Whiskey-ul este una dintre cele mai consumate băuturi spiritoase din lume. Indiferent dacă provine din zone tradiţionale ca Scoţia, SUA, Irlanda şi Canada sau dintr-o altă zonă – Japonia, India, Australia sau Suedia,

procesul de fabricaţie include întotdeauna alcool distilat obţinut din cereale fermentate, îmbătrânit în butoaie de lemn.

Rezultatul – o mare varietate în ceea ce priveşte gustul băuturii – atât din punct de vedere stilistic, cât şi calitativ, în funcţie de materiile prime folosite,  de modul în care au fost prelucrate, de procesul de distilare ori de condiţiile de îmbătrânire.

Mai jos vei afla informaţii detaliate:

Whiskey-ul Scotland (scotch)


Whiskey-ul Scotland este cel mai cunoscut din lume.

 

Scoţia cuntinuă să fie liderul incontestabil din lumea whiskey-ului. Vestitul whiskey de malţ ocupă primele locuri în clasament. Procesul integral de productie are loc într-o fabrica de spirt şi se adaugă doar orz de malţ. Se distilează de două ori în distilatori tradiţionali de tip cazan. Minunata aroma afumată cu turbă este tipică whiskey-ului de malţ, deoarece, după ce creşte, orzul se usucă la foc cu turbă. Spre deosebire de whiskey-ul de malţ, la cel de cereale, adăugarea altor materii prime este permisă, având în vedere că folosirea distilatorilor presupune un proces neîntrerupt de distilare.

Produsele brandurilor scoţiene de renume mondial, în general, reprezintă un whiskey amestecat  – un amestec de malţ şi cereale.

Whiskey irlandez


Irlandezii oferă un altfel de whiskey, de malţ, de cereale, dar şi amestecat.

Totuşi, în Irlanda folosirea turbei pentru uscarea orzului se consideră un proces neobişnuit, iar whiskey-ul poate sa fie distilat şi de trei ori. Аceastа este cauza principală ca whiskey-urile din Irlanda să aibă un gust mai moale în comparaţie cu cele din vecina Scoţie.

Whiskey-ul american


 

Whisky sau whiskey? Depinde de ţara de origine.

 

Ţi-е poftă deja de whiskey? Şi dacă înca nu ţi-e poftă, cu siguranţă iţi va veni. Îţi prezentăm cel mai cunoscut whiskey american – bourbon-ul. Spre deosebire de Europa, porumbul şi nu orzul reprezintă baza acestei băuturi. La procesul de fabricare cel puţin 51% din amestecul de cereale ar trebui să fie porumb. Materia primă de bază, precum şi îmbătrânirea în butoaie făcute din stejar american al căror interior este afumat de foc, oferă bourbon-ului o aromă de vanilie dulce şi tandră. Whiskey-ului din Tennessee este considerat un tip special de bourbon care se filtrează printr-un strat gros de cărbune. În cazul în care cel putin 51% din amestecul de cereale constă în secară, aceasta se consideră un whiskey de secară american.  Spre deosebire de bourbon, whiskey-ul de secară are un gust mai picant si mai sec.

Whiskey canadian


În mod tradiţional, whiskey-ul canadian se obţine parţial din secară.

Totuşi, în ziua de astăzi, cantitatea de secară este redusă, cu toate că multe whiskey-uri canadiene sunt denumite Whiskey Canadian de Secară.  Acest tip de whiskey îmbină mai multe gusturi, este un pic mai uşor şi mai deschis faţă de bourbon-ul din SUA.

Whiskey-ul japonez


Pentru unii poate ar fi surprinzător să înţeleagă că şi Japonia face parte din  producătorii principali de whiskey. Yamazaki este cea mai veche fabrică de spirt până în ziua de azi, înfiinţată în anul 1923, aproape de Kyoto. Totuşi, în urmă cu 91 de ani a intrat în elita mondială.

În anul 2014, un expert britanic de renume mondial, a premiat Japonia pentru prima dată pentru cel mai bun whiskey din lume.

Prestigiosul ghid britanic „Jim Murray’s Whisky Bible” a desemnat Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 ca cel mai bun brand din lume – poziţionându-l astfel peste vestitele whiskey-uri din SUA şi Scoţia.

Observaţie: Whiskey-ul bun se potriveşte cu trabucuri de calitate. Acestea merită cea mai bună depozitare. Exact aceste condiţii oferă humidor de la Liebherr – află mai multe.