Un pahar de vin spumant este binevenit în timpul sărbătorilor și, în special, în noaptea de Anul Nou. Fiecare dintre noi, însă, cel puțin o dată în viață, a fost martorul unei situații amuzante sau nu prea, legată de deschiderea unei sticle de șampanie, care este capabilă să distragă atenția de la punctul culminant al sărbătorii. Dopul se blochează sau sare la momentul nepotrivit. Fără să vreți, loviți pe cineva din anturaj sau, pur și simplu, șampania se revarsă fără să o fi destupat bine… Scenariile amuzante și, uneori, jenante, legate de deschiderea unei sticle de șampanie, sunt multe și pot lăsa urme adânci în istorie. În cele din urmă, provocarea destupării unei sticle de vin spumant sau de șampanie este complet firească, presiunea din sticla de șampanie poate fi de patru-cinci ori mai mare decât cea din cauciucul unui automobil. Dopul care sare poate să ajungă la o viteză de 50 km/oră. Dar, cu sfaturile profesioniste pe care vi le-am pregătit, veți putea preîntâmpina ca dopul să țintească o persoană apropiată sau să spargă vreun geam.

 

Ce frumos ar fi să nu treceți prin acea teamă de la deschidere, ci să demonstrați abilități de invidiat, profesionalism și spirit festiv, în acest moment culminant. Ei bine, somelierul de la Liebherr, Frank Krammer, intervine exact în acel moment, cu instrucțiuni concrete referitor la cum să deschidem o șampanie ușor și fără probleme.

  •  În primul rând, nu vă temeți de dop

Nu trebuie să vă temeți de el, pentru că după cum bine știți, frica încețoșează gândirea obiectivă și probabilitatea să faceți o greșeală la deschidere și să provocați unul din scenariile nereușite, cunoscute, crește în mod considerabil.

  • Vinurile spumante trebuie deschise întotdeauna când sunt bine răcite. 

Printr-o răcire improvizată în baie de gheață, în ultimul minut, puteți obține temperatura dorită, însă, este exclus ca proprietățile gustative ale vinului spumant să se etaleze în cazul unei răciri bruște. Pentru a savura vinul spumant în toată splendoarea sa, este mult mai bine dacă păstrați și răciți vinurile spumante destul de bine și pentru mai mult timp. Pentru o satisfacție deplină, păstrați șampania în răcitorul dumneavoastră de vin de la Liebherr, cel puțin o noapte.

  • Mai întâi, tăiați perforația și eticheta de deasupra dopului.

 Aceasta va ajuta ca în timpul deschiderii să nu vă pierdeți răbdarea și să vă enervați cu ruperea elementelor festive, caracteristice vinurilor spumante. Și nu numai, ci veți avea posibilitatea ca la deschidere să vă concentrați asupra pașilor ulteriori, mai importanți.

  • Desfaceți coșul din sârmă cu o mână și țineți dopul cu cealaltă.

Pe parcursul întregului proces de deschidere, întotdeauna țineți dopul cu o mână și nu îndreptați niciodată sticla spre oaspeți sau către propria față. În acest moment, totul este o chestiune de simț. În momentul în care simțiți că dopul iese din sticlă, în timp ce desfaceți coșul, mai bine lăsați coșul să fie expulzat de către dop.

În cazul în care nu agreați stilul prin pocnitură, atunci puteți detașa coșul în timp ce continuați să țineți dopul.

  • Pentru a o destupa, țineți sticla sub un unghi de 45 °.

Aceasta va preîntâmpina spumarea din cauza lipsei bruște de presiune din timpul deschiderii. O mână ține dopul, iar cealaltă mână învârte sticla. Aceasta creează o bază considerabil mai bună și un control sporit asupra dopului, care împinge pentru a sări în afară. După aceea, lăsați dopul să sară din sticlă cât mai lent posibil, opunând o contrapresiune adecvată. În cazul ideal, se poate auzi doar o pocnitură slabă, în locul unei bubuituri impresionante.

  • Când turnați vinul spumant, este obligatoriu să țineți atât sticla, cât și paharul sub unghi, pentru a evita spumarea și pierderea excesivă a bulelor de gaz. Umpleți doar ¾ din pahar.

Noroc și sărbători fericite!