Sfaturile pentru păstrarea proaspetelor ispite dulci sunt tot atât de diverse ca și tipurile de dulciuri. Am selectat cele mai importante informații legate de modul în care puteți păstra dulciurile, astfel încât calitățile lor să nu se piardă, chiar după o perioadă lungă de timp.

 

Dar ce este Crăciunul fără dulciurile tradiționale de Crăciun? Turte dulci, fursecuri, dulciuri cu ghimbir – lista poate continua la nesfârșit. Odată cuprinși de spiritul Crăciunului, nimic nu ne poate opri în ambiția de a le asigura celor dragi cele mai impresionante variante posibile de dulciuri de Crăciun.

După maratonul ce precede sărbătoarea, deseori ne trezim în bucătărie cu o diversitate de prăjituri. Este timpul să fie puse în recipiente adecvate și păstrate în mod corect pentru a fi siguri că vor ajunge pe parcursul tuturor zilelor de sărbătoare.

Dar ce dulciuri se pot păstra împreună, care sunt recipientele potrivite pentru păstrare și care sunt condițiile adecvate de păstrare? Vom răspunde la toate aceste întrebări, dar mai întâi, să studiem diversele tipuri de dulciuri, întrucât este determinant pentru modalitățile corecte de păstrare.

Dulciuri pentru orice gust

 

Biscuiți cu unt, turte dulci de Crăciun, dulciuri cu ciocolată, fursecuri cu scorțișoară, dulciuri crăpate cu cacao, pricomigdale sau movilițe – toate acestea pot bucura gusturile tuturor. Important este să se țină cont de compoziția și consistența dulciurilor de Crăciun, care au un rol determinant în privința termenului de valabilitate și a modalităților de depozitare. Fiecare gospodină dorește ca dulciurile de Crăciun să rămână proaspete și crocante pe toată perioada sărbătorilor.

Dulciurile mai tari și crocante, precum pricomigdalele sau dulciurile din ovăz sunt tradiționale pentru masa de Crăciun. În scopul păstrării consistenței lor pentru mai mult timp, se recomandă să fie răcite bine după coacere, apoi să fie păstrate la loc uscat. În cazul în care acest tip de dulciuri nu va fi bine răcit, condensul din recipientul în care sunt puse este garantat. Iar dacă există un inamic al dulciurilor pregătite în casă, acesta este umezeala. Crearea premiselor pentru condensare este un mijloc sigur pentru distrugerea calităților prăjiturilor, altfel, atât de îndrăgite. Dulciurile mai tari și mai crocante absorb umezeala, după care își pierd calitățile și devin moi, chiar niște asemănări sfărâmicioase ale prăjiturilor. Cine dorește să se întâmple așa ceva?

Eliminarea posibilităților de apariție a condensului și a umezelii în recipientul în care se păstrează dulciurile este legată de tipul acestui vas. Dacă este mai potrivit ca acest vas să fie metalic sau din plastic, opiniile diferă. Însă, în alegerea recipientului potrivit, toate sunt unanime – dimensiunile trebuie să corespundă cantității de prăjituri care se va păstra în el. Cu alte cuvinte, umpleți recipientul cât mai mult posibil, astfel încât să nu aibă prea mult oxigen în el. Cu cât mai mare este spațiul gol, cu atât mai multă umiditate este în recipient.

Dulciuri cu decorațiuni: glazură de zahăr, ciocolată și altele

 

Prăjiturile decorate special cu această ocazie sunt nu doar gustoase, ci și foarte apetisante. Pentru a fi păstrate astfel, micile capodopere trebuie să fie bine așezate în recipiente separate și depozitate în loc potrivit. Pentru aranjarea lor în vasul respectiv, se recomandă separarea dulciurilor diferite cu hârtie de copt pentru a limita riscul atingerii și distrugerii decorațiunilor. Este important să se observe că decorațiunile realizate din glazură de zahăr sau ciocolată trebuie să fie  complet răcite și uscate înainte de depozitare. Diferențele mari de temperatură din timpul răcirii dulciurilor cu glazură de ciocolată pot duce la precipitarea de grăsimi pe suprafața glazurii de ciocolată și, prin urmare, să își schimbe culoarea. Acest proces este cauzat de recristalizarea evidentă a grăsimilor de cacao deasupra suprafeței de ciocolată. Recristalizarea este procesul prin care elementele din structura cristalină își schimbă caracteristicile sau trec într-o formă de cristalizare nouă. Culoarea suprafeței glazurii se schimbă în gri, iar prăjitura deja nu mai arată  a fi proaspăt pregătită. În ciuda acestei modificări de aspect, care deseori este neatractiv și chiar suspect, prăjiturile sunt încă bune pentru consum.

Tentații dulci, moi și fragede

 

O mare parte din prăjiturile de Crăciun au interior moale. Dulciurile noastre preferate cu unt sau movilițele necesită, de asemenea, o atenție specială în privința depozitării. Nu trebuie permis ca aceste tipuri de dulciuri, atât de plăcute, să se usuce în timp ce își așteaptă rândul. Tocmai din această cauză se recomandă să fie ales un recipient mai îngust pentru depozitare. În cazul în care nu există unul potrivit, se poate folosi unul din trucurile lăsate moștenire de la bunicile noastre – în vasul în care se păstrează prăjiturile, se pune o bucată de măr, care are funcția de umidificator natural. Bineînțeles, această măsură nu este obligatorie în cazurile în care vasele sunt umplute la maxim. O altă metodă de depozitare a acestui tip de prăjituri este învelirea în folie și păstrarea în frigider.

Prăjiturile cu umplutură

 

Dulciurile noastre preferate, precum dulciurile clasice cu marmeladă, de asemenea, sunt moi datorită conținutului mai mare de grăsimi. În cazul lor, scopul este prevenirea pierderii gustului din cauza alterării ingredientelor. Ce mai bună modalitate în acest sens este prin limitarea oxigenului și păstrarea dulciurilor în frigider. Înaintea consumării, se recomandă ca delicatesele de Crăciun să fie aduse la temperatura camerei, pentru a li se permite să își recapete calitățile inițiale.

Sfaturi pentru garantarea deliciilor

 

Indiferent dacă sunt cu sau fără decorațiuni, crocante, moi sau sfărâmicioase, în general, cel mai bine este ca prăjiturile să fie păstrate într-o încăpere rece și uscată. Dulciurile a căror păstrare este recomandabilă să fie în frigider conțin umpluturi care sunt mai expuse alterării sau sunt pregătite cu ingrediente perisabile. Prăjiturile sfărâmicioase și moi nu trebuie păstrate împreună cu rudele lor mai tari și crocante. La fel, se recomandă să se păstreze separat prăjiturile cu aromă puternică, precum turta dulce și dulciurile cu ghimbir. Aceasta garantează că fiecare prăjitură își va menține caracteristicile chiar și după o periodă lungă de păstrare. De aceea, eliberați un loc special în frigider și sortați corect diversele tipuri de dulciuri.

Congelarea și decongelarea prăjiturilor

 

Toate dulciurile se pretează la congelare, fără să se deprecieze. Chiar este o modalitate potrivită de depozitare. Decongelarea se realizează extrem de repede, ceea ce nu creează neplăceri, ci reprezintă o posibilitate minunată de a ne delecta cu dulciurile pregătite în casă, chiar și peste o lună după ce au fost coapte.