Dacă ați învățat deja cum să tăiați ceapa ca un profesionist și să nu stricați jumătate din avocado, este timpul să treceți la nivelul următor al trucurilor din bucătărie, cu un cuțit al unuia dintre cei mai buni bucătari din New York.
Gastronomia a căpătat o popularitate enormă și printre noi, oamenii obișnuiți. Și chiar dacă, zilnic, devenim martori la tot felul de capodopere culinare, adevărata dovadă pentru un bucătar bun rămâne mânuirea cuțitului de bucătărie.
Să fii capabil să tai repede legume sau carne, frumos și eficient, are o importanță esențială pentru fiecare gastronom începător și, în special, pentru cei care lucrează într-o bucătărie unde au de îndeplinit cel puțin 5 sarcini concomitent, iar singura lor șansă de reușită este să jongleze cu acestea.
Adevărul este că trucurile pe care vi le-am pregătit nu vă vor proiecta printre bucătarii de top, dar vă vor ajuta să aveți o bază și să gătiți mult mai eficient. Vă vor ajuta și să arătați ca un adevărat profesionist în ochii prietenilor, atunci când îi invitați la cină, la dumneavoastră.
În următoarele rânduri vă vom demonstra unele tehnici de un nivel nu prea înalt (ceea ce înseamnă că le puteți aplica liniștiți acasă), pe care fiecare bucătar trebuie să le aibă în arsenalul său. Împreună cu tehnica corectă de lucru cu cuțitul în bucătărie, vă vom prezenta și câteva greșeli întâlnite frecvent în bucătărie, pe care oamenii le fac în timpul tăierii legumelor, precum ardei, varză ș.a.m.d., și vom pune accent pe filetarea corectă a peștelui – un adaos excelent la meniul estival.
Scoateți legumele din sertarul favoritului BioFresh de la Liebherr, luați-vă tocătorul, ascuțiți cuțitul și să ne apucăm de treabă:
Tehnica de tocare a verzei
Alegem să începem cu varza, nu în mod întâmplător.
În salata de varză puteți găsi frecvent acele bucăți tari, mari, din tulpina verzei, numite la noi și cotoare. Există o modalitate ușoară de a evita acest lucru. În primul rând, tăiați varza pe jumătate.
După aceea, tăiați în două fiecare din cele două jumătăți.
Aici apare și momentul cheie: tăiați sub unghi partea tare. Dacă procedați astfel, veți scăpa de gustul neplăcut și amar și, cel mai important, veți obține o suprafață de lucru netedă, datorită căreia veți tăia varza perfect.
Odată ce ați înlăturat cotorul, începeți fără teamă și cu calm să tocați varza în fâșii egale, iar după înlăturarea părții dure va fi mult mai ușor de lucrat.
Cum să tăiați ardeiul și să-i curățați coaja
De obicei, oamenii taie ardeii în lung. Insă, acesta nu este singura modalitate. Haideți să vedem cum trebuie să îndeplinim această sarcină în mod corect și să vedem cum să scăpăm de pieliță și interiorul “ardeiașilor” preferați. Si astfel, în loc să-i tăiați în lung, ca în imaginea de jos…
…tăiați-le partea de sus și cea de jos:
Îndreptați ardeiul și tăiați-l pe jumătate, dar doar de la un capăt, nu de-a-ntregul:
Întindeți leguma pe tocător și glisați cuțitul pe ea (filetați), pentru a îndepărta cu o singură mișcare semințele și părțile nefolositoare.
Ar trebui să tăiați ardeiul în fâșii regulate:
În funcție de preparat, puteți reduce în mod adecvat dimensiunea fâșiilor:
Să decojiți un ardei roșu nu este deloc o sarcină ușoară. Iată cum să vă descurcați mai ușor: întâi, îndepărtați părțile de jos și de sus, după care, foarte ușor, despicați ardeiul pe lungime în câteva locuri – exact așa cum este prezentat în imagine:
Separați bucățile:
Și voila! Acum vă va fi mult mai ușor să curățați individual fiecare porțiune din ardei. O soluție minunată dacă nu vă place deloc să găsiți coji în mâncare!
Cum să tăiați morcovul fâșii (Julienne)
Doriți să realizații fantezii cu morcovii? Curățați-i (obligatoriu) și după aceea putem trece deja la tăiat:
Porționați morcovul în câteva bucăți, pentru a vă fi mai ușor ulterior:
Tăiați partea rotunjită a morcovului pe o parte, pentru a avea la dispoziție o suprafață netedă. După aceea așezați-l cu partea netedă în jos. Așa vă va fi mai comod să tăiați:
Sfatul profesionistului: îndreptați cuțitul când deplasați înainte alimente pe masa de lucru, pentru a evita tocirea acestuia.
Cum să filetăm pește
Dacă puteți fileta orice legumă, atunci trebuie să știți cum să procedați la fel și cu peștele. Începem cu înlăturarea capului:
Carnea peștelui este delicată, de aceea, cu o mână îl țineți, iar cu cealaltă îl tăiați fără să ezitați, glisând cuțitul pe suprafața coloanei vertebrale.
Trebuie să simțiți vârful tăișului cum alunecă pe oasele peștelui.
Ridicați bucata de pește deplasând cuțitul peste coloana vertebrală, după care treceți cu acesta peste coșul pieptului.
Glisați ferm cuțitul pe coloana vertebrală. Folosiți întotdeauna un cuțit foarte ascuțit!
Repetați procesul și pe cealaltă parte.
Asigurați-vă că ați îndepărtat și partea de jos a peștelui, unde sunt oase de la înotătoare. Astfel, veți obține un file de pește curățat perfect.