului și uitate! În schimb, puteți folosi diverse recipiente pentru a categorisi alimentele depozitate și încercați să congelați în așa fel încât să fie la vedere și accesibile toate produsele.

2. Temperatura prea ridicată

Când vine vorba de utilizarea congelatorului pentru depozitarea pe termen lung a alimentelor, cu cât este mai rece, cu atât mai bine. Reglați temperatura la un nivel mai scăzut pentru a vă asigura că alimentele se mențin la fel de reci. Temperatura ideală este de -18°C, iar Liebherr are o gamă largă de aparate frigorifice ce vă vor afișa mereu pe display ce temperatură este setată în fiecare compartiment, încât puteți ajusta printr-o simplă apăsare de buton setarea dorită, fără să fie necesară achiziționarea unui termometru de congelator sau altor accesorii.

3. Alimentele nu sunt sigilate corespunzător

Pentru a preveni efectul de ardere al alimentelor congelate, este important să păstrați aerul deoparte. Presați pungile, folia de aluminiu sau folia de plastic cât mai aproape posibil de alimentul respectiv pentru a nu lăsa aerul să pătrundă.

4. Congelarea alimentelor mici sau tăiate bucăți

Congelarea alimentelor care se găsesc în bucăți separate (cum ar fi fructele de pădure, chiflele pentru burgeri sau bucățile de aluat pentru gogoși) într-o singură pungă sau într-un recipient pot avea rezultatul unei singure bucăți imense de gheață pe care o veți separa cu greu. Ce să mai spunem de situațiile în care aveți nevoie doar de o jumătate din compoziția respectivă? În schimb, încercați să înghețați aceste alimente pe o foaie de copt, separat, apoi le transferați într-o pungă, pentru a nu se lipi una de cealaltă.

5. Congelarea alimentelor alterate

Știm că înghețarea conservă alimentele, dar nu le poate restabili prospețimea. O brioșă care a fost pusă la congelator în momentul în care a început deja să se învechească nu va avea cu siguranță același gust ca al unei brioșe ce a fost congelată în ziua coacerii. Încercați să calculați realist ce veți consuma în zilele următoare și înghețați restul.

6. Decongelarea la temperatura camerei

Dacă dezghețați carne, păsări de curte sau fructe de mare pe blatul de bucătărie, crește riscul creșterii de bacterii înainte de a fi complet dezghețate. În schimb, planificați puțin înainte și puneți produsele în frigider cu o zi înainte de a le folosi. Se vor dezgheța mai încet, dar sigur.

7. Deschiderea congelatorului în timpul întreruperilor de curent

Când alimentarea de curent electric este întreruptă, asigurați-vă că țineți ușa congelatorului închisă! Congelatorul este foarte bine izolat și poate păstra o temperatură scăzută pentru ore întregi, dar numai dacă ușa este închisă. După repornirea alimentării, verificați mâncarea. Tot ceea ce este încă înghețat ar trebui să fie în regulă, dar orice a dezghețat cât de puțin ar trebui să fie gătit sau scos afară. Recongelarea nu e o soluție.

8. Congelatorul este prea gol sau prea plin

 

 

Un congelator gol este mai puțin eficient decât unul plin. Când deschideți ușa, o cantitate mare de alimente congelate va împiedica creșterea bruscă a temperaturii. Pe de altă parte, nu trebuie să umpleți congelatorul excesiv, pentru că veți împiedica circulația corectă a aerului.

9. Etichetarea

Odată ce mâncarea este înghețată în mod corespunzător, poate fi puțin mai complicat să știți cu exactitate ce este în fiecare pachet. Nu doriți să serviți accidental paste cu salsa în loc de sos de marinara, nu? Cel mai bine este să etichetați tot ce ați pus în congelator. Puteți să scrieți pe pungi cu un marker permanent sau să folosiți etichete făcute din coli autocolante pentru recipiente.

10. Datarea

Alimentele își vor pierde în cele din urmă gustul și textura, chiar și atunci când sunt depozitate în congelator. Pentru a vă asigura că serviți alimentele atunci când sunt încă bune, scrieți pe etichetă și data la care le-ați introdus în congelator.

Ce spuneți? Suntem deja maeștri ai congelării?

Dacă v-a plăcut acest articol, lăsați un comentariu în secțiunea de mai jos sau pe paginile noastre de Facebook sau Instagram.