Suntem convinși că aveți în casă tot ce este nevoie pentru a vopsi ouăle de Paște în mod natural chiar în bucătăria dumneavoastră!
Decorarea ouălor de Paște este o activitate ce datează de prin secolul al XIII-lea, cu mult înainte de inventarea coloranților pentru ouă pe care acum îi cumpărați de la magazin. Așadar, nu este o revelație faptul că există și variante naturale. Având în vedere gama largă de culori pe care o puteți obține din ingredientele naturale precum fructele, legumele și mirodeniile și având în vedere câtă dezordine pot provoca variantele comerciale, este de mirare că a existat vreodată nevoia de vopsea artificială!
Sfat: Nu vă lăsați păcăliți de culoarea soluției în timp ce fierbe, pe ouă nu va mai fi la fel de intensă. De asemenea, nu uitați că adăugarea oțetului accelerează vopsirea și fixează culoarea, dar face totodată coaja oului mai subțire, așadar cantitățile exagerate nu sunt recomandate.
Cum se face vopseaua naturală pentru ouăle de Paște
Ingrediente
- Ouă
- Apă distilată
- Oțet alb distilat
Unelte
- Oale și boluri din inox
Acum, decideți ce culori doriți și urmați instrucțiunile următoare:
PORTOCALIU/ROȘU
Puneți la fiert 4 cești de coajă de ceapă (doar părțile uscate, aproximativ 12-15 cepe) în 1 litru de apă cu 2 linguri de oțet. Lăsați focul pe mic și fierbeți conținutul timp de 30 minute, după care mutați lichidul într-un bol de inox. După ce se răcește la temperatura camerei, turnați într-o oală – tot din inox – și adăugați un rând de ouă. Puneți-le la fiert, la foc mic, acoperite cu un capac, timp de 12-20 minute, în funcție de cât de intens doriți să fie roșul. (Dacă 20 minute la fiert nu și-au făcut magia completă, păstrați ouăle în oală și mutați-o în frigider până când acestea prind roșul dorit).
O altă variantă pentru un roșu-ruginiu puteți folosi 2-3 linguri de boia puse la fiert pentru cca 30 minute.
GALBEN
Se fierb 3 linguri de turmeric (curcumă) în 1 litru de apă cu 2 linguri de oțet. Dați focul pe mic, fierbeți conținutul timp de 30 de minute, strecurați și puneți la răcit. Introduceți ouăle în compoziție timp de 30 de minute.
Tot pentru culoarea galbenă puteți folosi și frunze de pătrunjel sau de urzică, ceai de mușețel, frunze de morcov sau coji de lămâie.
VERDE
Spanacul nu este eficient dacă este folosit proaspăt. Culoarea finală poate fi un gri, însă cu puțin noroc, zeama de spanac fiert poate colora ouăle într-un verde crud deosebit.
ALBASTRU
Puneți la fiert 4 cești de varză roșie tăiată în 1 litru de apă cu 2 linguri de oțet. Dați focul pe mic și lăsați la fiert timp de 30 de minute, strecurați, apoi răciți la temperatura camerei. Adăugați un rând de ouă și lăsați-le 30 minute pentru un albastru dechis. Pentru albastru închis, lăsați-le peste noapte în frigider.
MOV
Se amestecă 1 cană de suc de struguri cu 1 lingură de oțet, se adaugă un rând de ouă și se lasă peste noapte în frigider.
Pentru un mov pastelat, asemănător lavandei, puteți folosi suc de grapefruit roșu. Fierbeți ouăle în suc de grapefruit timp de 45 de minute și adăugați o lingură de oțet pentru o culoare care să se păstreze mai bine.
ROZ
Clătiți ouăle în 2 căni de suc de sfeclă mărunțită cu 2 linguri de oțet.
MARO
Plasați ouăle în 1 litru de cafea puternică din boabe negre, plus 2 linguri de oțet, timp de 30 minute.
Nu uitați: farmecul vopsitului natural al ouălor de Paște este că nu putem fi niciodată 100% siguri de rezultat. În loc de roșu ar putea ieși portocaliu aprins, în loc albastru s-ar putea să fie mov, însă asta e frumusețea acestei activități creative.
Un Paște Fericit alături de cei dragi!