Slider_wine_christmas_Liebherr

Știți cum să potriviți fiecare fel de mâncare de pe masa de Crăciun cu un vin pe măsură? Aflați astăzi cum puteți să faci asta, de la cozonaci, la sarmalute si friptura, pentru că toate merg de minune cu un vin românesc bun.

Cum se alege un vin potrivit pentru Crăciun
Cel mai indicat ar fi sa alegeți vinul în funcție de meniul pe care-l aveți pe masă în seara de Crăciun, în asociere cu preparatele, dar și în funcție de invitați și de tradițiile pe care le țineți în familie. Poate un vin mai scump, pentru ca e o sărbătoare; un vin spumant sau chiar o șampanie, pentru că sărbatorim un eveniment special ce are loc doar o dată pe an.

Cum se combină vinul și mâncarea tradițională?

Mancarea tradițională de Crăciun este grasă, sațioasă și vinul trebuie să ajute la procesarea și absorbția grăsimilor, la completarea aromatică a bucatelor de pe masă, si acest lucru pe lângă elementul de eleganță pe care-l conferă cinei de Crăciun. Se recomandă vinurile roșii, corpolente, cu arome intense de condimente și tanini fermi.

3 vinuri românești recomandate pentru Crăciun

• Aligote ca aperitiv, pentru pofta de mâncare.

• Fetească Regală lângă antreuri (salata de Boeuf, salata de vinete, curcan sau pui)

• Novac sau Negru de Drăgășani lângă carnea roșie pe grill fără sosuri grele

• Fetească Neagră pentru carnea la cuptor.

• Prăjiturile de casă, lângă o Tămâioasă Românească vinificată demidulce.

Care este vinul perfect pentru cozonac?
Obligatoriu un vin demidulce sau dulce, în funcție de tipul cozonacului; dacă în conținutul său există fructe uscate și ciocolată, putem apela chiar la un vin de Porto. Pentru un cozonac cu rahat, poate un Corcova vin alb dulce din Muscat Ottonel și Chardonnay, sau dacă există în cozonac fructe de pădure și nucă, o Busuioacă de Bohotin de la Crama Basilescu.

Ce vinuri să evitați?
După cum presupuneți, sunt de evitat vinurile prea ieftine la raft de la supermarket, pentru că nu oferă certitudinea că sunt vinuri curate, onest vinificate și astfel riscați să vă stricați fabuloasa masă de Crăciun 🙁

Ce vin să alegeți pentru a-l oferi cadou?
Firesc ar fi sa cunoașteți câte ceva despre persoana careia îi faceți cadoul. Le place vinul alb, roșu, rose-ul… poate vinul spumant? Dacă doriți să faceți un cadou cuiva, normal este să aflați pentru început ce vin consumă, după care alegeți ceva din categoriile de mai sus, pentru a fi sigur ca persoana se va bucura din plin de acel vin în timpul mesei de Crăciun.

Ti-a plăcut articolul nostru? Înscrie-te gratuit la newsletterul nostru și vei primi pe mail cele mai noi postări! Dacă mai ai întrebări despre vinuri te invităm să adaugi un comentariu sau să participi la discuțiile noastre de pe Facebook.