Ați încercat deja cartofi dulci? O adevărată încântare pentru simțuri și o bucurie pentru întreaga gospodărie, cartofii dulci ne atrag din ce în ce mai des atenția. De ce este așa? Ei bine, am făcut multe cercetări pentru a răspunde la această întrebare și pentru a vedea dacă acest soi este într-adevăr mai bun decât de obicei și merită statutul de „superaliment”.

Din America în Europa

Cartoful dulce își respectă cu siguranță numele. Are gust dulce și în același timp este potrivit pentru gătit în același mod ca varietatea obișnuită de cartofi.

Cartoful dulce sau batatul (Ipomoea batatas) este o plantă perenă din genul Gramophone din familia Sweet Potatoes. Acesta provine din regiunile tropicale din America de Sud și de zeci de ani ne putem bucura de el în Europa. Spaniolii au adus tuberculul în Europa în jurul secolului al XV-lea. Prin urmare, astăzi este cultivat nu numai la tropice și subtropice, ci și în Italia, Portugalia și Spania.

Știați că lumea produce 105 milioane de tone impresionante de cartofi dulci în fiecare an? Până în prezent, cel mai mare producător este China, care reprezintă 80% din producția mondială de cartofi dulci. Deși cartofii dulci sunt originari din America de Sud, aceștia sunt cultivați relativ puțin astăzi.

Cartof dulce, un nou gust al mesei obișnuite

Cum să nu confundați cartofii dulci cu varietatea obișnuită de cartofi? Este ușor! Pielea cartofului dulce poate fi de culoare maro deschis, de culoare roșiatică până la violet. Interiorul cartofului are o culoare gălbuie sau portocaliu intens. Tuberculii rădăcini mari pot cântări până la 3 kg, dar greutatea medie este cuprinsă între 300 – 400 g.

 

Super aliment sau doar cartof?

Aici se găsesc cele mai diferite opinii. Un lucru este sigur, cu toate acestea, cartofii dulci sunt bogați în mulți nutrienți importanți. Conțin fibre, precum și vitaminele A, B2, B6, B9 și C, mangan și un set bogat de minerale. Cartofii dulci conțin și caroten, zaharuri și amidon – elemente utile pentru corpul uman.

Există unele dovezi care sugerează că cartofii dulci pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale datorită potasiului pe care îl conține. Se crede că potasiul ajută la scăderea tensiunii arteriale prin echilibrarea efectelor negative ale sării. Conținutul ridicat de fibre al cartofilor dulci (3 g la 100 g, date USDA) poate ajuta la constipație și poate promova digestia sănătoasă atunci când este consumată în mod regulat.

Unele studii analizează, de asemenea, efectele antiinflamatorii potențiale ale cartofilor dulci mov. În plus, colina, care este prezentă în cartofii dulci, se crede că ajută somnul, mișcarea musculară, învățarea și chiar memoria. Se consideră că colina ajută la menținerea structurii membranelor celulare, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase, favorizează absorbția grăsimilor și poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației cronice.

 

Cartof dulce

Cartof

Vitamine A (22000IU) C (22 mg) B6 (0,3 mg)

Vitamine A (14IU) C (17,4 mg) B6 (0,3 mg)

Proteine ​​2 g

Proteine ​​3 g

Fibra 4 g

Fibra 3 g

Potasiu 572 mg

Potasiu 750 mg

Calciu 43 mg

Fier 1 mg

Magneziu 31 mg

Grăsimi 0 g

Mangan 0,57 mg

Calorii 130

Grăsimi 0 g

Glucide 24 grame

Calorii 90

Zahăr 2 g

Glucide 29

 

Cum se păstrează cartofii dulci?

Cartofii dulci sunt acum disponibili în aproape fiecare lanț de supermarketuri și reduceri. Atunci când faceți cumpărături, alegeți numai tuberculi tari, umflați și nedeteriorați care se simt grei. Odată ce sunteți acasă, ar trebui să depozitați cartofii dulci într-un loc întunecat, răcoros și bine aerisit, ca o pivniță. Vor depozita acolo până la 10 zile. Nu depozitați cartofii dulci într-un frigider sub 10 ° C, altfel va apărea o rumenire nedorită. Cu toate acestea, temperaturi mai ridicate de peste 16 ° C vor provoca germinarea și deteriorarea.

Idei pentru prepararea cartofilor dulci

Cartofi dulci cu ierburi și parmezan

Ce ne trebuie:

3 ouă

2-3 cartofi mari

1 cană parmezan ras

câteva fire de pătrunjel

1 linguriță de cimbru

1 linguriță oregano uscat

1 linguriță praf de usturoi

1 linguriță paprika

sare, piper după gust

 

Spălați bine cartofii fără să îi curățați. Apoi tăiați fiecare cartof în jumătate pe lungime și fiecare jumătate în fâșii. Într-un castron, combinați toate ingredientele uscate împreună cu pătrunjelul tocat.

Scufundați farfurii de cartofi în ouăle bătute, apoi rotiți-le bine în ingredientele uscate. Aranjați-i într-o tavă pe hârtie de copt. Se coc într-un cuptor preîncălzit la 190 de grade pentru aproximativ 30-40 de minute. Se servește cu un sos la alegere.

Vrei cu siguranță ceva dulce?

Iată de ce aveți nevoie:

2 cartofi dulci mari

4-5 linguri ulei de măsline

1 lingură de oțet balsamic

1 linguriță de piper negru

½ linguriță de sare

1 vârf de boia

Curățați și tăiați cartofii dulci în cuburi. Condimentați cu condimente. Aranjați într-o tavă de copt. Stropiți cu ulei și amestecați. Coaceți într-un cuptor preîncălzit de 230 de grade pentru cel mult 30 de minute sau până când ați terminat.

Cum depozităm cartofii dulci?

Ei bine, la fel cum păstrăm cartofii obișnuiți. Dacă aveți un dulap de depozitare uscat sau un compartiment BioFresh în frigider, nu ezitați să păstrați cartoful dulce acolo în timp ce alegeți exact cum să îl preparați.

Să schimbăm idei de rețete cu acest produs interesant. Așteptăm cu nerăbdare să vă vedem pe Facebook.