Mai mare sau mai mică, rotundă sau ovală, roșie sau albă – ceapa este ingredientul perfect care dă gust multor feluri de mâncare. Uneori ne face să vărsăm lacrimi, însă este foarte cunoscută pentru proprietățile ei curative. Care e povestea cepei? Citiți mai departe să aflați – și promitem că spunem adevărul.

 

ceapa_planta_medicinala

Unii preferă hrana lor foarte iute, alții o preferă mai necondimentată, însă ceapa reușește să scoată în evidență cele mai bune arome în ambele situații și, alături de roșii, ceapa este una din cele mai frecvent consumate legume. Consumul de ceapă din Statele Unite per cap de locuitor este de aproximativ 9 kg pe an.

De ce ceapa umezește ochii

Uleiurile de muștar ce se află în ceapă stimulează mucoasa internă a stomacului și glandele digestive, deci stimulează pofta de mâncare. Aduc beneficii și ficatului, vezicii biliare, pancreasului, rinichilor și vezicii urinare. Pentru a elibera complet puterea ei de vindecare, ceapa trebuie tăiată cuburi sau felii înainte de a fi servită, deoarece „sulfurii curativi” pot fi eliberați numai când țesutul cepei este distrus.

În timp ce tocăm ceapa, efectul secundar al distrugerii acestui țesut este că eliberarea compușilor de sulf stârnește lacrimi. Acesta e prețul pe care această plantă sănătoasă și vindecătoare ne cere să îl plătim! Sfatul nostru: ascuțiți foarte bine cuțitul cu care tăiați! De ce? Cu un cuțit ascuțit, celulele cepei rămân în mare parte intacte și nu trebuie să apăsați atât de puternic când tăiați, fiind eliberați mult mai puțini compuși de sulf.

Lăsând la o parte beneficiile pe parte de sănătate, ar fi greu pentru o mulțime de oameni să își imagineze gătitul fără ceapă. Ceapa este văzută ca un ingredient indispensabil și, fără ceapă, foarte multe feluri de mâncare ar avea gust fad, searbăd. Ca legumă și condiment: crudă, fiartă, coaptă, aburită sau murată, tăiată inele, cuburi sau felii – doar aroma cepei oferă mâncării noastre acel „je ne sais quoi”. Ce poate fi mai bun decât o tartă gustoasă de ceapă, o supă de ceapă consistentă sau o porție sănătoasă de inele de ceapă?

Poftă bună!

Depozitare

Pentru a păstra cepe proaspete pentru cât mai mult timp posibil, depozitați-le în frigider, până la 15 zile. În compartimentul BioFresh de la Liebherr le puteți păstra până la 28 de zile.

Tăiate, cepele crude sunt ideale pentru refrigerare. Pot fi astfel depozitate în congelator până la 6 luni. Când vă grăbiți, doar adăugați bucățile de ceapă tăiate anterior și înghețate peste friptura pregătită sau peste mâncărica de legume pentru a pregăti o masă formidabilă, delicioasă, condimentată!

Știați că…

Ceapa este un membru al familiei de praz și e una dintre cele mai vechi culturi vegetale. Își găsește originea în Asia Centrală și de Vest și a fost introdusă în Europa Centrală de către romani, ce o considerau o plantă foarte valoroasă pentru caracteristicile medicinale și de condimentare, dar și ca o legumă de sine stătătoare. Primii coloniști europeni au adus-o în America, unde nativii foloseau deja ceapa sălbatică într-o varietate de moduri.

Și-a păstrat popularitatea și renumele sănătos până în zilele noastre – atât de mult încât a fost votată ca planta medicinală a anului 2015.

Acest premiu a pus din nou în lumina reflectoarelor ceapa și beneficiile ei în sănătatea corpului. Această legumă este gazda unor proprietăți medicinale deosebite: plină de vitamine, minerale și oligoelemente și conține niveluri ridicate de uleiuri sulfurice și substanțe naturale.