Suntem în anotimpul legumelor noastre buclate preferate! Una dintre acestea cu siguranță căștigă aplauzele noastre și-o ordonează printre buclatele noastre preferate! Obligatoriu adaugați-o în coșul de cumpărături, iar de ce și cum să o pregătiți, urmează să aflați!

DE CE CONOPIDA?

Combate inflamațiile

Conopida este una dintre legumele viguroase, care au forța de a lupta cu inflamațiile apărute în organism. Fiecare ”buclă” este extrem de bogată în antioxidanți, reducând stresul oxidativ și radicalii liberi. Sunt urmate de acidul cinamic, cafeic și acidul ferulic, ș.a. O singură porție de conopidă include minimum 73% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, care combate cu succes efectele radicalilor liberi din organism. Pe lângă vitamina C, conopida mai conține vitamina K, omega-3 și acizi grași. Având în vedere sezonul în care ne aflăm și deficitul tot mai mare de vitamine cu care ne fortificăm sistemul imunitar, alegerea de a pregăti conopidă pentru cină se dovedește a fi mai mult decât corectă.

Îmbunătățește sănătatea creierului

Conopida este o sursă de colină și vitamina B, care au o însemnătate esențială pentru sănătatea creierului. Colina este un nutrient care atunci când se combină cu fosforul reglează membranele celulare. Acest fapt duce la un somn mai bun, funcții cognitive îmbunătățite și o memorie mai bună. Persoanele care nu primesc suficientă colină  au un risc mai crescut de îmbolnăviri neurologice și de ficat, de exemplu, demența.

Reduce dezvoltarea celulelor canceroase

Conopida este eficientă pentru prevenirea cancerului de sân, hepatic, de colon, de stomac și pulmonar. Aceasta are proprietăți chimio-preventive și glucozinolați ce conțin sulf, care previn stadiile incipiente ale cancerului. Glucozinolații contribuie și la restabilirea ADN-ului și întârzierea mutațiilor celulelor canceroase.

Ajută la slăbit

Conopida are un conținut redus de calorii și consumarea frecventă a acesteia nu duce la creșterea în greutate. Leguma este o sursă bună de fibre care sporește senzația de sațietate. Conținutul crescut de apă este încă un aspect al pierderii greutății. Apa din conopidă reprezintă aproximativ 92% din greutatea acesteia.

Conține o cantitate mare de fibre

Conopida este bogată în fibre, importante pentru tractul digestiv. Fibrele stimulează bacteriile intestinale bune, reducând inflamațiile intestinale. O cantitate suficientă de fibre ajută și la prevenirea stărilor precum constipație, diverticulită și boala inflamatorie a intestinelor.

CUM SĂ PREGĂTIȚI CONOPIDA?

GRATEN CU CONOPIDĂ

De ce avem nevoie?

1  conopidă

30 g unt

3 ouă

100 ml lapte proaspăt

100 g de  cașcaval

2 linguri de pesmet

sare și piper negru, după gust

Cum să le preparăm?

Curățăm bine și rupem conopida în buchețele, după care o punem în apă fiartă și o fierbem 5 minute, apoi o scurgem.

Ungem cu unt fundul și pereții unui vas termorezistent. Așezăm conopida în vas și o condimentăm cu piper negru.

Într-un bol, batem ouăle cu laptele și turnăm acest amestec peste conopidă. Presărăm pesmetul și introducem preparatul în cuptorul încins, până se rumenește. Deasupra răzuim cașcavalul și coacem până ce acesta se topește.

SUPĂ DE CONOPIDĂ PRĂJITĂ

De ce avem nevoie pentru 6 porții?

750 g conopidă

2 căței de usturoi

1 ceapă mică

1 ceașcă de smântână lichidă

2 cubulețe supă de pui

1 foaie de dafin

1/2 linguriță cimbru

3–4 linguri ulei de măsline

2 fire de mărar

2 felii de pâine veche

4-5 linguri cu ulei

unt pentru uns

Mod de preparare:

Conopida se rupe în buchețele, care se așează într-o tavă unsă și se stropesc cu ulei de măsline. Se adaugă cățeii de usturoi necurățați și ceapa întreagă. Se coc aproximativ 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 grade.

Câteva buchețele prăjite se păstrează pentru decorarea supei. Usturoiul și ceapa se curăță și împreună cu conopida se pun într-o oală cu 1,5 l de apă caldă. Se adaugă cubulețele de supă de pui, iar când supa dă în clocot, se adaugă cimbrul și foaia de dafin. Se fierb aproximativ 25 de minute, foia de dafin se scoate și supa se pasează.

Într-un bol cu smântână, se toarnă treptat cam un polonic din supă. Se amestecă ușor cu telul și se pune în supă. După preferință, se poate încălzi, având grijă să nu dea în clocot, întrucât smântâna se poate brânzi.

Pâinea se taie cubulețe și se pune într-o tavă. Se stropesc cu 4-5 linguri de ulei și se rumenesc în cuptorul preîncălzit la 220 grade, amestecându-le de 2-3 ori.

Supa se servește în boluri, ornată cu buchețele de conopidă, crutoane și presărată cu mărar proaspăt, tocat mărunt.

SUPĂ VITAMINIZANTĂ CU CONOPIDĂ

De ce avem nevoie?

1 conopidă mică

1  ceapă

2 linguri de supă cu griș

sare, piper negru

Vegeta

1 linguriță lapte proaspăt

50 g unt

Cum le preparăm?

Puneți conopida în apă caldă sărată și acoperiți-o cu un capac pentru a fierbe mai repede.

Când conopida se înmoaie, o scoatem din oală și în locul ei punem ceapa tocată mărunt.

În timp ce ceapa se fierbe, tăiem conopida mărunt.O punem din nou în oală împreună cu untul, condimentele și laptele. Așteptați ca supa să dea în clocot și adăugați grișul cu care supa se va îngroșa.

Reduceți focul și lăsați grișul să se umfle. Serviți cu mărar tocat.

DESERT DIN CONOPIDĂ CU CACAO ȘI FRIȘCĂ DE COCOS

De ce avem nevoie?

pentru 6 porții

1 conopidă

200 ml frișcă de cocos

4 linguri  cu cacao

1 lingură zahăr brun

Cum preparăm?

Conopida (1 căpățână) se rupe în buchețele. Într-o tigaie mare sau o oală se toarnă frișca (200 ml), cacao (4 linguri) și zahărul (1 lingură). Se adaugă și conopida și se lasă să dea în clocot. Se amestecă aproximativ 5-6 minute, astfel încât conopida să se înmoaie și să absoarbă aromele. Nu trebuie gătită prea mult, pentru a rămâne crocantă. Se servește pudrată cu cacao.

Frișca de cocos se poate înlocui și cu frișcă obișnuită, iar în loc de zahăr se poate folosi un îndulcitor fluid.

Voi aveți o rețetă preferată cu conopidă? Vă așteptăm să discutăm pe pagina noastră de Facebook.