Ți se pare congelarea mâncării ușoară? Ce ar putea fi mai simplu… deschizi ușa congelatorului, pui mâncarea înăuntru și închizi ușa. Totuși, nu este chiar atât de simplu dacă vrei să te bucuri de toate proprietățile mâncării după ce ai dezghețat-o. Aici, noi analizăm aspectele ce trebuie luate în calcul când congelați mâncarea.
Când congelezi mâncarea, alegerea corectă a ambalajului este esențială pentru conservarea prospețimii! Ar trebui de folosit numai ambalaje ce mențin conținutul de umiditate al mâncării. Puțini oameni realizează că fără o ambalare corectă mâncarea se dezhidratează foarte repede la temperaturi scăzute, deci ambalajele ermetice sunt absolut esențiale. Prin înlăturarea aerului și prin vidare mâncarea este protejată de dezhidratare, de oxidare (reacția cu oxigenul) și de penetrarea microorganismelor (microbi) în timpul depozitării.
Ce trebuie să iei în considerare când alegi ambalajul pentru mâncarea congelată?
Ambalajul trebuie …
- să nu afecteze alimentele. Acest lucru este indicat de semnul ”LE” sau iconița ”pahar și furculiță”.
- să fie rezistent la frig și să nu devină fragil și poros la temperaturi scăzute.
- să fie rezistent la căldură și adecvat pentru mașina de spălat vase dacă vrei să-l refolosești.
- să fie ermetic pentru a proteja împotriva penetrării oxigenului, umezelii și mirosurilor.
- să fie inodor și insipid.
- să fie rezistent la grăsimi, acizi și alcaline.
- să nu se rupă, dar să nu fie prea rigid.
- să fie adaptat pe mărimea mâncării înghețate.
- să se preteze pentru anumite procedee de decongelare, cum ar fi apa clocotită, microundele sau cuptorul.
- să aibă forma și dimensiunea corectă. Printr-o ambalare plată înghețul poate penetra rapid mijlocul mâncării.
Cutiile standard, hârtia rezistentă la grăsimi, folia transparentă și alte tipuri asemănătoare, nu sunt pretabile pentru folosirea în congelator, pentru că nu îndeplinesc condițiile de mai sus. Dacă mâncarea nu este ambalată în totalitate sau deloc, acest lucru duce la dezhidratarea alimentelor la temperaturi de sub 0°C. Umiditatea iese din mâncare și duce la formarea gheții în zonele cele mai reci ale congelatorului. Această pierdere de umiditate întărește și usucă mâncarea congelată. Deci, întotdeauna depozitează mâncarea congelată într-un ambalaj adecvat… este singura modalitate prin care te vei putea bucura pe deplin de calitatea și prospețimea ei după ce a stat în congelator mai multe luni.