Este important să mâncăm sănătos și să alegem produsele pe care le vom adăuga la frigider. Dar … cum putem rezista ispitelor? Sunt nenumărate și uneori par să ne cucerească de nebunie. Ciocolată, produse de brutărie, prăjituri divine, delicatese prăjite și … o, da – clătite suculente cu ciocolată lichidă.

Ce mai mare plăcere decât un mic dejun de sâmbătă cu atât de preferatele clătite – încă calde, presărate ușor cu ciocolată, zahăr pudră, puțină smântână și o căpșunică de finețe?

Iată că alimentația sănătoasă a rămas undeva pe fundal, aproape uitată în adâncul minții noastre. NU! Există un mod 2 în 1 – în același timp sănătos și delicios, pe cât ne imaginăm că ar fi pentru o clătită sâmbătă dimineață. Cum? Am venit cu 3 idei diferite pentru variante de clătite de care pe urmă nu ne simțim vinovați ca le-am mâncat.

Varianta 1: Clătite cu făină din roșcove

Din fericire, acest tip de făină se găsește în aproape fiecare supermarket și furnizarea nu este o sarcină dificilă. Gustul acestei făini este la fel de bun și chiar este posibil ca ceilalți membri ai familiei să nu afle că clătitele sunt făcute într-un mod diferit de cel standard.

Avem nevoie de:

2 ouă

2 linguri de făină de roșcovi

2 linguri de tărâțe de ovăz (pre-înmuiate în apă)

1 linguriță de ulei de nucă de cocos

apă/lapte

 

Modul de gătire

Odată înmuiate în apă, tărâțele de ovăz capătă o consistență unui terci lipicios. Bateți ouăle în prealabil și apoi adăugați la ele terciul, făina de roșcovi și puțină apă pentru a obține o textură mătăsoasă asemănătoare cu înghețată topită. Faina de roșcovi dă clătitelor gustul nostru preferat de ciocolată. Pentru ungerea tigăii puteți folosi ulei de nucă de cocos, care de altfel poate fi adăugat și în amestec.

Varianta 2: Clătite din banane

Desigur – o banană. Este fructul acela care ne dă senzaţia de saţietate, chiar atunci când mâncăm moderat și sănătos. Aici, de data aceasta, fructele nutritive vin pentru a ne ajuta la pregătirea micului dejun de sâmbătă.

Avem nevoie de:

2 ouă

1 banană

1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu

1 vanilie

Modul de gătire

Zdrobiți cu o furculiță sau pasați o banană. Într-un castron separat, bateți ouăle cu bicarbonatul de sodiu. Acesta este la alegere și este posibil să nu fie adăugat. Se toarnă deasupra piureul de banana pasată cu ouăle și se amestecă până la omogenizare. Trebuie să obțineți un terci nu foarte gros din care veți face clătite în mod obișnuit. Tigaia trebuie unsă cu foarte puțin ulei.

Aceste clătite sunt foarte potrivite pentru copii. Le puteți consuma fără orice suplimente, deoarece banana îți oferă dulceața suficientă.

Variantă 3: Clătite cu ovăz – înlocuiți făina albă cu fulgi de ovăz

Este foarte posibil să fiți imediat apucați de gândurile sceptice, dar este garantat că această varietate de clătite nu diferă deloc de preferatele dvs. cu făină albă.

Avem nevoie de:

25 g tărâțe de ovăz fine

1 ou

apă/lapte până la obținerea consistenței dorite

1 vanilie

 

Modul de gătire

Este de recomandat să puneți tărâțele de ovăz în apă cu aproximativ 10 minute în avans pentru a se înmuia bine. Odată ce sunt suficient de moale, amestecați-le cu oul, apă / lapte și vanilie. Se întinde un strat într-o tigaie unsă cu ulei, ca de obicei, și se lasă la coacere pentru un timp scurt.

Dacă preferați clătitele dulci, topiți ciocolata neagră într-un castron cu apă și apoi turnați peste câte puțin pe fiecare clătită. Dacă preferați clătitele sărate, le puteți servi cu o umplutură de brânză săracă în grăsimi.

Ei bine, v-a plăcut vreo variantă de cele prezentate de noi sau ați miza pe clătitele tradiționale cu destul de multe calorii? Dacă aveți o rețetă preferată care, de asemenea, mai este sănătoasă și potrivită, nu ezitați să o  împărtășiți. După spune ursulețul Winnie: „Cu cât mai mult, cu atât mai mult”.