Există diferite accesorii și dispozitive pentru cunoscătorii vinului. De fapt, de ce aveți nevoie? Maestrul somelier Frank Kemer, de la Liebherr, ne împărtășește sfaturile sale! Majoritatea oamenilor se delectează cu un pahar de vin bun.

Necesitatea accesoriilor apare atunci când începem să ne gândim tot mai mult la compoziția băuturii. În primul rând, aveți nevoie de aceste patru accesorii de bază:

Pahare pentru vin

Vinurile bune se servesc în pahare potrivite. Astfel, puteți simți calitatea înaltă a vinurilor. Paharele de înaltă clasă pot căpăta diversitate, din plusuri: volumul lor trebuie să corespundă compoziției și densității vinului; este necesară o proporție excelentă între partea superioară a paharului și picior, pentru a putea roti vinul în pahar înainte de a-l gusta. Paharele fără picior devin tot mai populare, dar, în realitate, piciorul este prevăzut cu un scop.

Paharele de vin trebuie ținute de picior pentru a reduce influența căldurii corporale asupra vinului. Paharele de înaltă calitate au sticla subțire, puternic bombată și se caracterizează, în principal, prin margini lustruite, nu cu deformări.

Tipul paharului este determinant pentru gustul vinului – buchetul va fi mai intens și clar într-un pahar de cristal, față de alte pahare mai ieftine.

Alcătuiți-vă colecția de pahare cu aceste patru tipuri populare:

Un pahar universal, mai mic, pentru vin alb;

Un pahar puțin mai mare pentru vinuri albe mai intense, rose și vinuri roșii mai deschise;

Înalt, cu gât larg sau așa-zisul pahar pentru Bordeaux, este ideal pentru Cabernet Sauvignon;

Pahar de vin îngust, înalt – ideal pentru toate vinurile spumante. Designul îngust conferă o atracție suplimentară șampaniei, deoarece perlajul se vede mai clar.

Completați-vă colecția adăugând paharul pentru vin burgund –  ideal pentru Pinot Noir.

Tirbușon

Oricât de bun ar fi vinul, satisfacția ar fi completă dacă nu ar trebui să vă chinuiți pentru a deschide sticla. Un tirbușon de calitate este obligatoriu, însă majoritatea gospodăriilor nu-l au.  Briceagul cu cuțit din gama somelier ar putea fi suficient, iar magazinele specializate de vinuri, ar fi mulțumite să vă vândă unul.

Spirala trebuie să fie fusiformă până la nivelul în care poate fi introdusă o scobitoare. În majoritatea gospodăriilor, tirbușonul amintește mai mult de bormașină, iar vârful nu este foarte bun pentru dopurile de plută.

Carafă

Folosirea carafei în servirea vinului este nu doar elegantă, ci face parte din etichetă. Carafa are o importanță deosebită pentru gustul vinurilor de primă clasă. Motivele sunt următoarele:

Oxigenul ajută la ajungerea la maturitate a vinului tânăr. Îl face mai saturat.

În cazul vinurilor roșii mai vechi, se observă formarea sedimentelor. Folosirea corectă a carafei poate împiedica ajungerea drojdiei în vinul pe care îl beți.

Este posibil ca unele vinuri să aibă un gust ușor de stătut după deschidere. Expunerea la aer contribuie la restabilirea buchetului vinului. Vinurile mai vechi degajă unele componente, precum acidul acetic. Chiar și vinurile сu „caracter“ își pot îmbunătăți calitatea dacă stau un anumit timp în carafă.

Cramă

În cazul în care sunteți foarte hotărâți să colecționați vinuri de calitate, cu siguranță, veți avea nevoie de un loc special cu condiții necesare. Variațiile termice și lumina puternică pot afecta vinurile, rapid. În cazul ideal, dacă dețineți un subsol, îl puteți transforma în pivniță pentru vin. Condițiile de acolo sunt excelente – răcoare și întuneric. Puține sunt persoanele care au această posibilitate. În acest caz, înlocuitorii beciului sunt dispozitivele de temperare a vinului, în care se mențin condiții ideale.

Acestea sunt răcitoarele de vin de la Liebherr.

Dintre acestea ați putea alege cu capacitate mai mică, potrivite pentru o depozitare pe termen mai scurt, sau cu capacitate mai mare (în care încap până la 178 de sticle) și trei zone de temperatură, pentru diversele tipuri de vinuri. Colecționarii pasionați preferă vinotecile mai mari.

Dacă încă vă gândiți ce cadou să faceți unei persoane dragi, iar aceasta este pasionată de vin, atunci ați primit o porție de inspirație! Noroc și sărbători luminoase!