Generalități

Dovlecii prezintă o revenire extraordinară în alimentația noastră în ultimii ani, și nu este nicio surpriză fiindcă sunt foarte benefici pentru sănătate, având importante proprietăți de detoxifiere. Mai jos găsiți 10 aspecte fascinante, nu neapărat cunoscute, despre dovleci:

1. Din August până în Noiembrie dovlecii pot fi savurați direct după recoltarea de pe câmp. După aceea, dovlecii se vând din stocurile făcute de comercianți.

2. Dovlecii sunt originari din America de Sud și erau consumați, în urmă cu 8000 de ani, de oamenii din Peru și Mexic. După descoperirea Americii, aceștia au ajuns și în Europa.

3. Dovleacul este de fapt un tip de fruct care poate să ajungă până la câteva sute de kilograme.

4. Există aproximativ 800 tipuri de dovleac, dar numai 200 sunt comestibile.

5. Dovlecii au o mulțime de culori și îi găsim albi, galbeni, verzi, negri, pătați sau dungați, având și diferite tonuri de nuanțe. Ei pot diferi ca formă, fiind rotunzi sau ovali, în formă de pară sau ceapă, cu coaja fină sau cu coaja zgrunțuroasă.

6. În momentul care cumpărați un dovleac, asigurați-vă că are tulpină, deoarece uneori dovlecii fără tulpină pot fi necomestibili. Dovleacul ar trebui să fie mai greu decât pare și dacă batem în el trebuie să sune a gol, semn că e copt.

7. Pentru a produce 1 litru de ulei de semințe de dovleac, aveți nevoie de aprox. 35 de dovleci. Uleiul de dovleac este renumit pentru nivelul scăzut de colesterol și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Acesta conține vitamina A, E și K, seleniu, fitosteroli și acid linoleic. Dovlecii sunt compuși din 90% apă, un nivel ridicat de beta-caroten și o cantitate favorabilă de sodiu/potasiu, ce susține funcționarea muschilor și ajută la echilibrarea cantității de apă din organism. Pe lângă toate, dovlecii conțin magneziu, calciu, fier, fosfor, acid silicic, vitaminele B, C și D. Este incredibil cum toți nutrieții enumerați se regăsesc în doar 25 de calorii pe 100 grame de dovleac!

8. Dovlecii sunt decorațiuni populare de Halloween: aceștia sunt goliți și sculptați cu diferite fețe înfricoșătoare sau mai puțin înfricoșătoare, punându-se o lumânare aprinsă în mijloc. Pentru a preveni mucegaiul, dovlecii se stropesc cu oțet în interior și cu fixativ pe exterior.

9. Dovlecii se păstrează timp de câteva săptămâni dacă sunt depozitați la întuneric, însă dacă sunt tâiați se păstrează maxim 30 zile în frigider.

10. Pentru bărbații în vărstă cu probleme de prostată, dovleacul este un remediu naturist eficient și cu efecte secundare minore. Beneficiile semințelor de dovleac verde sunt dovedite medical, acestea având un nivel ridicat de zinc, iar carența de zinc este o cauză a dereglărilor de prostată.