Cum să dăm un răspuns concret la această întrebare la atâtă tipuri de vin și atât de multe condiții despre păstrarea lor. Totuși, vom începe de undeva, consultându-ne cu specialiști din acest domeniu. Nu este nici un secret, că cel puțin o dată în viața dvs ați deschis o striclă de vin bun și să nu reșiți s-o terminați imediat după deschiderea ei? Urmează întrebarea- cum s-o pastrăm pentru a continua să fie atât de irezistibil de bună?
Vinurile bune o dată deschise își pierd din calitățile sale mult mai repede decât ne putem da seama. Care este cauza? După deschidere, vinul inevitabil este expus la oxigen, iata că aici este și cheia. Oxigenul este cel mai mare dușman al oricărui vin. Imediat după ce oxigenul începe să intre în sticlă, pornește și treptat procesul de oxidare.
După un timp efectele din oxidare începe să strice calitățile de gust, aromele și consistența vinului și este imposibil să nu fie remarcate.
Cine este protectorul vinului?
Răspunsul este unul- taninurile! Acestea protejează vinul. Vinurile mai puternice și mai bogate/saturate cu un conținut ridicat de alcool, de asemenea și acestea care sunt mai dulci, pot rezista la oxidare pentru mai mult tip față de vinurile mai ușoare și delicate. Concluzia este, în cazul în care a rămas un vin mai puternic sau mai dulce neterminat, puteți fi liniștiți și să-l păstrați în frigider sau în răcitor de vin pentru mai mult timp. Cauza este existența unui acid tanic în diferitele soiuri de vinuri. Acest component natural este prezent în vinurile roșii mai puternice, ceea ce contribuie, de asemenea, la durabilitatea lui după deschidere.
Cum să depozitim vinul deschis corespunzător?
Cu scopul de a ajuta la amânarea proceselor de oxidare nu este suficient să vă bazați numai pe tanini din esența vinului. Sticla de vin deschisă este important s-o depozitați într-un loc uscat și răcuritor. În acest caz cel mai bun și potrivit loc pentru păstrarea sticlei de vin deschise este în frigider sau varianta ideală este aparat de depozitarea vinului. Care este diferența? Temperatura din aparatul de depozitarea vinului este mai mică, ceea ce este cu siguranță unul dintre factorii de încetinirea oxidării vinului. Respectând acești pași, vinurile roși și mai dulci chiar și deschise au șansă să-și păstreze caracteristicile impresionante pentru o perioadă mai lungă de timp, două-trei zile de la deschidere cu schimbări foarte mici în gust și aromă. Vinurile roși din clasă mai înaltă, păstrate în acest fel pot rezista chiar și o săptămână.
Cât despre vinurile albe mai ușoare și delicate, sfatul nostru este să-le consumați imediat după ce le deschideți. Cantitatea taninurilor în structura lor este insuficientă și sunt susceptibile la efectele oxigenului și chiar dacă sunt păstrate într-un frigider sau un răcitor de vin.
În cazul în care păstrați un vin mai ușor pentru mai mult timp, acest lucru nu ar însemna să-l aruncați. După pierderea calităților de gust și aromă, dar o mare parte din ingredientele lui sunt prezente și îl puteți adăuga atunci când pregătiți felul de mâncare preferat.
Sperăm că această informație a fost utilă pentru dvs și deja știți pe care vin vă puteți permite să nu-l terminați. Dacă sunteți un amator adevărat de vin, atunci nu ezitați să vizualizați caracteristicile răcitoarelor pentru băutura divină specializate pentru vin Liebherr. Acestea cu siguranța au toate calitățile necesare ca să fie tovarășul dvs fidel în menținerea pasiunii dvs de vin.