Cu fiori, emoții și o serie de pregătiri, am dat startul anului școlar, care într-adevăr trebuie să ne ”îmbrăcăm” în hainele noului normal. Provocările, ca întotdeauna, par nenumărate, iar lecțiile standard celor mici continuă să apară în același ritm constant ca în orice alt an școlar. Dar o singură întrebare este care râmăne relevantă ” Ce va avea copilul la prânz?” . În cazul în care doriți să difersificați meniul lui cu mâncare preparată acasă sau aveți obișnuită de a face acest lucru zilnic, deoarece copilul dvs. este un mare fan a mâncărărurilor dvs, am pregătit o varietate de idei foarte gustoase pentru prânz la cutia pentru copilul dvs. Inspirați-vă, alegeți o cutie colorată și adăugați mâncare și mai colorată în ea. Copilul dvs. va aștepta cu nerăbdare pauza de masă!
Înainte de a începe cu rețetele, totuși, haideți mai întâi să deosebim unele dintre cele mai importante sfaturi pentru pregătirea cutiei.
1. Sănătos de la mama
Nu este niciun secret că mama este aceea care dorește cel mai bun pentru copilul ei, iar mâncarea este fundamentală.
Stați liniștite, sănătos înseamnă nu numai fructe sau legume proaspete, ci și proteine, grăsimi și carbohidrați sănătoși, în așa fel ca să fie o combinație de un mini meniu zilnic echilibrat și complet, pe care numai mama are inspirația și puterea să îl pregătească! Preparatele pentru unele produse le puteți pregăti totodată la începutul săptămânii. Iată și prima idee pentru prânz în cutie:
Meniu: chiufteluțe de fasole ( cu sos de lapte – dacă cutia permite), ardei roșu, morcovi, fructe de sezon și alune proaspete.
Conținutul cutiei:
Masă principală: chifteluțe de fasole la cuptor
Garnitură: ardei roșu sub forma de benzi, măsline / fără sămbure/
Desert: nuci cu prune uscate și măr.
Chifteluțe de fasole
De ce avem nevoie?
600 gr. fasole albă fiartă și strecorată
40gr. ceapă
50gr. ardei roșu crud
15ml. ulei de măsline
1 lingură de mentă spicată
1/2 lingură de cimbru
1 ou
un strop de sare
Cum să pregătim?
Fasolea fiartă și strecorată se pune într-un robot de bucătărie sau chopper de bucătărie . Ceapa se curăță de coajă, iar ardeiul se curăță de semințe și se taie mărunt. Se adaugă în fasole. Pătrunjelul se toacă mărunt și împreună cu menta spicată și stropul de sare se adăugă în restul de produse. Amestecul se pasează și la nevoie, se adăugă încă puțin condimente după gust. Se adaugă și oul și din nou se pasează.
În tava cu adâncime mică se pune hârtie de copt. Cu ajutorul unei linguri faceți chiufteluțele care se aranjează în tiva și se coc timp de aproximativ 10-15 minute într-un cuptor preîncălzit la 170 ° C. Atunci când sunt gată se scot din cuptor și se lasă să se răcească.
Sos de lapte
Produse necesare:
200gr iaurt
câteva frunze de mentă sau mărar proaspete și tocate
câteva picaturi de ulei de măsline
Mod de preprare:
Totul se amestecă și se pune într-o cutiuță separată, ca să fie adăugat la mâncare puțin înainte de consumare.
2. Să nu se strice și nici să fie nevoie de a fi preîncălzit
Ei bine, mâncarea copilului pentru școală este important să rămână proaspătă, gustoasă și plăcută chiar și după ce a stat cu ore în sală de clasă, unde totuși nu există frigider! Acest lucru necesită să alegem alimentele în așa fel, încât să nu miroasă, să nu fermenteze sau să nu se strice rapid. Alegerea cutiilor dintr-un alt material decât plasticul prelungește termenul de valabilitate a mâncărurilor preparate și de asemenea, oferă un exemplu excelent pentru copiii pentru alegerea noastră de protecția mediului. Un alt truc este, utilizarea conservanților naturali în prepararea mâncărurilor precum ghimbirul, curcuma, scorțișoara, cuișoarele, condimentele verzi și altele ajută, de asemenea, la menținerea calității mâncărurilor pentru mai mult timp.
Meniu: clătită – omletă cu legume, broccoli fierți cu pesto, supă cremă de legume, brioșă cu afine. O sugestie de la Maghi Pașeva.
Rețetele pentru această cutie pot părea multe, dar ideea este să nu gătiți totul dintr-o dată. De exemplu, în weekend puteți pregăti o tavă cu brioșe și să gătiți două oale cu diferite supe. Congelați brioșele și scoateți câte una pentru gustarea școlară de după-amiază, iar supele împărțiți-le în porții unice și de asemenea, congelați-le. Ca garnitură pentru cina din timpul săptămânii, puteți pregăti broccoli și puneți deoparte pentru cutia de prânz pentru a doua zi. Deci, practit, aveți de pregătit clătita – omletă, care durează în total 10 minute, și să asamblați cutia!
Conținutul cutiei:
Mâncarea principală: clătită-omletă cu legume
Garnitură: roșii cu pesto
Desert: fructe de sezon
Clătită – omletă cu legume:
De ce avem nevoie pentru o clătită – omletă:
2 ouă
4 linguri de parmezan ras
1 lingură de smântână fermentată sau cremă de brânză
Pentru umplutură: Ardei tăiat sub formă de benzi sau castraveți, morcovi, avocado.
Mod de prepărare:
Bateți cele două ouă cu o furculiță și adăugați parmezanul. Ungeți fundul unei tigăi antiaderente cu puțin ulei și se turnați amestecul de ouă. Gătiți la foc mediu timp de 3 pana la 5 minute si întoarceți cu o spatula pentru inca 1-2 minute. Transferați clătita pregatită pe o farfurie și ungeți-o cu smântână/cremă de brânză. Aranjați legumele tăiate sub formă de benzi la un capăt și rotiți. Tăiați-l în jumătate și puneți-l în cutia de prânz.
Roșii cu pesto pentru garnitură:
Tăiați roșiile în funcție de mărimea cutiei și turnați cu pesto pregătit de casă.
Aici este și posibilitatea de a improviza. Pesto-ul poate fi preparat cu condimente sau legume de sezon. Noi ne vom concetra pe rețeta clasică pentru pesto de busuioc:
Busuioc – 3-4 pumni de frunze
nuci – 50gr.
nuci de pin – 100gr.
parmezan – 50gr.
lămâi – 2 buc. ( doar sucul lor)
usturoi – 2 căței
ulei de măsline – 100ml.
sare
Spălați bine busuiocul. Îndepărtați tulpinele și folosiți doar frunzele. Uscați-le bine pe hârtie de bucătărie sau pe o cârpă subțire de bumbac.
Coaceți nucile într-o tigaie uscată timp de 4-5 minute. Același lucru faceți și cu nucile de pin, dar pentru un timp și mai scurt. Lăsați-le să se răcească. Stoarceți sucul dintr-o lămâie. Puneți totul fără parmezan într-un blender și amestecați până se omogenizează în pulsații scurte. La sfârșit adăugați sarea la gust și parmezanul. Dacă este nevoie, adăugați încă puțin ulei de măsline în pesto pentru densitatea dorită. Puneți pesto-ul pregătit într-un borcan de sticlă cu capac în frigider. Pentru a-l păstra mai mult timp, adăugați câte puțin ulei de măsline de fiecare dată când îl folosiți pentru a acoperi pesto-ul. În acest fel, acesta nu se va înnegri și se poate folosi mai mult timp, ceea ce vă permite să faceți acest preparat atunci când aveți ocazia și să îl combinați cu diferite mâncăruri în timpul săptămânii.
3. Să arate bine
Așa cum bine știți, de mai multe ori copiii se ghidează de tipul și consistența alimentelor. Din acest motiv, este important s-o prezintăm într-un mod potrivit pentru copil, astfel încât acesta s-o prefere față de șaormele, pizza, sandvișurile atât delicioase, care sunt cu siguranță oferite undeva în jurul școlii. Haideți, să le oferim mâncare într-un mod interesant și distractiv – ca pentru copii: cu fructe colorate și legume în figurine, glume culinare ușoare și în același timp corespunzătoare gustului și preferințelor lor individuale.
Și bineînțeles, cel mai important să fie delicious! Atât de delicious, într-o cât atunci când copilul oferă prietenului de bancă și acesta să ceară mâncare sănătoasă.
4. Să nu uităm surpriza mică!
Există vreun copil căruia nu-i plac surprizele? Acum imaginați-vă fiorii cu care copilul va deschide geanta cu prânzul și lângă cutie va găsi ceva preferat, pus pentru el pentru un zâmbet din partea familiei. Ce ați spune de bomboane de morcovi și nucă de cocos?
Produse:
500gr. morcovi
coajă rasă de o portocală mică/ lămâie
1 linguriță de esență vanilată
6-7 curmale pasate sau alt îndulcitor la alegere
100 gr. praf de nucă de cocos + 100gr. pentru glasare.
Morcovii se rad pe o rendea măruntă. Se amestecă cu curmalele, coaja de fructe și vanilia.
Se pun într-o cratiță la foc mare timp de 15-20 de minute până când apa se evaporă. Se amestecă des. Este important morcovii să dobândească o culoare portocalie închisă și să rămână fără lichid. Se îndepărtează de pe foc și se lasă la răcit timp de 5 minute.
Se adaugă cele 100 gr praf de nucă de cocos, se amestecă bine cu morcovii și se lasă să se răcească de tot.
Se fac cu degetele mici biluțe. Se glasează cu praful de nucă de cocos și se pun în pahare de hârtie pentru bomboane
Vă dorim inspirație și, dacă v-au plăcut ideile și sfaturile pentru prânz într-o cutie, nu ezitați – dați un semn pe pagina de Facebook ca să continuăm să prezintăm sugestii adaptate pentru prânzul copiilor și de ce nu, pentru micul dejun / gustarea.