Slider_glasses_Panther

Un vin rafinat necesită un pahar care să-i pună în valoare adevărata calitate, iar acest lucru presupune alegerea formei corecte de pahar ce va reflecta caracteristicile vinului. Imaginile de mai jos prezintă cele mai importante șapte forme ale unui pahar de vin – pentru a te bucura în deplinătate de vinurile tale favorite.

Un pahar de calitate superioară este caracterizat printr-o serie de proprietăți. Volumul ar trebuie să fie întotdeauna direct proporțional cu intensitatea și complexitatea vinului. Corpul și piciorul paharului ar trebuie să fie echilibrate armonios, pentru a putea învârti cu ușurință vinul în pahar. Paharele de calitate superioară sunt făcute, de obicei, din sticlă și au cantul netezit, nu un manșon tip guler ca la paharele ieftine. Tipul sticlei influențează de asemenea modul de servire a vinului: într-un pahar de calitate superioară din cristal, vinul are o aromă mai intensă și mai clară, spre deosebire de un aroma găsită într-un pahar ieftin. Nu în ultimul rând, un pahar bun de vin este plăcut vederii și este o plăcere să-l ții în mână.

Slider_glass1_Liebherr

1. Paharul pentru vin spumant este de tip flaut înalt și subțire. Asigură o mică suprafață pentru vin și astfel permite dioxidului de carbon să se ridice în bule delicate și să nu se evapore rapid. Aceasta este o particularitate importantă în cazul vinului spumant, ca Prosecco, unde dioxidul de carbon este integrat foarte bine..

Slider_glass2_Liebherr

2. Paharul tipic pentru șampanie este în formă de lalea – diferit de forma de flaut a paharului pentru vin spumant – și este perfect pentru vinuri spumante de calitate superioară. În aceste pahare șampania găsește spațiul necesar pentru a -și desfășura finețea și complexitatea. Aceste pahare sunt, de obicei, pline pe jumătate.

Slider_glass3_Liebherr

3. Paharul pentru vinul alb standard nu ar trebuie să fie prea mare, pentru că un vin simplu s-ar pierde în el; pe de altă parte, paharul ar trebuie să aibă suficient volum pentru buchetul de arome. O caracteristică importantă pentru toate paharele de vin este forma conică înspre partea superioară, pentru a putea învărti foarte plăcut vinul și pentru a elibera aroma.

Slider_glass4_Liebherr

4. Vinurile albe de calitate superioară, în special cele mai bogate, nu ar trebui să fie limitate într-un spațiu mic. Astfel, spre exemplu, pentru vinurile Burgundy ar trebui folosită o versiune puțin mai mare a paharului normal pentru vinul alb. Acest stil de pahar este ideal și pentru vinul rosé.

Slider_glass5_Liebherr

5. Paharul pentru vinul roșu clasic este și el în formă de lalea, doar un pic mai înalt și mai larg, pentru a oferi puțin mai mult volum.

Slider_glass6_Liebherr

6. În Franța, paharul tradițional pentru vinurile roșii Burgundy este cunoscut sub denumirea de ”balon”, datorită formei. Această fromă generoasă permite dezvoltarea perfectă a aromei subtile a acestui vin. Aceste pahare sunt adecvate și pentru vinurile premium Pinot Noir, Piemonte, Barolo sau Barbaresco. Aceste pahare ar trebui să fie umplute doar la o treime.

Slider_glass7_Liebherr

7. Paharul tipic pentru vinul Bordeaux este și în formă de lalea. Este adecvat pentru vinurile roșii de calitate superioară ce au nevoie de suficient volum și o structură fermă. Acest pahar nu trebuie să fie umplut cu mai mult de 125 ml de vin.

Aveți vreo întrebare despre paharele de vinuri? Atunci scrieți-ne! Folosiți funcția comentariu de mai jos sau intrați în discuții cu noi pe Facebook!