Carafa din sticlă de cristal de cea mai bună calitate, este obligatorie pentru iubitorii vinului. De ce decantarea vinului în carafă este atât de importantă și care este cea mai bună metodă de curățare a acestor vase mărețe, ne explică expertul în vinuri Liebherr, Frank Kammer.

 

Oricine folosește un decantor pentru a servi și savura vinul, la un moment dat, se confruntă cu aceeași problemă: cu toată clătirea făcută cu atenție după utilizare, cupa decantorului, în cele din urmă, va începe să prezinte semne de mătuire și depuneri de vin. Multe decantoare au gâtul destul de îngust și de aceea pot fi curățate mecanic într-o măsură destul de mică (dacă și asta e posibil) cu ajutorul unei perii  pentru sticle. Somelierii experimentați au asul, însă, în mânecă. Așa că fiți atenți: urmele de calciu și celelalte reziduuri depuse în interiorul cănii, se îndepărtează cel mai bine cu apă caldă în care se adaugă 1-2 tablete de curățare a protezelor. Lăsați la păstrat o noapte, apoi clătiți bine, de câteva ori, și carafa va arăta, din nou, ca la prima utilizare!

Pentru vinurile roșii, este obligatorie decantarea în carafă.

În special pentru vinurile de calitate superioară, decantarea – prin care înțelegem turnarea cu atenție a vinului în carafă, este absolut obligatorie. Și asta, din trei motive:

  1. Ca urmare a oxigenării care are loc, vinul tânăr devine mai rotunjit și matur, pentru că taninurile pe care le conține devin mai puțin astringente.

  2. Vinurile roșii vechi au, uneori, o depunere în sticlă. Dacă turnați vinul cu atenție în cană, aceste depuneri pot rămâne în sticlă, și vă puteți bucura, astfel, de vin limpede în carafă.

  3. Multe vinuri vechi pot avea uneori, imediat după deschidere, un gust ușor plictisitor sau chiar de mucegai. Acesta-i momentul în care oxigenul poate ajuta vinul să-și dezvolte buchetul, iar în unele cazuri, chiar să permită evaporarea substanțelor dăunătoare, precum acidul acetic volatil.

În afară de asta, se merită a fi menționat, că multe vinuri albe cu specific, pot profita și ele dacă sunt lăsate să respire în carafa de vin.

Dacă v-a plăcut acest articol, nu uitați să vă abonați la newsletterul nostru, ca să fiți la curent cu toate noutățile din lumea Liebherr a refrigerării și prospețimii alimentelor. Sau, dacă aveți întrebări sau comentarii despre ce tocmai ați citit, vă rugăm să ne contactați.

Doar utilizați opțiunea de comentariu sub această postare sau alăturați-vă discuției cu noi în Facebook.