O situație ce se tot repetă și de cele mai multe ori e incertă: ați deschis o sticlă deosebită de vin, dar nu puteți să o terminați. Ați dori să vă bucurați de savoarea acelei băuturi și mai târziu, dar oare pentru cât timp își va menține calitatea odată ce a fost deschisă sticla?

Pastrarea vinurilor dupa deschidere

 

Vinul este unul din produsele consumabile cu cea mai lungă viață la raft.  Bine sigilat și protejat cu doar câteva miligrame de sulfit, unele vinuri de calitate pot fi păstrate ani de zile, poate chiar decenii, iar unele vinuri își îmbunătățesc calitatea cu vârsta. Cu toate acestea, odată ce s-a deschis o sticlă, vinul este inevitabil expus la oxigen – cel mai mare dușman al său – și procesul gradual de oxidare începe. Și după o anumită perioadă de timp, efectele de oxidare încep să devină evidente, pentru că începe să se modifice compoziția fructelor.

Taninul protejează vinul de oxigen

Este foarte dificil să facem generalizări cu privire la cât de repede apare acest proces de oxidare în funcție de tipul de vin. În general însă, vinurile cu o structură fermă – cum ar fi cei cu un o compoziție mai robustă și o cantitate mai mare de alcool sau aciditate, precum și cele care sunt mai dulci – pot rezista oxidării mult mai ușor decât vinurile ușoare, delicate, slabe în aciditate. La vinurile roșii, acidul tanic (sau tanina), joacă un rol important. Această componentă naturală, prezentă în vinurile roșii, mai robuste, este responsabilă pentru senzația ușor uscată și dă nuanța aceea de roșu aprins. În plus, tanina are și antioxidanți puternici care, pentru o anumită perioadă de timp, permit cel puțin vinului să se protejeze împotriva efectului nociv al oxigenului.

Când să nu îl consumați

Cât timp poate fi depozitată o sticlă de vin și să fie la fel de bună.. e o întrebare foarte subiectivă ce fiecare ar trebui să își răspundă lui însuși. Chiar dacă vinul și-a pierdut puțin din prospețime și nu are aceeași calitate a aromei ca atunci când a fost deschis, poate avea în continuare un gust bun. Dar atunci când vinul începe să arate semne clare de oxidare – culoare mai închisă, aspect mat în loc de un aspect strălucitor și o schimbare perceptibilă a gustului și aromei – abia atunci nu va mai fi o plăcere în a fi servit.

pastrarea vinului rosu dupa deschidere

Da, și vinul roșu trebuie ținut în frigider

Pentru a încetini procesul de oxidare, este bine să păstrați sticlele de vin la rece și într-un loc cât mai etanș. Astfel, cel mai bun loc pentru a păstra o sticlă deschisă de vin (da, chiar și vin roșu!) este în frigider, pentru că temperaturile mai joase reduc semnificativ procesul de oxidare. Dacă faceți acest lucru, orice vin se va păstra pentru două sau trei zile cu ușurință – va avea doar puține deprecieri vizibile în ceea ce privește aroma. Vinurile foarte bine structurate ar putea chiar să se păstreze pentru o săptămână de la deschiderea sticlei. Cu toate acestea, chiar dacă un vin a ajuns la stadiul în care nu mai are gust bun, nu înseamnă că nu vă mai puteți bucura de el – este mai mult ca sigur nerecomandat să fie servit ca o băutură, însă poate fi folosit fără grijă în bucătărie, la prepararea mâncărurilor.