clasa climatica

Pentru ca frigiderele și congelatoarele să funcționeze în parametri optimi, oriunde ar fi poziționate aparatele, le sunt desemnate o clasă climatică. Aceasta se poate găsi pe placuța de identificare și oferă informații despre temperatura ambientală în care ar trebui utilizat aparatul.

Dacă îți dorești un frigider sau congelator mai bun, noile aparate vin cu multe caracteristici ce influențează decizia de cumpărare. Totuși trebuie să iei în considerare unde vrei să poziționezi aparatul și care este temperatura ambientală de acolo pentru că nu toate aparatele frigorifice sunt adecvate tuturor temperaturilor!

Standardul IEC 62552 al aparatelor electrocasnice te ajută în acest aspect prin specificarea caracteristicilor frigiderelor și congelatoarelor și metodelor de testare folosite. Electrocasnicelor le sunt desemnate una sau mai multe clase climatice din cele patru- clasele climatice sunt indicate pe aparat și detaliază ariile de temperatură adecvate pentru funcționarea aparatului. Pentru tine, clasificarea/etichetarea îți oferă informațiile despre ariile de temperatură în care aparatul poate să mențină condițiile necesare de depozitare. Și pentru noi, ca o companie globală, clasele climatice sunt foarte importante pentru că Liebherr vinde frigiderele și congelatoarele în aproape toate țările din lume, în zone cu climat diferit , de la foarte reci la foarte calde și umede.

Clasele climatice:

SN = Subnormal: adecvat pentru folosirea la temperaturi ambientale între +10°C și +32°C

N = Normal: adecvat pentru folosirea la temperaturi ambientale între +16°C și +32°C

ST = Subtropical: adecvat pentru folosirea la temperaturi ambientale între +16°C și +38°C

T = Tropical: adecvat pentru folosirea la temperaturi ambientale între +16°C și +43°C

Ții un al doilea frigider sau congelator pe verandă sau în garaj, unde temperaturile scad de obicei iarna sub +10°C? Este foarte important să acorzi atenție clasei climatice inscripționate pe aparat pentru că dacă omiți acest lucru va fi afectată funcționarea și durata de viață a aparatului, precum și eficiența energetică.

Modelul CBNPes 3967 are toate clasele climatice (SN-T)

Modelul CBNPes 3967 are toate clasele climatice (SN-T)

Întâmplător, aproape 98% din aparatele freestanding Liebherr și 80% din aparatele built-in oferă două sau mai multe clase climatice. Spre exemplu modelul CBNPes 3967 oferă toate clasele climatice SN-T, fiind adecvat să funcționeze la temperaturi ambientale între +10°C și +43°C. Unele din aparatele noastre, cum ar fi congelatoarele dotate cu NoFrost și SmartFrost, pot fi folosite în medii mai reci de până la +5°C.

Ce ar trebui să iei în considerare în legătură cu clasele climatice?

Cu excepția prezentată mai sus, dacă ai un aparat proiectat pentru utilizarea în standardul SN-T, trebuie să nu îl folosești în medii sub +10°C pentru că va crește vâscozitatea uleiului din compresor. Prin pierderea fluidității ”lubrifierea” optimă nu mai este garantată și compresorul se poate defecta.

Informații despre clasa climatică a aparatului tău se găsesc pe plăcuța de identificare și în instrucțiunile de utilizare.

Dacă ai întrebări despre această postare, scrie-ne! Folosește funcția de comentariu de mai jos sau alătură-te discuțiilor de pe Facebook.