Vi se întâmplă ca apa să se scurgă pe peretele din spate al frigiderului sau chiar să găsiți un strat de gheață? Astăzi vă vom explica de ce se întâmplă acest lucru și ce puteți face.
Primul lucru pe care vrem să îl menționăm este că apa sau stratul de gheață din spatele interior al unui frigider nu este un lucru neobișnuit. De fapt, formarea acelui strat este un proces fizic complet normal. Apa se va condensa întotdeauna și se colectează de la punctul cel mai rece, deoarece aerul rece poate reține mai multă umezeală decât aerul cald. În frigidere, apa se condensează pe peretele interior din spate, deoarece acolo este vaporizatorul ce extrage „căldura” din interior.
Ce aparate sunt afectate?
Umiditatea și gheața apar pe pereții din spate ale frigiderelor dotate cu un vaporizator fără placă despărțitoare verticală. În aparatele cu plăci despărțitoare verticale, cu toate că și acolo are loc condensarea, formarea de picături de umiditate este ascunsă de acest perete și prin urmare, nu este vizibilă.
Apa și gheața indică o problemă cu aparatul?
Categoric nu. Așa cum am mai menționat, acumularea apei pe peretele din spate este normală, dar ar trebui să apară doar câțiva stropi sau un strat foarte subțire de gheață. În cazul în care apa se acumulează în canalul de condensare de drenaj, ar putea fi datorită faptului că este blocat canalul de evacuare. În acest caz, vă recomandăm să curățați cu atenție canalul pentru a permite condensului să se scurgă liber.
Cum puteți preveni condensarea apei și gheața de pe peretele interior?
Dacă apare apă sau gheață și cât de multă apare – ambele aspecte sunt determinate de următorii factori:
- Temperaturi ambientale mari
Dacă temperatura ambientală este ridicată, compresorul trebuie să ruleze mai mult timp pentru a menține temperatura dorită în frigider. Ocazional, acest lucru poate duce la formațiuni de gheață.
- Setări pentru termostat scăzut
În cazul în care temperatura termostatului este setată la mic, aerul din frigider poate absorbi umiditate mai puțină, crescând formarea de umiditate la punctele mai reci, cum ar fi peretele din spate. În plus, pentru ca frigiderul să ofere mai multă putere de răcire, compresorul trebuie să ruleze mai mult timp. Acest lucru reduce timpul în care frigiderul nu este activ în raport cu timpul de funcționare al compresorului, lăsând mai puțin timp pentru condensul de pe peretele din spate să se scurgă în canal.
- Alimente umede
Dacă stocați alimente bogate în apă (de ex. fructe, legume, pește, carne, produse lactate) sau feluri de mâncare caldă în compartimentul principal al frigiderului, acestea vor elibera foarte multă umiditate în atmosfera interioară. Această umiditate se va aduna pe peretele din spate ca și condens. Prin urmare, nu puneți mâncăruri calde în frigider; așteptați până când acestea s-au răcit complet. Dacă aveți posibilitatea, utilizați funcția BioFresh pentru a stoca fructe, legume, carne și produse lactate.
- Deschiderea ușii
Deschiderea și închiderea frecventă a ușii permite căldurii și umidității să pătrundă în interiorul frigiderului, iar compresorul lucrează mai mult pentru a readuce temperatura interioară la nivelul dorit. În situațiile în care compresorul trebuie să ruleze pentru o perioadă îndelungată de timp, se formează gheață pe peretele din spate.
- Garnitura ușii nu este etanșă
În cazul în care apa se scurge corect și totuși peretele din spate este încă rece ca gheața sau se formează condens, ar putea fi din cauză că garnitura ușii nu este etanșă. Aerul cald din afara frigiderului poate absorbi umezeala mai mult decât aerul rece din frigider; o mică gaură în garnitura ușii va permite continuu aerului cald și umezelii să pătrundă în frigider, asta va condensa apa și va forma gheață pe peretele din spate al frigiderului.
Ca și concluzie:
În gama largă de echipamente Liebherr sunt modele cu care nu veți experimenta pereți interiori umezi sau cu gheață. Frigiderele noastre BioFresh dispun de o placă despărțitoare verticală, în fața peretelui interior real. Nu numai acest lucru: cu BioFresh alimentele rămân proaspete pentru mai mult timp și se usucă mult mai lent sau chiar deloc.
Dacă v-a plăcut acest articol, de ce nu v-ați abona la newsletter-ul nostru pentru cele mai fresh și recente știri și curiozități? Sau, dacă aveți întrebări cu privire la ceea ce tocmai ați citit, vă încurajăm să ne scrieți. Utilizați secțiunea de comentarii de mai jos sau alăturați-vă într-o discuție cu noi pe pagina de Facebook.