În urmă cu câțiva ani am avut plăcerea să particip la o degustare de vin fiert pentru un ziar cotidian românesc. Am vizitat mai multe târguri de Crăciun și am gustat din vinurile fierte oferite acolo. Rezultatul a fost moderat: vinurile gustate cel mai des și folosite de majoritatea producătorilor în masă, au fost amestecuri de vinuri fierte pre-făcute, vinuri de bază ce nu pot fi vândute ca un vin de masă normal din cauza defectelor de gust evidente. Așa că, mai bine faci singur vin fiert și vei ști ce conține.
Dar ce fel de vin trebuie să folosesc?
Este evident că un vin roșu de calitate superioară ar fi o risipă. Dar un vin curat și proaspăt din damigeană, ce ar fi apreciat ca și o băutură zilnică la masă, ar fi potrivit pentru vin fiert. Este important ca vinul să nu aibă o aromă pronunțată de fruct și nici să nu conțină tanin (ce conține puternic acid tanic) influențat de aromele butoaielor de lemn, pentru că ambele s-ar accentua, într-un mod negativ, la fierbere. Deci ideale ar fi vinurile roșii tinere românești.
Un vin fiert perfect este incomplet fără condimente!
Condimentele ar trebui adăugate când vinul este deja fiert, în diferite combinații sau individuale. Condimentele clasice sunt: scorțișoara, cuișoarele, cuișoarele englezești, cardamomul, anasonul și coaja de portocală (netratată și spălată bine). Dar poți să încerci și propriile idei! Spre exemplu, condimentează cu puțin ghimbir pentru un gust mai accentuat. Eu întotdeauna folosesc zahăr brun pentru îndulcire, pentru că mi se pare mai adecvat decât clasicul zahăr alb! Spre deosebire de băuturile des întâlnite la târgurile de Crăciun, un vin fiert bun trebuie ținut fierbinte pentru mai mult timp, pentru a nu-și pierde savoarea.
Ai vreo rețetă proprie ce vrei să o împărtășești lumii? Folosește cu încredere funcția de comentariu de mai jos sau scrie pe pagina noastră de Facebook! Vă dorim Sărbători fericite!