Capacitatea de răcire din aparatul frigorific se adaptează în funcție solicitare – și într-un mod foarte eficient. În cazul frigiderelor și congelatoarelor moderne, cum sunt cele din gama BluPerformance, acest lucru este posibil datorită compresoarelor cu viteză variabilă dotate cu tehnologia VCC.

 

CBNexf4815

 

În primul rând: abrevierea VCC vine de la ”Variable Capacity Compressor” sau Compresor cu Capacitate Variabilă. Scopul principal al acestei tehnologii este de a varia ciclul de refrigerare din figider și congelator prin ajustarea la diferite viteze.

Simplificat, tehnologia VCC sau compresoarele controlate prin viteză sunt ca un autoturism. Dacă autoturismul merge cu viteză mai mare, atunci acesta consumă mai multă energie, de ex. benzină. Pe de altă parte, dacă acesta merge mai încet, se va consuma mai puțină energie pe aceeași distanță parcursă.

Motivul: timpul de funcționare este extins și viteza este redusă corespunzător. În ceea ce privește compresorul, aceasta înseamnă că, datorită vitezei reduse, există și diferențe mici de presiune în sistem. Diferența de temperatură dintre evaporare și lichefiere scade, ceea ce, la rândul său, duce la o refrigerare mai eficientă.

compresor-vcc-liebherr

Un exemplu: Ne referim la cazul aparatelor dotate cu funcția SuperFrost. Dacă această funcție este activată pentru a obține un anumit nivel de răcire în interior, compresorul pornește și funcționează la viteză mare pentru a genera nivelul de răcire dorit într-o perioadă scurtă de timp.

 

Un alt avantaj al tehnologiei VCC: Dacă apare o defecțiune în sistemul electronic al unui congelator, atunci sistemul de fail safe al inverterului trece automat pe funcționare în regim de urgență, setând o viteză medie a compresorului. Deci stați fără frică! Alimentele depozitate nu se decongelează!

 

Liebherr utilizează compresoare cu viteză variabilă la frigidere și congelatoare din 1999, astfel reușind să lanseze pe piață aparate frigorifice mai eficiente înaintea concurenței.