mere-liebherr

Merele sunt fructele cu care ne-am obișnuit, însă de care nu ne săturăm. Și cum putem să alegem din atâtea varietăți și soiuri de mere? Purtând o serie de nume fascinante ca Jonagold, Granny Smith, Elstar sau Pink Lady (să numim doar câteva) și o varietate de nuanțe – unele versi, unele roșii, unele de un amestec viu – suntem destul de norocoși să le avem la dispoziție și să ne bucurăm de aceste fructe ispititoare pe tot parcursul anului, chit că le luăm de la supermarket sau din grădină. Nu e nicio surpriză că merele sunt cele mai populare fructe, însă următoarele în top sunt alte fructe delicioase cum ar fi bananele, portocalele și mandarinele. În acest articol vom menționa câteva lucruri despre nutriția merelor și vă vom explica de ce merele au de a face cu gazele!

O gustare fără vină!

Merele abia conțin puțină proteină sau grăsimi, deci energia livrată vine aproape exclusiv din carbohidrați. Un măr de dimensiune medie (100 g) are aproape 50 kcal, ceea ce corespunde cu aproximativ 2% din cerințele de energie zilnică pentru un adult predominant sedentar, făcând ca mărul să fie o gustare ideală între mese. Mulțumită amestecului de zaharuri ușor digerabile, sub formă de fructoză și glucoză, un măr amână sau chiar anulează dorița unei alte gustări între mâncărurile principale.

mere-liebherr-1

Merele trebuie să fie păstrate într-un loc rece și uscat, sau pot fi ținute peste 50 de zile în frigider. În compartimentul BioFresh de la Liebherr pot fi păstrate până la 80 de zile. Atunci când stocați mere pentru mai mult timp, este un lucru – deloc nesemnificativ – de care trebuie să fiți conștienți: merele produc un gaz numit etenă (cunoscut mai mult sub numele de etilenă) la coacere. Oamenii sunt adesea șocați să audă asta, deoarece sună misterios și deloc apetisant, dar fiți fără frică; etilena este un hormon natural al plantelor, ce declanșează procesul de coacere. Și, surprinzător, orice alte fructe care sunt în preajma mereulor vor ajunge mai repede la maturitate! Trebuie să acordați însă atenție la următorul aspect: dacă fructele se coc mai repede, se vor strica mai repede. Nu doar merele sunt fructele care emit

etilenă în acest mod – caisele, perele și bananele, de asemenea produs acest hormon, sau unele legume precum cartofii.

Multe fructe și legume nu s-ar coace fără etilenă

Bananele trebuie să parcurgă o distanță lungă înainte de a ajunge pe rafturile noastre de la supermarket. Acestea sunt recoltate în timp ce ele sunt încă verzi, astfel încât să nu fie afectate de mucegai în timpul transportului. După expediere, înainte de a ajunge în magazine, sunt coapte artificial prin expunere la etilenă, ceea ce le dă și un aspect mai apetisant. Acesta este modul în care bananele cumpărate prind culoarea aceea frumoasă galbenă și cum roșiile au acel roșu strălucitor – în starea lor necoaptă, nu s-ar vinde atât de bine, n-ar fi deloc atrăgătoare.

Cum să profitați de acest efect de coacere

Puteți profita de acest efect de coacere cu etilină. La temperatura camerei, puneți fructele sau legumele dumneavoastră crude într-un container sigilat sau într-o pungă împreună cu un măr (sau alte fructe/legume producătoare de etilină). Acest lucru va accelera procesul natural de coacere. Nu vă faceți griji că va trebui apoi să mâncați toate fructele și legumele în grabă înainte de a se strica; doar păstrați-le în compartimentul BioFresh de la Liebherr! În ciuda grăbirii procesului, veți avea încă timp suficient să vă bucurați de o aromă deosebită a fructelor și legumelor coapte. Puteți afla totul despre viața de stocare și despre care fructe/legume sunt cele mai potrivite pentru depozitarea în compartimentul BioFresh prin căutarea informațiilor pe site-ul nostru sau prin a downloada aplicația BioFresh. Iar dacă observați că procesul de coacere a avansat puțin prea mult și că merele arată rău, nu disperați – sunt perfecte pentru un sos de mere delicios!

mere liebherr 3