Acest super-fruct micuț este unul dintre exporturile de top din Noua Zeelandă. Uneori – și de fapt originar – sunt cunoscute sub numele de „coacăzele chinezești” (mihoutao – având originea în China) sau fructele macac-ilor, maimuțele fani ai acestor fructe.

 

Puternic asociat cu Noua Zeelandă în perioada asta, Kiwi este totuși originar din China. Un profesor a adus fructul în Noua Zeelandă la începutul secolului 20 și a devenit popular foarte rapid. China și Italia sunt țările de top producătoare, Noua Zeelandă aflându-se pe locul III.

Soldații au fost, așa cum se întâmplă adesea, motivul pentru care palatul american și-a lărgit orizontul: staționați în Noua Zeelandă în timpul celui de-al doilea război mondial, militarii americani au devenit fanii fructelor, la acel moment abundent aprovizionate. Aceste fructe și-au făcut drumul spre California după război, dar n-a fost mai repede de 1960, când producătorii din Noua Zeelandă au venit cu denumirea comercială „kiwifruit” (fructul de Kiwi). Unui importator californian i-a plăcut denumirea și a folosit-o mai departe la fel.

Kiwi este un fruct climateric. Continuă să se coacă și după recoltare. În timp ce recoltarea din emisfera nordică are loc la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, fructele nu vor fi coapte și gata de servire până la aproximativ 3-4 săptămâni mai târziu. Este disponibil apoi în supermarketuri pe tot parcursul anului.

Kiwi este un fruct versatil. Are un gust excelent în salata de fructe, în shake-uri sau smoothie-uri, în piureul de fructe sau în torturi și prăjituri. Dacă doriți să serviți kiwi proaspăt și simplu, doar tăiați în jumătate fructul și scoateți miezul cu ajutorul unei linguri. Alternativ, puteți să îi curățați și să îi tăiați felii.

Fructele kiwi pot fi combinat foarte bine cu o multitudine de alte fructe.

Depozitarea pentru kiwi

Kiwi stau foarte bine și în frigider, și în congelator. Pot fi păstrați până la 40 de zile în compartimentul frigiderului. Într-un compartiment BioFresh pot fi ținut chiar de 2 ori mai mult: 80 de zile, în funcție de nivelul de maturitate. Dacă sunt umflați sau zgâriați – afectează durata de depozitare.

Kiwi pot fi înghețați și păstrați până la 12 luni. Deoarece sunt fructe ce conțin multă apă, își vor pierde din consistența fermă după ce vor fi dezghețate, dar vor avea în continuare un gust foarte bun. O idee foarte bună ar fi să congelați kiwi făcut piure. După dezghețare, poate fi folosit pentru smoothie-uri, cocktail-uri, gem sau topping-uri pentru desert.

Curiozități despre kiwi

Kiwi conțin foarte mulet vitamine și au un gust deosebit – dulce acrișor. Conțin mult mai multă vitamina C față de alte fructe. Un fruct mai mare poate să îndeplinească toată cererea de vitamina C din organism pentru o zi. În plus, are și un conținut ridicat de vitamina E – de două ori mai mult decât un avocado. Conțin o mulțime de minerale cum ar fi: potasiu, calciu, magneziu și fosfor. Sunt dense în nutrienți și cu un număr foarte scăzut de calorii!

Datorită conținutului ridicat de vitamine, se crede că fructul kiwi ajută la întărirea sistemului imunitar, accelerează metabolismul și stimulează activitatea musculară.

Kiwi sunt recomandați pentru persoanele cu diabet. Un studiu italian a demonstrat că diabeticii care își iau doza zilnică de vitamina C au valori mult mai mici de colesterol, iar nivelul insulinei scade. Este de preferat totuși consultarea medicului înainte de a introduce kiwi în dieta de diabet.